![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 941 26 de març de 2009 |
![]() |
Per iniciativa del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, avui dijous, a les 13:00 hores, a la sala d'actes dels Serveis Centrals del DAR a Barcelona, tindrà lloc un homenatge del Departament als consellers d'Agricultura del Govern català des de la restauració de la democràcia.
Durant aquest període de 30 anys, un total de 9 consellers han estat al capdavant de l'Administració agrària catalana : Josep Roig i Magriñà, Agustí Carol i Foix, Josep Miró i Ardèvol, Joan Vallvé i Ribera, Francesc Xavier Marimon i Sabaté, Josep Grau i Seris, Antoni Siurana i Zaragoza, Jordi William Carnes i Ayats i Joaquim Llena i Cortina.
L'acte, que estarà presidit pel conseller Llena i conduït per Josep Tarragó, comptarà amb l'assistència del consellers Miró, Marimon, Grau, Siurana i Carnes.
Aquests són els períodes en què els diferents consellers han estat al davant del DAR en aquests anys:
HONORABLES CONSELLERS |
ANYS |
Sr. Josep Roig i Magriñà |
1978-1980 |
Sr. Agustí Carol i Foix |
1980-1984 |
Sr. Josep Miró i Ardèvol |
1984-1989 |
Sr. Joan Vallvé i Ribera |
1989-1992 |
Sr. Francesc Xavier Marimon i Sabaté |
1992-1999 |
Sr. Josep Grau i Seris |
1999-2003 |
Sr. Antoni Siurana i Zaragoza |
2003-2006 |
Sr. Jordi William Carnes i Ayats |
21/04/2006 a 27/11/2006 |
El president de PRODECA, Joan Gené, el president del Consell Assessor de la Fundació Alícia , Alimentació i Ciència, Ferran Adrià, i el president del Culinary Institute of America (CIA), Tim Ryan, van signar ahir al campus universitari de Hyde Park (Nova York) un conveni de col·laboració per al desenvolupament de projectes d'intercanvi en l'àmbit de la recerca, l'educació alimentària i la salut.
D'acord amb el conveni signat, es crearà un programa de beques per a alumnes i professors del CIA, amb l'objectiu d'afavorir l'intercanvi entre Estats Units i Catalunya, i donar a conèixer Catalunya, la seva gastronomia i els seus productes als líders d'opinió nord americans.
El programa consistirà en estades de formació i investigació a la Fundació Alícia i a l'empresa patrocinadora de la beca. La investigació se centrarà en temes d'alimentació, salut i ciència.
En una primera fase, que es començarà a desenvolupar durant la tardor del 2009, les estades a Catalunya aniran dirigides a professors i estudiants del CIA. En un segon any, es poden obrir a professionals influents del sector. El nombre de beques previst per aquest 2009 és de sis, tres per a professors i tres per a estudiants durant el seu període de pràctiques o llicenciats del CIA que estiguin treballant a la indústria. Les beques per al professorat tindran una durada d'entre 7 i 10 dies d'estada, mentre que per als estudiants tindran una durada d'un a tres mesos.
D'altra banda, CIA i PRODECA, en col·laboració amb la Fundació Alícia , participaran en el disseny i la impantació d'una sèrie contínua de programes educatius en gastronomia catalana , incloent-hi demostracions, degustacions i classes en els campus del CIA a Hyde Park (Nova York) i Napa Valley (Califòrnia).
El DAR vol manifestar el propòsit d'intensificar els controls de la llet, tant produïda a Catalunya com la que arriba d'altres indrets. Aquest propòsit respon a la preocupant situació que està travessant el sector lleter a la Unió Europea. S'ha constatat que sobra llet als països comunitaris i que els preus en origen han disminuït dràsticament.
Les mesures d'intervenció demanades per les diferents organitzacions agràries reclamades a la Comissió Europea fins ara no han estat suficients per parar la caiguda del preu, i a això cal afegir una disminució en el consum. Aquest fet provoca que els excedents de llet, procedent d'altres països més productors que Espanya, puguin entrar a baix cost al nostre país.
Davant d'aquesta situació, el DAR manté i reforça la seva política d'inspecció de la llet que procedeix d'altres indrets, així com de la que es produeix a Catalunya. De fet, s'intensificaran els controls dels vehicles de transport de llet a les principals rutes d'entrada a Catalunya.
Aquesta política d'inspecció s'afegeix a la que es ve realitzant periòdicament a les explotacions lleteres de Catalunya, amb recollides de mostres de la llet a les granges. El DAR manté així un control directe de la qualitat, la higiene i la seguretat alimentaria d'aquest producte, en col·laboració amb l'Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC) que gestiona el Laboratori Interprofessional Lleter, i treballa per evitar qualsevol frau.
També es porta a terme un ampli programa de control sobre els establiments receptors de la llet i els transports de llet per verificar la qualitat del producte rebut o transportat i la legalitat de la seva procedència. Per exemple, durant l'any lleter que finalitza el 31 de març, s'han fet controls a prop del 40% dels compradors, així com a cisternes de transport de llet.
El diari Avui publica una informació titulada La cuina catalana s'obre pas als EUA. El rotatiu assenyala que Catalunya es fa un forat als EUA a través de la gastronomia. The Culinary Institut of America (CIA), una de las universitats de gastronomia més prestigioses del món, implantarà el curs que ve un programa educatiu sobre cuina catalana. A més, avui Ferran Adrià serà nomenat Xef de l'Any als EUA.
El diari La Vanguardia titula El triunfo del ecochef una informació sobre la concesió ahir a Oriol Rovira, de Els Casals, del premi al millor cuiner de l'any de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Serveis, Antoni Argilés, del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, del director dels Serveis Territorials del DAR a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, del coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, del director general de l'IRTA, Josep M. Monfort, i del president de GESFER, Salvador Puig, presideix, a les 13:00 hores, a Barcelona, l'acte d'Homenatge als exconsellers del DAR.
Més tard, i acompanyat del secretari general del DAR, Xavier Castella, del director general de Serveis, Antoni Argilés, del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans presideix, a les 19:00 hores, a Barcelona, la reunió bilateral amb la Unió de Pagesos.
El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, intervé, a les 10:45 hores, a Lleida, a les Jornades sobre Desenvolupament Rural URAPAC.
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, acompanyada del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, visita, a Saragossa, la Feria Internacional del Medio Ambiente (FIMA) Ganadera.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, assisteix, a les 11:30 hores, a Tortosa (Baix Ebre) a la Taula Sectorial dels Cítrics.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i president de PRODECA, Joan Gené, es troba de viatge a New York (EUA) amb el Culinary Institute of America.
El director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, assisteix, a les 20:00 hores, a Tortosa, a la conferència “Periodisme a comarques” i a l'acte de lliurament dels premis “Micro Obert i Micro Tancat 2008” .
El director general de l'INCAVI, Joan Aguado, assisteix, a les 9:00 hores, a Lyon (França), a la reunió de l'Associació de Regions Europees del Vi (AREV).