infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 818 11 de juny de 2008

Es dóna el tret de sortida al Debatdevi

 

 

Aguado, Castella i Pagès durant la presentació

El secretari general del DAR, Xavier Castella, acompanyat del director general l’INCAVI, Joan Aguado, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, va donar ahir el tret de sortida al Debatdevi: El futur del vi a Catalunya, en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona. L’acte de presentació va aplegar a experts de la comercialització, d’Internet, de noves tendències, de l’alimentació i el turisme, així com a empresaris i productors de vi, i representants d’institucions.

 

Debatdevi: El futur del vi a Catalunya és una iniciativa de l’INCAVI que compta amb el patrocini de Caixa Penedès i neix amb l’objectiu de provocar el debat i la reflexió i reunir tots els protagonistes del sector del vi perquè encetin un debat sobre com millorar la imatge i el consum del vi català. El Debatdevi se celebrarà des del juny de 2008 al febrer de 2009. Aquest procés, fruit de la clara aposta de l’INCAVI per la innovació i el seu compromís amb el sector, té com objectiu que el vi català exerceixi un clar lideratge pel que fa el seu reconeixement i el seu consum a Catalunya.

 

Debatdevi s’estructura amb cinc grans àmbits de treball: Qualitat; Vi i territori; Nous consumidors i nous hàbits de consum; Els protagonistes de la comercialització, i Instruments i estratègies de promoció. Cada àmbit de treball estarà format per un grup d’unes 20 persones, amb un ponent, un grup de panelistes o dinamitzadors experts i aquells empresaris o agents del sector del vi que desitgin participar-hi.

 

Aquests grups de treball es reuniran del mes de juliol 2008 al gener de 2009 i, les conclusions finals es presentaran el proper mes de febrer de 2009 a Vilafranca del Penedès, al Fòrum Berger de Caixa Penedès.

 

Paral·lelament, el Debatdevi comptarà amb un debat online (www.debatdevi.cat) on els participants podran consultar les ponències i el treball que desenvolupen els altres grups, afegir-hi comentaris, així com veure vídeos d’algunes de les intervencions a través del canal You Tube; les presentacions a través del Slideshare o la creació d’una xarxa social a partir del Facebook. Així doncs, www.debatdevi.cat integra aquells instruments de la web 2.0 facilitant la interrelació entre tots els participants i l’intercanvi d’informació, així com la creació de contingut; i s’ha volgut fer a partir de programari lliure i utilitzant les aplicacions amb més èxit que actualment Internet ofereix.

 

Catalunya compta amb 44.954 hectàrees de fruita dolça, segons el nou Registre de Plantacions elaborat pel DAR

 

 

Es presenta el Registre de Plantacions de Fruita Dolça

La superfície total de fruita dolça a Catalunya és de 44.954,11 hectàrees, distribuïdes en 106.475 parcel·les pertanyents a 10.579 titulars, segons es desprèn del Registre de Plantacions de Fruita Dolça de Catalunya, elaborat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i primer d’aquestes característiques que es realitza a l’Estat espanyol.

 

Des d’ahir les dades públiques del registre, que es van presentar dilluns al sector en el decurs de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, ja es poden consultar al web del DAR, com va anunciar la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, en la roda de premsa de presentació celebrada ahir a Lleida.

 

Cubel va voler fer palès la importància d’aquesta “nova eina bàsica de gestió pel que representa tant per al mateix sector com per a l’administració disposar del nou Registre a l’hora de dissenyar i aplicar més acuradament qualsevol actuació per a la millora contínua de les nostres explotacions fructícoles”.

 

La perera, amb 14.184,92 hectàrees, encapçala el rànquing de superfície per espècies, seguida de la pomera, amb 11.357,37, el presseguer; 10.802,80, el nectariner amb 5.009,93, i el cirerer, amb 1.762,94 hectàrees. Molt per darrere figuren altres espècies com ara la prunera, que ocupa 534,30 hectàrees, 297,03 l’albercoquer, 68,79 el codonyer, 24,98 el Nashi, i la resta, 31,05, correspon a una barreja de fruiters.

 

El Registre de Plantacions de Fruita Dolça de Catalunya (en endavant FRUT) fa obligatori que totes les plantacions de fruita dolça de Catalunya hi estiguin inscrites. Es tracta d’explotacions fructícoles de pomera, perera, codonyer, nashi, presseguer, nectariner, cirerer, prunera, i albercoquer.

 

Les dades que s’inscriuen en aquest registre inclouen la identificació de les parcel·les (municipi, polígon, parcel·la, recinte i superfície), la determinació del potencial productiu de la parcel·la (espècie, varietat, portaempelt, any de plantació, sistema de formació, marc de plantació i sistema de rec), la identificació del titular (nom i cognoms, NIF, adreça, data de naixement, e-mail, telèfon, règim de tinença).

 

El DAR vol posar a l’abast del sector la informació continguda en el Registre donada la seva importància estratègica i comercial. Així, al web del Departament es pot veure les dades globals corresponents a la fruita dolça segons territoris, espècies, estructura de les explotacions i titulars de les mateixes, i s’actualitzaran periòdicament. També hi ha una aplicació informàtica que permet visualitzar la informació publica, podent seleccionar el tipus de consulta: un recinte SIGPAC determinat, un municipi, una comarca, o per àmbit territorial, donant la superfície total de cada espècie.

 

El DAR presenta la campanya de prospecció de patògens de quarantena en fruiters a Catalunya

 

 

Rosa Cubel durant la presentació

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, també va presentar, ahir, la campanya de prospecció de patògens de quarantena en fruiters a Catalunya.

 

Els objectius de la present campanya se centren a evitar la introducció i posterior propagació de les malalties, mitjançant la vigilància i control de les zones de seguretat i de la xarxa permanent de vigilància del foc bacterià; a detectar ràpidament els possibles focus a partir de la prospecció de plantacions comercials, noves plantacions i vivers de les espècies susceptibles; a eradicar de forma ràpida i dràstica els focus amb l’arrencada i crema de plantes i/o parcel·les afectades i amb l’establiment de les zones de seguretat; i a actualitzar/comprovar les dades del registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya. La campanya, iniciada el passat cinc de maig, té una durada de sis mesos i finalitzarà el set de novembre.

 

La directora general va incidir en la necessitat “de vetllar i d’optimitzar la sanitat vegetal de les nostres produccions en ser l’única barrera comercial en l’actual context de globalització i d’internacionalització de les empreses del sector”.

 

La situació dels principals patògens de quarantena és la següent:

 

Visita a les obres de la nova seu de Regsega a Tàrrega

 

 

Les noves instal.lacions estaran llestes a finals d'any

L’alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, i el vicepresident de Regsega, Ramon Vilalta, van visitar dilluns l’estat de les obres de la nova seu que ha d’acollir les dependències de l’empresa pública del DAR, Regsega.

 

La nova seu, projectada per l’arquitecte lleidatà Ramon Maria Puig, serà un edifici d’oficines, amb diverses dependències de treball, despatxos, una sala d’actes amb un aforament de 150 persones, pàrquing, i altres serveis. L’immoble tindrà una superfície total construïda de 3.720 metres quadrats i una superfície útil de 3.060 metres quadrats, dividits en tres plantes (soterrani, planta baixa, i primer pis), i se situarà en un terreny, de 1.935 metres quadrats, cedit per l’ajuntament de Tàrrega, a l’avinguda Ondara.

 

L’import de les obres s’eleva a més de 4.334.000 euros i es preveu que les noves instal·lacions puguin entrar en funcionament a finals d’aquest any.

 

La nova seu de REGSEGA a Tàrrega, les obres de la qual es van iniciar a finals de l’any passat, convertirà aquesta ciutat en un referent clau pel que fa a la gestió i les infraestructures de regadiu no només de la demarcació de Lleida, sinó a nivell de tot Catalunya.

 

Regsega és l’empresa encarregada de l’execució de la concentració parcel·lària i de la construcció de la xarxa de distribució de reg del Sistema Segarra-Garrigues.

 

 

 Informació publicada:

 

 

Segre informa que La conselleria planteja serveis mínims. El departament d’Agricultura de la Generalitat està estudiant la possibilitat d’establir serveis mínims, si persisteix la vaga de transportistes, per garantir l’alimentació dels animals en les explotacions catalanes. La directora general d’Agricultura, Rosa Cubel, va dir que si l’aturada persisteix, aquests serveis mínims d’obligat compliment s’hauran d’adoptar per garantir el benestar animal i la salut pública. El més urgent, va dir, en aquests moments és assegurar que arribi menjar als animals de les explotacions ramaderes i la recollida dels cadàvers dels exemplars morts.

 

El País i ABC publiquen El CSIC logra leche de oveja con grasas saludables. Científics del CSIC acaben de crear un nou aliment funcional amb propietats que beneficien a la salut: llet d’ovella amb un major contingut d’un tipus de grassa CLA. Segons els científics aquesta grassa enforteix el sistema immunològic, té efectes anticancerígens i preveu l’acumulació de grasses a les artèries.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, visita, a les 11:30 hores a Subirats, les instal·lacions d’Agromillora Catalana.

 

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, presideixen, a les 09:30 hores a Barcelona, una reunió amb els representants de les organitzacions professionals agràries per tractar sobre els efectes de la vaga de transportistes en el sector agrari i ramader.

 

El director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, presideix, a les 11:00 hores a Barcelona, la presentació de la Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene per a les llotges de peix de Catalunya.

 

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, presideix, a les 10:30 hores a Barcelona, el Comitè de seguiment de la iniciativa comunitària Leader Plus de Catalunya.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, assisteix a les 13:00 hores Vic, al Congrés Eurovacum.

 

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2007 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors