infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.084 26 de gener de 2010

Llena demana a l'editorial Barcanova que retiri de les escoles de primària el llibre "Medi natural, social i cultural"

 

 

El conseller Llena

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, demana a l'editorial Barcanova, membre del grup Anaya, que retiri de les escoles de primària el llibre “Medi Natural, social i cultural” i que modifiqui el contingut relacionat amb el sector carni del llibre de cara a noves edicions.

 

El conseller comparteix plenament les inquietuds manifestades per Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) sobre el contingut ramader d'aquest material didàctic. Segons Llena, les afirmacions que recull aquest llibre de text, que forma part del material escolar dels alumnes d'educació primària, són falses, posen en qüestió el sistema de producció carni de Catalunya i poden generar rebuig al consum de carn per part dels escolars. En el llibre s'afirma que “cada vegada més els animals es crien en granges de grans dimensions, i no s'alimenten amb productes naturals, sinó amb preparats industrials que porten components químics: els pinsos. Aquest sistema produeix més carn per consumir, però pot provocar problemes de salut tant per als animals com per a les persones”.

 

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rura (DAR) vol deixar clar que, cada vegada més, la cria dels animals en granges es fa de forma més controlada per aconseguir productes sans, segurs i de qualitat adequada per garantir la higiene, la sanitat i la seguretat de les persones. Aquests productes s'obtenen, a més, respectant les necessitats dels animals, assegurant el seu benestar i protegint el medi ambient.

 

El principi que regeix la producció ramadera és que la qualitat i la seguretat dels aliments d'origen animal s'inicia en la qualitat i la seguretat dels aliments per als animals. Així, mai com ara, els consumidors poden estar segurs que no només els animals estan sans i sotmesos a control al llarg de tota la seva vida, sinó que els aliments que reben són controlats i garantits des del mateix moment de la seva producció al camp.

 

El que es coneix com a “pinsos compostos” no són més que barreges de cereals (blat, ordi), proteaginoses (soia, pèsols) i altres productes naturals (farina d'alfals, farratges), als que se'ls afegeixen vitamines i minerals necessaris per equilibrar la ració i cobrir les necessitats fisiològiques dels animals. Són, per tant, productes absolutament naturals, amb la mateixa garantia que els aliments de les persones, perquè la legislació comunitària no fa distinció entre les exigències als establiments productors d'aliments i als productes que elaboren, tant si van destinats al consum humà com animal.

 

La legislació comunitària és molt estricta i exigeix que tots els aliments subministrats siguin sans i de qualitat contrastada.

 

El DAR i d'altres conselleries de la Generalitat s'encarreguen d'autoritzar i controlar tots els establiments que intervenen en l'alimentació animal, des de la producció primària fins al subministrament als animals, passant, naturalment, per les fàbriques de pinso. Tots els establiments fabricants de pinsos compostos són inspeccionats, al menys, un cop a l'any pels inspectors del Departament, que recullen mostres de les matèries primeres i dels productes acabats per tal de verificar la seva qualitat.

 

Avui se celebra a Barcelona la III Jornada Innovació Debatdevi

 

 

Sessió de Debatdevi

Avui dimarts, dia 26 de gener, al Palau Robert de Barcelona se celebra la III Jornada Innovació Debatdevi, organitzada per l'Institut Català de la Vinya i el VI (INCAVI), del DAR.

 

La jornada servirà per presentar una de les dues Comunitats de Pràctica (CoP) – CoP Recerca - de les creades en la segona part del projecte Debatdevi i, al mateix temps, aprofundir en el mapa de la recerca a Catalunya en vitivinicultura.

 

La inauguració anirà a càrrec del director general de INCAVI, Oriol Guevara, i la jornada es distribuirà en cinc blocs. El primer bloc serà protagonitzat pels membres de la CoP Recerca, que presentaran, junt amb altres col·laboradors, les línees estratègiques de la recerca de les principals institucions i universitats catalanes. Un altre bloc servirà per donar exemples concrets com el projecte Cenit Deméter o la jornada “EcoSostenibleWine”. El tercer bloc permetrà conèixer com s'organitza la recerca i la transferència a altres zones vitivinícoles (exemples de Sud-àfrica, Califòrnia i Austràlia).

 

Posteriorment, Carme Domingo, moderadora de la CoP Recerca, farà una breu explicació de l'evolució de Debatdevi i explicarà com treballa la seva comunitat i quins són els primers objectius que tenen marcats. Seguidament, Santiago Mínguez, Cap del Servei Central de Viticultura i Enologia, moderarà un debat que pretén donar resposta a la següent pregunta: "Què espera el sector del vi de la recerca en viticultura i enologia?".

 

S'espera que a la jornada hi assisteixin més de 80 professionals.

 

Preinscripció en el curs de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris de nivell qualificat

 

 

Fumigació d'olivera

Des d'avui, dia 26 de gener, i fins al proper 14 de febrer, inclòs, ja es pot fer la preinscripció a una nova edició dels curs de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris de nivell qualificat que ofereix el Servei de Formació Agrària (SFA) del DAR. Com ja és habitual, aquests cursos s'impartiran en la modalitat d'Internet a través de RuralCat, la comunitat virtual agroalimentària i del món rural (www.ruralcat.net).

 

El període de preinscripció s'ha obert avui a les 8 del matí i es tancarà quan finalitzi el termini màxim o s'exhaureixin les places disponibles.

 

Enguany, l'objectiu d'aquest curs és donar resposta formativa als professionals del sector agrari que estan obligats a obtenir el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris del nivell qualificat.

 

En aquest sentit, el curs, de 72 hores de durada, va dirigit especialment a:

Per preinscriure's als curs , cal estar donat d'alta a RuralCat. L'alta és totalment gratuïta.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari La Mañana publica una informació titulada La UE hará más controles en las frutas y hortalizas de países terceros. Segons el diari, els països de la Unió Europea intensificaran des d'ahir els seus controls duaners a les importacions de productes vegetals –com fruites, verdures i fruits secs- per evitar que arribin enviaments amb restes de pesticides o altres substàncies nocives per a la salut.

 

 

El rotatiu Segre titula Fruits de Ponent relleva Joan Penedés del càrrec de director general una informació en la qual s'afirma que la cooperativa de segon grau Fruits de Ponent ha decidit canviar el director general, càrrec que durant els darrers tres anys ha exercit Joan Penedès. Fruits de Ponent va fitxar Panadés quan aquest ocupava la direcció a Catalonia Qualitat.

 

 Agenda DAR:

 

 

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, realitza a partir de les 10:00 hores una visita a les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, la Conca del Barberà i el Priorat, en la qual anirà a les poblacions de Tarragona, Prades, Vilanova de Prades i Falset.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, presentarà una ponència, avui a les 19:00 hores, a Bellpuig, en el decurs de les Jornades Agràries.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors