![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 886 11 de desembre de 2008 |
![]() |
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va iniciar el passat 28 de novembre els pagaments de les diverses línies d'ajuts 2008 a mesures agroambientals i indemnitzacions compensatòries corresponents a la campanya 2008, per un import superior als 20 milions d'euros.
Entre les línies que han rebut ajuts està l'apicultura, per a la millora de la biodiversitat en zones fràgils; la conservació i millora de les races ramaderes autòctones; la conservació i millora de les varietats vegetals autòctones; els sistemes alternatius a la lluita química per al conreu de la vinya; la lluita contra l'erosió en medis fràgils de cultius llenyosos en terrasses i manteniment del paisatge; i la gestió de les zones humides incloses en el conveni RAMSAR (conservació de pastures inundades i recuperació de parts i pastures humides).
Altres línies que també es beneficiaran del ajuts són les següents: mètodes de producció agrària compatibles amb la conservació de de les zones humides incloses en el llistat de RAMSAR; la producció integrada; l'agricultura racional i de conservació en el cultiu de fruits de closca; la indemnització compensatòria en zones de muntanya, i la indemnització compensatòria en zones diferents de muntanya.
En el cas de la conservació i millora de races ramaderes autòctones, l'objectiu es preservar aquelles races que formen part del patrimoni genètic i cultural del territori, que són la base de les explotacions tradicionals i font de productes ramaders de qualitat. Les races considerades amb risc d'extinció, entre d'altres, són: ase català, ovella aranesa, ovella ripollesa, ovella xisqueta, cavall pirinenc català i vaca bruna dels Pirineus.
Una representació d'associacions de consumidors i usaris convocats per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) van visitar ahir les instal·lacions de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) a Vilafranca del Penedès per conèixer quines són les accions que es duen a terme en matèria de seguretat alimentària en el sector de la vinya, el vi i el cava.
La visita de la delegació s'emmarca en un seguit de trobades que aquest organisme públic manté amb les organitzacions de consumidors per tractar els temes més actuals que incideixen sobre la seguretat dels aliments i de manera especial sobre els consumidors. Se'ls exposa de manera monogràfica les actuacions que es fan des dels diferents òrgans de l'Administració, amb l'objectiu de què coneguin a fons tot el que es porta a terme des de la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat alimentària.
En el transcurs de la visita, es van mostrar les noves instal·lacions com el celler, el laboratori, les aules de tast, i van poder conèixer tot el procés d'anàlisis de vins i caves que es porta a terme a l'INCAVI. També es va explicar com s'implanta la Guia de Pràctiques Correctes d'Higiene per a la vinya i el vi, en la qual han participat diferents organitzacions del sector vitivinícola.
D'altra banda, també van visitar un celler del Penedès, amb l'objectiu de conèixer com es treballa des d'una empresa de vins i quins són els controls de seguretat alimentària que es porten a terme.
Un grup de joves emprenedors fructicultors de l'Escola de Capacitació Agrària d'Alfarràs han visitat recentment la regió de Múrcia per tal de veure explotacions, empreses i cooperatives, i interactuar amb enginyers i empresaris fructicultors murcians.
En col·laboració amb l'Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agrario (IMIDA) es van programar diverses visites a les diferents zones de producció de pera, cirera, presseguer, albercoquer, prunera i raïm de taula a Cieza, Albarán i Pliego. També es va visitar la cooperativa de Campos de Jumilla, on es va mostrar als emprenedors una eina per a la gestió eficient de l'aigua que està donant molts bons resultats en la producció. Finalment, es va anar a la central hortofructícola Frutas Esther, situada a Abarán.
Aquests joves emprenadors fructícoles tenen previst viatjar a Xile el proper mes de febrer, gràcies a la col·laboració amb el Centro de Pomáceas de Talca, amb l'objectiu d'ampliar la seva visió sobre el sector a nivell internacional, aprofundir coneixements i interactuar amb empresaris xilens.
El diari Segre publica avui una informació titulada Viatge al Matarranya per prendre-hi exemple per al Leader. Segons el diari, representants del Consell de les Garrigues, de l'oficina comarcal del DAR, d'Agrolés i de la DO Les Garrigues, entre altres entitats, van visitar durant tot el dia d'ahir la comarca del Matarranya per prendre-hi exemple de models de cara a desenvolupar el programa Leader.
El diari La Mañana ofereix avui el següent titular: Caen los 'stocks' de pera y suben los de manzana en Ponent. D'acord amb el diari el diari, les existències de pomes a Lleida, amb data 1 de desembre, se situen en uns nivells superiors als de l'any passat (+17%) i un 34% més que els del 2006, amb unes 217.115 tones, segons dades de Catalonia Qualitat amb la col·laboració amb Asofruit.
El coordinador de Serveis Territorials a Girona, Josep Guix, assisteix, a les 17:30, a la clausura de les Jornades de Qualitat de l'Oli d'Oliva de les comarques gironines, a l'Hospital Josep Trueta.
El director de Serveis Territorials a Tarragona, Francesc Xavier Vicens presenta, a les 19:00 hores, a Vila-Rodona (Alt Camp), la Jornada Tècnica de la Vinya i l'Olivera.