infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.017 30 de setembre de 2009

Augment de la superfície de Producció Integrada a Catalunya

 

 

Logo de la Producció Integrada

Per segon any consecutiu ha augmentat a Catalunya la superfície cultivada sota els criteris de Producció Integrada. Lleida es manté, amb diferència, com la província que més superfície destina a aquest tipus de producció.

 

Després de la gran davallada que va patir la Producció Integrada l'any 2007, en el qual es va reduir la superfície cultivada en gairebé un 50 per cent (de 38.029 hectàrees al 2006 a 19.752 l'any següent), el 2009 ha consolidat la recuperació iniciada 2008 i, poc a poc, s'està arribant a la superfície cultivada amb anterioritat.

 

Segons dades del Consell Català de Producció Integrada, a l'any 2007 tots els cultius van reduir notablement la superfície cultivada, i des de llavors s'han anat recuperant lentament part de les hectàrees conreades en Producció Integrada.

 

No obstant, en termes generals, la superfície cultivada en aquest sistema productiu encara és un 25 per cent menor a la que es conreava l'any 2006 i anteriors, sobretot en alguns cultius com els fruiters de llavors, on la superfície va caure un 60 per cent, fins a les 6.323 hectàrees.

 

En l'extrem oposat es troba l'olivera, que és el cultiu que més ha crescut en els darrers dos anys, assolint enguany el seu rècord històric en quant a superfície destinada a aquesta producció, arribant fins a les 10.637 hectàrees, un 35 per cent del total.

 

També van recuperant les seves dades habituals altres cultius com la fruita de pinyol, que ha passat a ser el segon cultiu en importància, amb un total de 7.298 hectàrees (24 per cent del total), o la fruita seca, quarta producció en importància.

 

En total, la Producció Integrada ocupa a Catalunya una superfície de 30.947 hectàrees, el que suposa aproximadament un 4 per cent de les prop de 800.000 hectàrees de superfície agrícola cultivada al territori català.

 

Nou reglament de les IGP Calçots de Valls i Patata de Prades

 

 

Logo de la IGP Patates de Prades

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha aprovat el nou Reglament de les Indicacións Geogràfiques Protegides (IGP) Calçots de Valls i Patata de Prades, derivat de l'adaptació de l'anterior a la Llei de Qualitat Agroalimentària 14/2003, i al Decret 285/2006, i la relació de municipis que correspon a la zona de producció, elaboració i envasat d'aquestes IGPs com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

 

Aquests són el segon i tercer Reglament adaptat a l'esmentada normativa que han estat aprovat pel DAR, després que al mes de juny s'aprovés el de la IGP Poma de Girona. Els seguiran la resta dels corresponents a les altres IGP i a les Denominacions d'Origen Protegides (DOP). La principal novetat d'aquestes adaptacions rau en el canvi de personalitat jurídica dels consells reguladors que es constitueixen com a corporació de dret públic, i en el sistema de control i certificació d'IGPs i DOPs.

 

La zona de producció de la IGP Calçots de Valls està constituïda per les parcel·les inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals de les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.

 

La zona de producció de la IGP Patata de Prades està constituïda per les parcel·les de patates inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, de la comarca del Baix Camp.

 

Un nou equip intel·ligent permetrà reduir l'aplicació de fitosanitaris

 

 

Tractament fitosanitari

Castell del Remei, a la població lleidatana de Penelles, acollirà el proper dia 23 d'octubre una jornada sobre noves tecnologies per a l'aplicació segura i de qualitat de fitosanitaris, així com la presentació dels projectes ISAFRUIT i OPTIDOSA.

 

La necessitat d'una utilització segura i eficaç dels productes fitosanitaris ha generat aquests darrers temps grans i importants canvis en la legislació europea i dels estats membres, essent objectiu comú la producció segura d'aliments de qualitat. Garantir un ús adequat i adaptat a les característiques de les plantacions, reduint les pèrdues i respectant les àrees especialment sensibles, és objectiu de tots.

 

En aquesta jornada es presentaran dos projectes d'investigació, ISAFRUIT i OPTIDOSA, que comparteixen el mateix objectiu de qualitat i seguretat en l'aplicació. ISAFRUIT és un projecte europeu per al foment del consum de fruita de qualitat, en el marc del qual s'ha desenvolupat CASA (Crop Adapted Spray Application), un equip intel·ligent capaç de reduir la quantitat de fitosanitaris, optimitzar els resultats i respectar el medi ambient. I OPTIDOSA és un projecte multidisciplinar finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència, que incorpora les més modernes tecnologies en la determinació del volum òptim d'aplicació de fitosanitaris en fruiters, vinya, i cítrics. Dos clars exemples d'utilització de les noves tecnologies per a la millora de l'activitat agrícola i el respecte al medi ambient.

 

Per assistir a les jornades cal fer la inscripció a través de RuralCat: http://www.ruralcat.net/inscripcionspatt.html

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari Avui publica una informació titulada Promouen el consum de fruita per evitar patir la grip nova. El diari assenyala que Catalonia Qualitat, l'associació catalana d'organitzacions de productors de fruita, assegura que el consum de fruita pot ajudar a evitar la grip A.

 

El diari Segre titula La Fira veu satisfactori el nivell de vendes i els expositors diuen que han descendit una informació sobre l'edició d'aquest any de la fira agrària lleidatana de Sant Miquel, que ahir va tancar les seves portes

 

 Agenda DAR:

 

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, assisteixen a les 11:00, a Barcelona, a la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors