infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 940 25 de març de 2009

Avui es jubila Jordi Peix i Massip, assessor del conseller, que ha estat treballant en el Departament des de 1978

 

 

El conseller llena i Jordi Peix

Avui dimecres, dia 25 de març, es jubila Jordi Peix i Massip, nascut l'any 1944, que en la darrera etapa ha estat assessor del conseller Llena després d'ocupar diversos càrrecs en el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), on va entrar l'any 1978 amb el primer govern del president Tarradellas.

 

Amb aquest motiu, avui a les 13:30 hores, a la sala d'actes dels serveis centrals del DAR a Barcelona, tindrà lloc un acte de comiat, al qual han estat convidats els treballadors del Departament.

 

Cal recordar que el passat 21 d'abril de 2008 Jordi Peix va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat per la tasca en la defensa de la identitat de Catalunya i la contribució cívica i cultural. El guardonat ha destacat principalment en la seva trajectòria com a dinamitzador agrari.

 

En aquest sentit, Peix, enginyer tècnic agrícola, va rebre la medalla per l'eficàcia de la seva trajectòria en els sectors de l'agricultura i l'alimentació, tant a través d'iniciatives impulsades des de la societat civil com pels seus càrrecs a l'Administració agrària catalana. Divulgador habitual de temes agraris, va ser fundador el sindicat agrari Unió de Pagesos i del Banc dels Aliments, fundació que realitza una tasca de solidaritat amb les persones amb menys recursos econòmics.

 

Amb motiu de la concessió de la Creu de Sant Jordi a Peix, el conseller Llena va destacar que el guardó pretenia ser un reconeixement de la seva contribució al món agrari català, tant impulsant el Departament en els seus inicis com per la seva trajectòria de comandament en el DAR i per haver-se convertit en un referent per al sector pels seus estudis, anàlisis i reflexions.

 

Durant tretze anys (1978-1991), un exemple de longevitat per a un càrrec polític i convivint amb cinc consellers, Peix va ser director general de Producció i Indústries Agràries. Després d'un lapse de dos anys (1991-1993) en què va ser director de Regs de Catalunya, va tornar a ser director general, en aquest cas de Medi Natural (1993-1999). Des d'aleshores ha estat treballant com a assesor dels diferents consellers que s'han succeït, inclòs l'actual.

 

El Govern català aprova 7,1 milions d'euros per a la línia d'ajuts a la millora del regadiu

 

 

Regadiu

El Govern català va aprovar ahir una línia d'ajuts de 7.109.500 euros durant el període 2009-2011 destinats a millorar i modernitzar el regadiu, especialment en el cas d'infraestructures obsoletes que provoquen un consum excessiu d'aigua.

 

L'objectiu dels ajuts és contribuir a la modernització de les instal·lacions, a través de l'aplicació de noves tecnologies que augmentin l'eficiència del transport, la distribució i l'aplicació del reg als conreus i en l'emmagatzematge d'aigua.

 

Actualment hi ha zones de regadiu que es van posar en servei fa més de 25 anys, i per tant, tenen sistemes de reg amb una infraestructura obsoleta que provoquen un consum excessiu d'aigua i grans despeses d'explotació. D'altra banda, aquestes instal·lacions fan que els regants depenguin totalment de les disponibilitats hídriques del moment i no puguin fer front a períodes de sequera.

 

Davant d'aquesta situació, el DAR ha obert una línia d'ajuts per a diferents actuacions:

Els ajuts van dirigits a les comunitats de regants i les col·lectivitats de regants, i els beneficiaris hauran de disposar en tots els casos de la concessió de l'aigua per dur a terme l'actuació.

 

Cubel afirma que el consum d'aliments ecològics s'ha convertit en una demanda a l'alça

 

 

Un moment de l'acte d'ahir a Lleida

La directora general d'Agricultura i Ramaderia del DAR, Rosa Cubel, acompanyada del director dels Serveis Territorials del DAR, Joan Gòdia, i de l'assessor tècnic de l'empresa TNS Demoscopia, Jorge Clemente, va presidir ahir a Lleida la presentació dels resultats del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2008, realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), a través de l'empresa TNS Demoscopia, amb l'objectiu de quantificar el coneixement i els hàbits de consum d'aliments ecològics dels consumidors catalans.

 

A través d'aquest estudi, s'ha pogut constatar que gairebé la meitat de la població catalana, un 48,1 per cent, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, si bé només una tercera part ho fa com a mínim alguna vegada al mes, concretament, un 22 per cent ho fa amb freqüència setmanal.

 

La motivació principal per a la compra d'aliments ecològics és la salut (57%) per damunt del gust, de la qualitat, o de raons mediambientals, mentre que els principals motius adduïts per al no consum d'aliments ecològics, per aquells que els coneixen (39%), són el preu excessiu i la difícil localització del punt de venda (38%), entre d'altres qüestions.

 

Així, trobem que un alt percentatge de la població entrevistada (90%) manifesta que “ha sentit parlar dels aliments ecològics”; no obstant això, només el 78,4 per cent de la població té una noció correcta del que aquests signifiquen. D'aquest últim grup, gairebé tothom es manifesta proper als valors aportats per l'agricultura ecològica. Ho demostra el fet que el 78,5 per cent dels entrevistats confia en què el producte certificat com a ecològic realment ho és, davant d'una minoria (17,1%) que discrepa del segell de garantia. A més, una àmplia majoria dels que manifesta haver sentit parlar dels aliments ecològics en projecta una visió positiva (79,6%), amb definicions com “aliments naturals” o “sense productes químics”. Al mateix temps, però, gairebé una quarta part (22,6%) apunta identificacions de tipus negatiu com “preu excessiu”.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari El Periódico publica avui un comentari de Josep Maria Ureta titulat Funcionari històric, en el qual parla de Jordi Peix, que avui es jubila després de 30 anys en el DAR. Ureta assenyala que "quan va néixer el departament, ell ja hi era. Amb ell se'n va el patrimoni de coneixements més gran sobre com s'ha de preservar i fomentar el 3% del PIB català".

 

El diari Avui titula Aliments ecològics=salut una informació sobre el consum de la producció ecològica ramadera i agrària. En el text es diu que el 57% dels catalans en compren per sentir-se millor. Verdures i llegums, els aliments més venuts.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanya, a les 12:00 hores, a Isona (Pallars Jussà), al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en la presentació de la proposta de la nova carretera entre Artesa de Segre i Isona per Comiols. Més tard, a les 13:30 hores, estarà present a la signatura del Conveni de Col·laboració per al Desenvolupament del Projecte d'Intervenció Integral al Barri Vell i l'Eixample de Tremp (Pallars Jussà).

 

A les 17:00 hores, a Barcelona, Llena, acompanyat del director general de l'INCAVI, Joan Aguado, es reunirà amb el Consell Assessor de l'INCAVI. Més tard, a les 20:45 hores, a Barcelona i acompanyat del Secretari General del DAR, Xavier Castella, assisteix a l'entrega de premis de l'Acadèmia Gastronòmica de Catalunya.

 

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, inaugura, a les 10:00 hores, a Barcelona, les Jornades de la FMR sobre biodiversitat i desenvolupament rural.

 

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i president de PRODECA, Joan Gené, es troba de viatge a New York (EUA) amb el Culinary Institute of America.

 

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, assisteix, a Saragossa, a la Feria Internacional del Medio Ambiente (FIMA) Ganadera. A les 11:00 hores visita l'stand d'AVIGAN; a les 14:00 hores, assisteix al dinar amb l'ambaixada dels Països Baixos. Finalment, a les 16:30 hores, es reuneix amb el director general del MARM i els directors generals homòlegs de la resta de comunitats autònomes.

 

El director dels Serveis Territorials del DAR a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, assisteix, a les 9:00 hores, a La Pedrera , a la Jornada sobre la iniciativa Guardabosc.

 

El director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, assisteix, a les 10:00 hores, a Barcelona, a la Jornada Tècnica “Una ramaderia al serveis del desenvolupament rural, la biodiversitat i el paisatge”.

 

El director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, presenta, a les 10:00 hores, a Cambrils, la Jornada Tècnica sobre la plaga del Morrut Roig de la palmera. I a les 11:00 hores assisteix, a Botarell (Baix Camp), a la inauguració de la Planta Mecanobiològica de tractament dels residus.

 

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors