infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 883 5 de desembre de 2008

El DAR abona el pagament de sis milions d’euros de la prima d’oví i cabrum 2008

 

 

Oví-cabrum

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) farà efectiu a partir d'avui , 5 de desembre, el pagament de sis milions d’euros del saldo de la prima d’oví i cabrum per a la campanya 2008.

 

L’objecte d’aquesta prima comunitària és la compensació de la pèrdua de renda dels productors com a conseqüència dels preus de mercat, dins de l’establert a l’OCM del sector oví-cabrum.

 

Els imports fixats per la Comissió Europea (CE) per a la prima d’oví i cabrum són els següents:

A més d’aquest import, els productors de zones desfavorides cobraran també 3,50 euros per cap.

L’article 10 del Reglament (CE) núm. 1782/2003 estableix que cal aplicar una reducció del 5% a l’import final de l’ajut, en concepte de modulació.

 

Les dades corresponents a l’esmentat pagament són les següents:

 

Àmbit territorial

Núm. expedients

Núm. caps

Import (euros)

Barcelona

507

135.167

1.472.643,55

Girona

513

106.205

1.103.221,96

Lleida

701

218.894

2.643.493,00

Tarragona

103

30.079

321.852,15

Terres de l’Ebre

263

42.748

462.726,79

Total

2.087

533.093

6.003.937,45

 

 

Nou Dossier Tècnic dedicat a la Sanitat animal en boví

 

 

Portada del dossier

El DAR ha editat el Dossier Tècnic número 32 dedicat en aquesta ocasió a “Sanitat animal (II): Boví”.

 

Al llarg dels seus sis articles els veterinaris del DAR, de laboratoris i centres veterinaris, juntament amb el personal investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) i de la Facultat de Veterinària de la UAB, que participen en aquest Dossier Tècnic, ens donen a conèixer i ens informen sobre: els programes sanitaris oficials del bestiar vaquí; el control i propera eradicació de la rinotraqueitis infecciosa bovina (IBR); el virus de la diarrea vírica bovina (BVD); l’encefalopatia espongiforme bovina; la cisticercosi bovina i la llengua blava a Catalunya.

 

La presentació del Dossier Tècnic en aquesta ocasió la realitza la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i en l’entrevista de la contraportada podem conèixer l’opinió del ramader Albert Puigdemont Planella, responsable de la gestió de l’explotació Mas la Coromina.

 

El dossier es pot consultar en el portal www.ruralcat.net.

 

 

 

 

Tast d’olis catalans amb DOP per promocionar-ne el consum a la restauració

 

 

Un moment del tast

La Fundació Alícia , a Sant Benet de Bages, va acollir ahir dijous, 4 de desembre, un tast d'olis en el marc del conveni signat el passat 23 de juliol entre la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració (FIHR) de la demarcació de Barcelona i el DAR per a la realització d'actuacions encaminades a la promoció dels productes agroalimentaris amb distintius d'origen i de qualitat

 

Així, amb l'objectiu de promocionar l'utilització d'oli de les denominacions d'origen protegides (DOP) de Catalunya (Oli de l'Empordà, Oli del Baix Ebre-Montsià, les Garrigues, Siurana, i Oli de Terra Alta), per part dels restauradors i hostalers, s'ha organitzat aquest tast d'olis dirigit pel Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya.

 

A la jornada hi van assistir 54 hostalers i restauradors dels diferents gremis membres de la FIHR interessats en el tema i va comptar amb la presència de representants de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

 

L'acte va consistir en un tast guiat dels olis de les diferents DOP de Catalunya amb una explicació prèvia de les diferents categories d'olis que es poden trobar al mercat, els paràmetres de qualitat que els classifiquen en una categoria o en una altra, les característiques organolèptiques que s'aprecien en un oli d'oliva verge, a més d'una introducció al tast sensorial de l'oli, en la qual es va explicar la normativa que regula aquest tipus de Tast i el seu procés del tast.

 

Tot seguit, es va dur a terme el tast guiat dels olis de les cinc DOP, exposant les característiques que defineixen  cada zona, les varietats d'oliva de les quals provenen els seus olis, i les característiques organolèptiques que defineixen els olis de cada DOP.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari Segre publica avui una informació titulada Agricultura pagarà a Lleida 2,6 milions de la prima d'oví i cabrum d'enguany. En el text assenyala que el DAR farà efectiu avui el pagament de 2,6 milions d'euros als més de 700 ramaders lleidatans que han de rebre la prima d'aví i cabrum de la campanya 2008.

 

El diari La Vanguardia presenta avui una àmplia informació sobre les Denominacions d'Origen de vi Tarragona i Montsant, amb el títol de Las DO Tarragona y Montsant, tradición puesta al dia. Diu el diari que les dues DO "han experimentat inèrcies oposades en els darrers anys".

 

 

 Agenda DAR:

 

 

El coordinador de Serveis Territorials a Girona, Josep Guix, assisteix, a les 20:30 hores, al restaurant Mas Solà, a Santa Coloma de Farners, al lliurament de Premis a l’Exportació, acte organitzat per la Cambra de Comerç de Girona.

 

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2007 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors