infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.057 26 de novembre de 2009

Llena proposa una major homogeneïtat en les ajudes de la PAC a tots els territoris de la Unió Europea

 

 

El conseller Llena en un moment de l'acte

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va participar ahir, a Bilbao, en la taula rodona “El posicionament de les comunitats autònomes espanyoles davant del futur de la PAC ” per exposar el posicionament del Govern català sobre la reforma agrària. L'acte, organitzat pel Govern basc, va ser presidit per la ministra de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i va servir per debatre obertament el Política Agrària Comuna (PAC). Altres tres consellers autonòmics també van intervenir en aquesta taula rodona, conduïda pel director de Desenvolupament Rural i Litoral del Departament de Medi Ambient, Planificació Territorial, Agricultura i Pesca del Govern basc, Pablo Medrano. A banda de Catalunya i Euskadi, la resta de comunitats autònomes participants van ser Aragó, Galícia, Múrcia, i Andalusia.

 

El conseller va constatar que “la PAC és sobretot una acte d'intel·ligència política mal explicat; hi ha hagut nombrosos èxits, algun fracàs, i alguna improvisació”. Com a exemples d'èxits, va recordar que es va passar d'una manca d'abastiment a una situació d'excedent, a més d'aconseguir donar estabilitat als preus, com prova el fet que es paga ara el mateix per a alguns productes que l'any 1982. Entre els fracassos, va destacar que, en alguns casos, s'està pagant per terres que no estan produint, que l'any 2003 s'ha efectuat una reforma que cedia massa espai al mercat, i no s'ha sabut explicar al consumidor què volia dir donar ajudes als pagesos.

 

Llena va fer palesa la necessitat del manteniment de la PAC més enllà de l'any 2013, un horitzó davant del qual des de Catalunya es proposa vincular les ajudes del primer pilar no només al compliment de la condicionalitat, sinó també a algun tipus de producció agrària que compleixi els criteris de sostenibilitat establerts, extrem que el conseller va considerar “fonamental, si volem assegurar la producció d'aliments en una conjuntura de 9.500 milions de persones el 2050 i alhora compensar els agricultors pels beneficis que la seva activitat comporta al conjunt de la societat”.

 

El titula del DAR també va apuntar la conveniència d'igualar les ajudes directes per a cada sector en tots els països de la UE, la qual cosa “afavoriria una política agrària comuna real, igualant a tots els agricultors davant del mercat i de les seves regles i, en definitiva, cohesionant Europa enfront de les polítiques particulars dels estats membres”.

 

Altres propostes de l'Administració catalana passen per reforçar el segon pilar implementant mesures que consolidin el sector agrari a las zones rurals i afavoreixin el desenvolupament econòmic d'aquestes; i “que no sigui un primer pilar encobert”.

 

Finalment, el conseller Llena també va plantejar la necessitat de fixar xarxes de seguretat (assegurances per a l'agricultura, mesures de finançament enfront de situacions catastròfiques…) que permetin garantir la producció d'aliments davant qualsevol situació de crisi, i mantenir l'agricultura en tot el territori de la Unió.

 

Per tot plegat, el responsable de l'Administració agrària catalana va concloure que “és important que no s'escatimi esforços, que tots i cada un de nosaltres aportem idees i propostes que contribueixin a garantir el futur de la nostra agricultura, perquè ara és el moment de consolidar la importància d'una PAC forta, adaptada a la nova realitat europea, i amb clara vocació de futur més enllà de 2013”.

 

El DAR estableix el procediment d'acreditació i formació contínua del personal tècnic de les entitats d'assessorament

 

 

Explotació agrària

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Ordre que regula el procediment d'acreditació i formació contínua del personal tècnic de les entitats d'assessorament agrari de Catalunya. A través d'aquesta norma s'estableixen i es regulen les condicions, els terminis, i el procediment per a l'acreditació i formació continua del personal tècnic assessor, per tal de garantir que disposen dels coneixements necessaris per a dur a terme eficaçment la tasca d'assessorament.

 

Les entitats d'assessorament agrari de Catalunya han de disposar de personal tècnic degudament acreditat, i vetllar perquè aquest realitzi la formació contínua adequada.

 

Per tal d'acreditar-se, cal que el personal tècnic assessor hagi realitzat un total de 120 hores de formació dividida en tres blocs: Un bloc de formació bàsica, amb caràcter informatiu i homogeneïtzador de coneixements en els àmbits de la condicionalitat, la seguretat laboral, i la gestió de l'empresa agrària; un bloc de formació complementària, dirigida a incrementar el nivell d'especialització tècnica en funció de les necessitats professionals de cada persona, i un darrer bloc de formació específica de lliure elecció, per a l'actualització de coneixements i de tècniques d'acord amb les tasques d'assessorament a realitzar.

 

El procediment d'acreditació preveu valorar l'experiència laboral del personal tècnic en assessorament, així com l'assistència a postgraus, màsters, cursos d'especialització, etc.

 

Així mateix, i amb posterioritat a l'acreditació, el personal assessor ha de realitzar un mínim de 20 hores de formació anual, amb l'objectiu d'actualitzar metodologies i coneixements.

 

L'assessorament és un servei d'assistència tècnica i empresarial a l'explotació, que contribueix a la millora de la seva competitivitat.

 

Nous reglaments de les DOP Avellana de Reus i Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

 

 

Logo de l'Avellana de Reus

El DAR ha aprovat els nous Reglaments de les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) Avellana de Reus i Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya , derivats de l'adaptació de l'anterior a la Llei de Qualitat Agroalimentària 14/2003, i al Decret 285/2006, i la relació de municipis que corresponen a les respectives zones de producció, elaboració i envasat, com ha publicatel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

 

Aquests reglaments formen part de la sèrie de reglaments de les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) i de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) que s'aniran publicant per tal d'adaptar-los a l'esmentada normativa. La principal novetat d'aquestes adaptacions rau en el canvi de personalitat jurídica dels consells reguladors, que es constitueixen com a corporació de dret públic, i en el sistema de control i certificació d'IGP i DOP. Els reglaments també contemplen aspectes com els registres i inscripcions, la declaració de produccions, logotip, etiquetat, el control i certificació, el funcionament del consell regulador, els règims electoral i sancionador, i el finançament.

 

Les avellanes protegides amb la DOP Avellana de Reus corresponen a les llavors del fruit dels avellaners de l'espècie Corylus avellana L. i Corylus maxima Mill, produïdes per persones inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador, de les varietats negreta, pauetet, gironella, morella, i culplana.

 

La zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus comprèn tots els termes municipals de les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

 

Pel que fa a la DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya , s'elabora a les comarques de l'Alt Urgell i de la Cerdanya exclusivament amb llet de vaca de la raça frisona. En l'alimentació bàsica d'aquesta raça estan molt presents els abundosos prats i farratges d'aquestes valls, idonis per a la producció lletera. El temps de maduració de la nata, juntament amb l'alimentació que porten les vaques i el clima de la regió li dóna a aquesta mantega el seu olor i sabor característics.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari la Vanguardia publica una informació titulada Una estrella que vale por tres. El diari recull la notícia que la Guia Michelin ha concedit la màxima distinció, tres estrelles, al Celler de Can Roca de Girona que regenten els germans Joan, Josep i Jordi Roca. Catalunya passa a tenir quatre restaurants amb tres estrelles, per tres el Païs Basc.

 

El rotatiu El Periódico titula L'any dels Roca una informació sobre el mateix tema, en la qual destaca que Catalunya supera a Euskadi en "triplets" d'estrelles. També afirma el diari que la perfecció que han assolit els germans Roca té un origen familiar: els seus pares.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, inaugura a les 11:00 hores, a Barcelona, la I Fira-Festa de l'Oli Novell de la DOP Garrigues. Posteriorment, a les 18:30 hores, a Lleida, el conseller Llena realitza la cloenda del I Fòrum Agroalimentari PIMEC Lleida.

 

El secretari general del DAR, Xavier Castella, assisteix a les 12:30 hores, a Barcelona, a la cloenda del 7è Congrés Nacional Ordinari de la UGT.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, participa a les 11:00 hores, a Amposta, en la Taula Sectorial de l'Arròs, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran. Posteriorment, a les 16:00 hores, a Tortosa, Díaz participa en la Taula Sectorial dels Cítrics.

 

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, visita a 10:00 hores, a Vic, el Laboratori de Sanitat Ramadera. Posteriorment, a les 14:30 hores, a Lleida, Cubel fa la cloenda d'una jornada organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Agrícoles de Lleida.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors