infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.014 25 de setembre de 2009

El nou director general de l'Incavi, Oriol Guevara, va inaugurar ahir la Mostra de Vins i Caves de Catalunya

 

 

Un moment de la inauguració de la Mostra

El nou director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Oriol Guevara, acompanyat dels directors generals de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i d'Alimentació i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, així com del director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, va inaugurar ahir a la tarda la XXIX Mostra de Vins i Caves de Catalunya, al Moll de la Fusta de Barcelona.

 

Guevara va demanar a les empreses del sector que segueixin apostant per la promoció dels vins i caves en temps de crisi com l'actual, per tal que les fires com la Mostra puguin presentar una gran oferta al públic assistent. D'altra banda, es va mostrar partidari que el raïm tingui un preu just.

 

Segons l'Incavi, la Mostra s'ha convertit en l'aparador del país de vins que és Catalunya, dóna notorietat al sector, potencia les DO's catalanes i promou la cultura del vi.

 

Posteriorment, Joan Gené va presidir la presentació del Projecte “Vi Solidari” del Casal dels Infants, a la carpa polivalent de la Mostra. Aquest projecte, que fusiona gastronomia, enologia i solidaritat, és una iniciativa solidària de Cellers Unió per donar suport a la tasca del Casal dels Infants i combatre l'exclusió social.

 

El projecte posa a la venda lots integrats per tres vins catalans amb Denominació d'Origen (DO) i tres receptes de sis cuiners de renom (Carme Ruscalleda, Fermí Puig, Carles Abellan, Joan Roca, Carles Gaig i Mey Hofmann) a un preu de 19,95 euros, tres dels quals es destinen al Casal dels Infants de Barcelona. El president de l'Acadèmia de Sumilleria Espanyola, Juan Muñoz Ramos, va fer el maridatge de la recepta amb cadascun dels vins i la nota del tast. La comercialtizació i distribució d'aquests Lots Solidaris es durà a terme a la cadena de supermercats Caprabo i en diferents vinacoteques a partir de l'octubre.

 

Gené va voler destacar la importància del fet que aquest projecte fusioni gastronomia, enologia i solidaritat, comptant amb tant prestigiosa participació del sector català de la restauració, i va recordar que, a més, són moltes les empreses agroalimentàries catalanes que estan reforçant cada cop més la seva vessant humanitària. Així, va afegir que iniciatives com el Projecte Vi Solidari revaloritzen l'agroindústria.

 

Conveni entre l'IRTA i l'Associació pel Desenvolupament de la Ribagorça Románica per a la realització d'un projecte de fruita

 

 

Un moment de la firma del conveni

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, en la seva condició del president del consell d'administració de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i el president de l'Associació pel Desenvolupament de la Ribagorça Romànica (ADRR), Joan Perelada, van signar dimecres passat, a Pont de Suert, un conveni de col·laboració per a la realització per part de l'IRTA, per encàrrec de l'ADRR, del projecte “Avaluació de l'adaptació de varietats de poma i creació d'un observatori de varietats autòctones de fruita a la Ribagorça Romànica ”. El projecte es desenvolupa a la finca el Perelló del Pont de Suert.

 

Segons el conveni signat , l'IRTA porta a terme l'estudi en un període de quatre anys i posarà a disposició de l'ADDR els resultats del treball en el termini de 90 dies a partir de la seva finalització.

 

Fruit del conveni, el passat mes d'abril es va fer la primera plantació de pomes i ara ja es disposa de la primera collita. Es tracta de pomes de la varietat Gala que són més vermelles i de major duresa gràcies a l'alçada de la plantació.

 

El conseller Llena va explicar després de la signatura del conveni que aquest projecte permetrà recuperar les plantacions de fruita a les zones de muntanya, oferint així una alternativa de negoci als productors de la zona. Va afegir que una altra possibilitat per a aquestes zones seria la recuperació de la fusta dels arbres, com ara el cirerer.

 

L'IRTA té atribuïdes, entre d'altres, les funcions de prestació de serveis d'investigació, desenvolupament i transferència de tecnologia en l'àmbit agroalimentari en col·laboració amb els sectors públic i privat, amb l'objectiu de contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament del sector agroalimentari català.

 

El DAR, amb els afectats per la pedregada del passat 1 de setembre a la Torre de Capdella

 

 

Xavier Castella

El secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, acompanyat de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i del director dels Serveis Territorials del Departament a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, es van reunir dimecres passat, a la Torre de Capdella, amb el delegat del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, l'alcalde de l'esmentat municipi, Josep Palau, i tot l'equip consistorial, per fer un seguiment dels danys ocasionats per la pedregada del passat 1 de setembre en diversos nuclis del municipi com Guiró, Astell, Oveix, Molinos, Mont-ros, Pobellà, i Paüls.

 

Posteriorment, els representants del DAR van efectuar un recorregut per la zona i van tractar del tema amb alguns afectats per conèixer la situació de primera mà.

 

La zona afectada és d'unes 200 hectàrees, bàsicament, de prats naturals i farratges, i els danys se centren, principalment, també, en cobertes de granges, i en altres equipaments, i es calcula que superaran els 200.000 euros.

 

El DAR va exposar el conjunt de mesures implementades aquest mateix estiu per altres indrets afectats per pedregades com va ser el pla de Lleida, algunes de les quals es poden aplicar per pal·liar els efectes de la pedregada que van patir les esmentades poblacions pallareses, entre altres.

 

Entre les actuacions habilitades pel DAR figuren l'Ordre de inici per poder sol·licitar els plans de millora, una convocatòria extraordinària del pla de reconversió de fruita dolça, tramitació dels préstecs pont de l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) que permetran tenir un marge financer fins a cobrar els ajuts del pla de millora o el pla de reconversió de la fruita dolça, entre altres.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari El Periódico va publicar ahir un monogràfic especial amb aquest títol: Agricultura amb futur. En aquest especial es parla de la modernització dels regadius, la millora dels camins rurals, la concentració parcel·lària, la investigació agroalimentària a través de l'IRTA, la producció agrícola, la Fundació Alícia, i les indústries agràries i la seva col·laboració amb PRODECA.

 

El diari El Punt titula una informació de la següent manera: La Cambra Arrossera del Montsià destinarà un 10% de les vendes als bancs d'aliments. Segons el diari, es tracta d'una iniciativa pionera per part d'una cooperativa, que potenciarà la marca.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, inauguren a les 17:00 hores, a Lleida, la Fira de Sant Miquel.

 

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, acompanyada del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, inaugura, a les 9:15 hores, a Lleida, a la Fira de Sant Miquel, la Jornada Energy.CAT, en el marc del III Fòrum Català de l'Energia Agrària.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors