![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 919 24 de febrer de 2009 |
![]() |
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va destacar ahir la capacitat d'inovació del sector del cava en l'acte de presentació, als mitjans de comunicació, de les dades econòmiques de l'exercici 2008 del sector, que va tenir lloc a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona, amb la partticipació de Gustau Garcia Guillamet, presidente del Consell Regulador del Cava, i de Francisco Mombiela, director general d'Indústries i Mercats Alimentaris del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.
El conseller Llena va ressaltar que "el sector cavista és un dels més inquiets del país" i que "durant anys ha tingut una gran capacitat per innovar i introduir-se en nous mercats, aplicant i adequant en el seu dia a dia la teoria de les tres ies: il·lusió, innovació i imaginació".
Fent referència a la crisi econòmica general, el titular del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va dir que "cal seguir apostant per la internacionalització, per la potenciació del mercat interior i per l'avenç de la desestacionalització". I va afegir que la indústria agroalimentària catalana és molt potent, com demostra el sector del cava, però en canvi el sector productor és el que pateix més i per això cal donar-li mecanismes d'estabilitat.
El conseller va considerar "postives" les dades corresponent a l'any 2008, entre les quals cal destacar el creixement d'un 1,38%, amb 228 milions de botelles venudes, i el fort increment de l'exportació del cava, que ha pujat un 9,57%, sent Alemanya un dels mercats més potents.
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) va acompanyar, un any més, a les empreses ecològiques catalanes a Biofach, la fira internacional més important del món de productes ecològics que es va celebrar a Nuremberg (Alemanya) aquesta setmana passada.
Les disset empreses assistents, algunes amb estand propi, van reconèixer la feina ben feta i van qualificar d’èxit total l’assistència a Biofach 2009. Aquesta fira és el gran aparador mundial de la producció agrària ecològica, on van assistir 46.000 visitants professionals de més de 130 països.
En aquesta edició, l’empresa dedicada a l’elaboració de vins i caves ecològics Albet i Noya va rebre la distinció Or Superior en els Premis Internacionals Vi Ecològic Biofach 2009 pel seu vi Reserva Martí 2004.
Enguany, a diferència d’altres anys, cadascuna de les empreses que van asistir a la fira tenien un espai propi en l’estand de 300 metres quadrats que el DAR i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) van posar a disposició de les empreses ecològiques catalanes. L’estand de Catalunya ocupava un espai central dins el pavelló número 5 de la fira i la seva notorietat i disseny era ben visible des de qualsevol part del pavelló. Un any més, Catalunya va tenir un lloc destacat en el panorama ecològic europeu.
L’estand de Catalunya el va inaugurar el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAR i president de PRODECA, Joan Gené, i el secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, acompanyats pel director de la fira, Udo Funke. Després de la inauguració es va oferir a tots els assistents un tast de productes ecològics, cortesia de les empreses assistents.
Des del 17 de febrer i fins al 15 de març està oberta la preinscripció a una nova edició del Curs Bàsic de Gestió Agrària, que s'impartirà per Internet a través de RuralCat. El curs, organitzat pel Servei de Formació Agrària del DAR, començarà el 14 d'abril i finalitzarà el 19 de maig.
L'objectiu principal d'aquesta acció formativa és oferir un conjunt de coneixements teòrics i pràctics que serveixin d'ajuda als empresaris agraris per desenvolupar de forma adequada la seva tasca directiva, aplicant tècniques de gestió econòmiques i financeres.
A l'inici del curs, l'alumnat que ho desitgi i ho sol·liciti podrà assistir a una sessió presencial en la qual es presentarà el programa del curs i la metodologia per seguir-lo. Aquestes sessions presencials es realitzaran a les escoles del Servei de Formació Agrària del Pirineu (Bellestar), Tàrrega, Manresa, Santa Coloma de Farners o Mas Bové (Constantí).
Un cop iniciat el curs, cada alumne tindrà un tutor que farà el seu seguiment individual, l'informarà del funcionament i l'ajudarà en el seu aprenentatge, resolent-li els dubtes que li plantegi, corregint-li els exercicis i orientant-lo, si s'escau.
El curs té una durada de 50 hores i consta de tres mòduls: El marc de l'empresa agrària, Gestió econòmica de l'empresa agrària i Gestió financera de l'empresa agrària. En l'edició d'enguany s'ofereixen 50 places amb un cost de 60 euros. Als alumnes que segueixin el curs amb aprofitament se'ls lliurarà un diploma.
El diari Avui publica una informació titulada El cava esquiva la crisi gràcies a une exportacions rècord. El rotatiu assenyala que Alemanya i el mercat exterior salven un 2008 de gran caiguda en el consum intern.
El diari La Vanhuardia titula Ferran Adrià defiende la importancia del producto una informació sobre el Fòrum Gastronòmic de Girona. Aquest certamen defensa la cuina d'avantguarda i l'interès que posa en el producte.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, presideix, a les 17:00 hores, a Barcelona, la reunió del Patronat de la Fundació del Món Rural. I a les 21:00 hores, a Girona, presideix el Sopar de Celebració del 10è Fòrum Gastronòmic de Girona.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, i del director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, presideix, a les 11:30 hores, a Amposta (Montsià), la Taula Sectorial de l'Arròs.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, assisteix, a les 10:00 hores, a Montbrió del Camp, la Jornada Tècnica d'Esporga d'Olivera. I a les 14:00 hores, a Perafort (Tarragonés) assisteix a la Calçotada d'Horta protegida.