infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.055 24 de novembre de 2009

Restaurants de Vacarisses, Sant Sadurní d'Anoia i Vilafranca del Penedès, principals premiats ahir al CARTAVÍ 2009

 

 

El conseller Llena amb els premiats

Una bona carta de vins és un dels elements essencials d'un bon restaurant. Per aquest motiu, i per premiar aquells establiments que compten amb una àmplia i acurada presència de vins catalans, per tercer any consecutiu s'han lliurat els premis CARTAVÍ, en un acte celebrat ahir al Palau de Congressos de Barcelona. En aquesta edició s'han premiat gairebé 20 restaurants de tot Catalunya i, segons el jurat, ha estat una tasca complexa ja que el nivell ha estat força elevat.

 

En aquesta tercera edició s'han establert tres categories en funció del preu mitjà del cobert a la carta, sense tenir en compte el vi (de fins a 24 euros, de 25 a 45 euros, i de més de 45 euros). Els premis són paquets vacacionals enoturístics, lots de decantadors i copes de vi de disseny, reportatges i insercions publicitàries a diferents mitjans de comunicació de prestigi, entre d'altres.

 

Els guanyadors de la tercera edició d el CARTAVÍ han estat el restaurant El Cingle, de Vacarisses, en la categoria de preu mitjà de més de 45 euros; Cal Blay Vinticinc, de Sant Sadurní d'Anoia, en la categoria d'entre 25 i 45 euros; i L'Hereu, de Vilafranca d el Penedès, en la categoria de restaurants amb un preu mitjà de fins a 24 euros.

 

L'acte va ser presidit pel conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de l'INCAVI, Oriol Guevara, i de Jordi Cuyàs, director de Promoció del Comerç del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. A més, durant tota la tarda, durant el lliurament de premis, més de 30 cellers de Catalunya van oferir el seus productes als assistents.

 

En la seva intervenció, el conseller Llena va manifestar que "a Catalunya només el 27% de vi consumit és català, quan a altres zones espanyoles s'arriba al 80%. Per tant, ens queda molt camí per recórrer. I una manera d'atansar-se al consumidor català és mitjançant iniciatives com aquesta de CARTAVÍ".

 

La iniciativa CARTAVÍ està organitzada per l'Associació Vinícola Catalana i la Unió Vinícola d el Penedès, amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Sumillers, i compta amb el patrocini de l'INCAVI i de la Direcció General de Comerç, així com de les Denominacions d'Origen Penedès, Catalunya i Pla de Bages.

 

PRINCIPALS PREMIATS CARTAVÍ 2009

 

PRIMERS PREMIS

Grup A

L'Hereu (Vilafranca del Penedès)

 

Grup B

Cal Blay Vinticinc (Sant Sadurní d'Anoia)

 

Grup C

El Cingle (Vacarisses)

 

SEGONS PREMIS

Grup A

La Llavor dels Orígens (Barcelona)

El Gat Blau (Vilafranca del Penedès)

 

Grup B

L'Argolla (Castellví de la Marca)

Ú Restaurant (Avinyonet del Penedès)

 

Grup C

Cinc Sentits (Barcelona)

Emporium (Castelló d'Empúries)

 

Les tècniques de maneig de pomers en producció ecològica permetrien augmentar la rendibilitat de les plantacions

 

 

Pomes

La tesi doctoral presentada per la doctora Georgina Alins Valls, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Lleida, titulada "Tècniques de maneig de pomers"(Malus domestica Borkhausen) en agricultura ecològica ha obtingut la qualificació d'excel·lent cum laude . A continuació es resumeix l'esmentada tesi, i les conclusions aconseguides.

 

En l'última dècada, la superfície de l'agricultura ecològica a Europa ha experimentat un fort augment, tot i que la producció de fruita encara no arriba a l'1% de la producció total atès, principalment, les dificultats tècniques que comporta. L'objectiu del treball realitzat en aquesta tesi és incrementar el coneixement en varietats resistents, cobertes vegetals, control del pugó cendrós i aclarida, amb la finalitat d'augmentar la rendibilitat de les plantacions de pomeres presents al sud d'Europa.

 

S'ha avaluat agronòmicament i sensorialment 8 varietats de pomes resistents al motejat i 2 varietats poc susceptibles a aquesta malaltia durant un període de 3 anys. Així, ‘Condessa', ‘Ariane cov ', ‘Juliet ® ' i ‘Topaz cov ' van ser les varietats menys susceptibles a l'oïdi, mentre que ‘Juliet ® ' va mostrar poca susceptibilitat al pugó cendrós. Les varietats millor valorades per als consumidors foren ‘Ariane cov ', ‘Dalinred cov ', ‘Goldrush' i ‘Modì ® '.

 

Al mateix temps, es va dur a terme un assaig de cobertes vegetals en una plantació jove de pomeres per estudiar la seva influència en el creixement i la producció dels arbres, així com en la presència de plagues i enemics naturals. Els resultats indiquen que la presència de vegetació no ha afectat la producció dels arbres, ni dels enemics naturals en aquests, ni a la incidència de plagues, a excepció del pugó verd, que va ser menor en els arbres de les cobertes amb vegetació.

 

Pel que fa al control del pugó cendrós a la tardor, es va provar varis tractaments (defoliació, aplicació d'extracte d'all, caolí, sabó potàssic i piretrines). Només la defoliació va impedir la colonització de la tardor i, en conseqüència, va aconseguir controlar la plaga durant la primavera següent. Quant a la resta de tractaments, només les piretrines aplicades durant el període de presència d'ovípares van aconseguir controlar satisfactòriament les poblacions primaverals del pugó cendrós.

 

En els assaigs d'aclarida en floració es va provar un total de 10 productes entre la varietat ‘Red Chief' i ‘Golden Smoothee ® '. El sabó potàssic i l'oli d'oliva van reduir la càrrega dels arbres, però també van provocar russenting en els fruits de ‘Golden Smoothee®'. Els únics productes que van aconseguir provocar aclarida sense malmetre la collita van ser el permanganat potàssic i el polisulfur de cal.

 

Els resultats obtinguts en aquesta tesi posen de manifest la dificultat que el conreu de poma ecològica presenta actualment, essent necessària la posta a punt de tècniques de maneig perquè la producció ecològica de poma sigui econòmicament viable en les zones actuals de conreu.

 

El secretari general del DAR va presidir el lliurament dels premis del II Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català

 

 

Un aspecte de la fira (foto El 9 Nou)

El secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella, acompanyat del coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, va presidir el passat dissabte, dia 21 de novembre, a Llanars, a la Vall de Camprodon (Ripollès), l'acte de lliurament dels premis del II Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, i el posterior sopar.

 

Després de la seva primer edició l'any passat a la Vall d'Aran, en l'edició d'enguany d'aquesta fira dedicada a aquesta raça de cavall català van participar més d'un centenar d'exemplars, provinents del sis concursos comarcals de tardor celebrats anteriorment.

 

Aquest Concurs Nacional ha estat organitzat per la Federació de Criadors de Cavall Pirinenc Català (FECAPI), que agrupa sis associacions comarcals del Pirineu català, després que l'Administració agrària catalana reconegués legalment l'any 2008 la raça pròpia del Pirineu, el Cavall Pirinenc Català. L'objectiu de la FECAPI és el reconeixement i millora de la raça autòctona, a més de projectes de promoció i comercialització de la carn de poltre i millores en el maneig i la sanitat dels ramats.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari El Punt publica una informació titulada La Generalitat premia una vintena de restaurants per tenir la millor carta de vins catalans. El diari recull els premis que es van donar ahir a Barcelona a les millors cartes de vins dels restaurants catalans, en un acte celebrat al Palau de Congressos de Catalunya..

 

El rotatiu La Vanguardia titula Adrià tutelará la primera universidad de cocina una informació sobre la posada en marxa del Basque Culinary Center, que es començarà a construir el proper 9 de desembre a Sant Sebastià. Ferran Adrià presidirà el consell assessor.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, presenta a les 16:30 hores, a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya, el pressupost del DAR per a l'any 2010.

 

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, participa a les 9:30 hores, a Terrassa, amb una ponència, en el Congrés EBA 2009.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors