![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 743 26 de febrer de 2008 |
![]() |
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joan Gené, va presentar la setmana passada el Programa d’Innovació en el Sector Agroalimentari 2008. L’acte va tenir lloc a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA), del DAR, a Tàrrega.
Aquest pla inclou 1.280 actuacions de transferència tecnològica, formació i assessorament. Es tracta d’actuacions de recerca, divulgació de coneixements i de formació, adreçades al conjunt de persones vinculades al sector agrari i agroindustrial de Catalunya, amb l’objectiu final de millorar la competitivitat de les seves empreses agràries. “Si aconseguim la professionalització del sector millorem la competitivitat”, ha remarcat Gené.
Aquest programa integra una oferta conjunta d’actuacions procedents del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), del Programa de Formació Agrària (PFA) i de la implementació del sistema d’assessorament agrari de Catalunya. Per al primer programa, es promou 795 actuacions en les quals es preveu l’assistència de 24.000 persones. D’altra banda, el Programa de Formació Agrària inclou, a banda dels cicles de formació reglada, 485 cursos de formació continuada i a distància, en els quals s’estima una participació de 6.000 persones. El programa “Innovació al sector agroalimentari 2008” ha augmentat un 32 per cent l’oferta total d’actuacions respecte a l’edició de l’any passat.
El director general va voler remarcar que la formació és un eix fonamental, estratègic i necessari, que orienta una de les principals línies de treball del DAR, que té l’objectiu de “fomentar la innovació en el sector agroalimentari i d’impulsar un programa de formació de qualitat oferint, a cadascun dels agents del sistema, la transferència de coneixements específica que requereixin per millorar la seva competitivitat”.
En concret, es tracta d’articular un programa específic per als joves agricultors, per a les agroindústries, per al personal que treballa a les explotacions, per als assessors, i per a totes aquelles persones que integren el sector agroalimentari català. A tots ells, s’ofereix un ampli programa de qualitat i adequat a les seves necessitats, en l’elaboració del qual han pres part activa les universitats, organitzacions agràries, i altres entitats de caire associatiu.
El DAR ha fixat mesures excepcionals i urgents per a la protecció i recuperació del banc natural de petxina lluent (Callista chione) localitzat a la zona compresa des del Masnou fins a Blanes.
Aquestes mesures pretenen la recuperació del banc natural mitjançant accions de control de l’esforç marisquer, de protecció dels juvenils de petxina lluent i de la resta d’espècies de bivalves que conformen l’ecosistema del banc. Així, s’estableix un període de tancament temporal del banc natural de petxina lluent entre l’ 1 de març de 2008 i el 31 d’agost de 2009, durant el qual no es podrà practicar cap modalitat de marisqueig de mol·luscs bivalves amb gàbies, o amb qualsevol altre mitjà, dins de l’àmbit del banc natural de petxina lluent, i que es podrà prorrogar quan l’estat de poblacions de petxina lluent ho requereixi.
A més, es fixa una veda bimensual, durant quatre anys, que s’obrirà un cop s’exhaureixi el període de tancament descrit. La veda s’iniciarà l’1 de març i finalitzarà el 31 d’abril. Durant el període de tancament temporal i durant els períodes de veda esmentats, queda prohibida la venda i comercialització de petxina lluent i de qualsevol altre mol·lusc bivalve procedent del banc natural de petxina lluent.
La Direcció General de Pesca i Acció Marítima del DAR establirà un programa de seguiment continuat que permeti avaluar l’evolució de les poblacions de petxina lluent del banc natural que regula aquesta Ordre.
En els darrers anys s’ha posat de manifest una disminució preocupant de les captures de petxina lluent del banc natural que va des del Masnou fins a Blanes. El calador de la zona sud del port d’Arenys de Mar, fins fa pocs anys el més productiu del banc natural, ha estat abandonat per manca de productivitat. Les embarcacions del Maresme que segueixen dedicant-se a aquesta modalitat de marisqueig amb gàbies s’han desplaçat a la zona nord del banc, que està patint en aquests moments un sobreesforç considerable.
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha establert, amb caràcter excepcional, la possibilitat de modificar, adaptar o ampliar els plans inicials de reestructuració de la vinya, i ha ampliat el termini per presentar sol·licituds a la convocatòria d’ajuts per a la campanya 2007-2008.
L’objectiu de l'Ordre és donar la possibilitat que les persones joves agricultores, persones agricultores a títol principal, i explotacions inscrites al registre d’explotacions agràries prioritàries incloses als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya, puguin incloure mesures o accions no previstes als plans de Reestructuració i/o Reconversió de la vinya aprovats l'any 2000.
Així, s'estableix un termini per presentar sol·licituds de modificació, adaptació i/o ampliació dels plans fins al proper 7 de març de 2008. Aquesta mateixa Ordre estableix un nou termini de presentació de sol·licituds dels ajuts establerts a l’article 1.3 de l’Ordre AAR/2/2008, de 10 de gener fins el dia 7 de març de 2008.
Pels propers 4, 5 i 6 de març, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha organitzat un nou curs d’iniciació al tast de vins, que tindrà lloc de 19:30 a 21:30 hores, a l’antiga seu de l’INCAVI a Barcelona (Avda. Meridiana, 38).
L’INCAVI organitza mensualment un curs d’iniciació al tast dirigit a aquelles persones que estiguin interessades en conèixer més a fons les qualitats dels vins i caves catalans, així com introdueix les principals claus per descobrir les característiques organolèptiques d’aquest producte elaborat a Catalunya.
El curs té una durada de 3 dies i, a més d’introduir els alumnes a la varietat vitivinícola catalana, dóna l’oportunitat de tastar i diferenciar els diferents vins de les 12 denominacions d’origen a Catalunya amb degustacions de vins blancs, rosats, negres i caves.
Els assistents al curs rebran la guia Quadren de tast del vi i el cava i un certificat que acreditarà els seus coneixements en aquest producte de qualitat elaborat a Catalunya.
Per a més informació, es pot consultar la pàgina web: Iniciació al tast de vins i caves de Catalunya. 3ª Edició - Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, o bé enviar un mail a incavi.dar@gencat.net.
El Punt, La Vanguardia, Segre i La Mañana informen que Tarragona autoritza que es porti aigua a Barcelona si no perilla el consum local. L’Ajuntament de Tarragona va autoritzar ahir, amb els vots del govern municipal (PSC i ERC), la cessió d’aigua de pous propis a l’àrea metropolitana de Barcelona si la situació de sequera ho requereix.
Segre i La Mañana puliquen Brussel·les vota avui la revisió de la PAC. La comissió d’Agricultura del Parlament Europeu votarà avui el seu informe sobre la reforma de la política agrària comuna (PAC) que discuteixen i que, entre altres mesures, planteja retallades de les ajudes directes.
La Vanguardia publica La vida rural hace un siglo. Aquest rotatiu publica un article on explica com era la vida rural fa un segle, on els canvis al camp eren molt lents i la seva evolució passava quasi inadvertida.
El director general de l’INCAVI, Joan Aguado, serà entrevistat, a les 11:30 hores, al programa Efectes Positius de Ràdio 4.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, assisteix, a les 16:00 hores a Barcelona, a la reunió de la Taula Sectorial de la Flor i la Planta Ornamental.
La Presidenta de Prodeca, Montse Gil de Bernabé, presideix la delegació catalana a la fira Gulfood, a Dubai.