![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 1.189 22 de juny de 2010 |
![]() |
El director general de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes, SA (Prodeca), Ferran Bienert, en representació del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena; l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, i el president de Joves Cuiners, Jordi Jacas, van proclamar el passat divendres les dues persones guanyadores en la primera edició de la Beca Internacional Ferran Adrià, tot just després de la deliberació del jurat, reunit aquest a l'Escala (Alt Empordà).
Així, la cuinera del Quebec Justine de Valicourt i la moscovita Elena Tsipchenko han estat les guanyadores, i faran una estada a la Casa dels Forestals de Sant Martí d'Empúries, a l'Escala, per tal de desenvolupar els seus projectes.
El jurat –presidit pel conseller Llena (representat per Ferran Bienert) i format per Jaume Subirós, Joan Roca, Pep Palau, Pau Arenós, Salvador Garcia, Jordi Sargatal, Martí Rosàs, Toni Massanés i Venanci Grau- va haver d'escollir entre quinze candidatures presentades que complien els exigents requisits d'aquesta Beca Internacional. D'aquestes, deu corresponien a Rússia, que era el país convidat i del qual n'havia de sorgir un dels becaris, en consideració a la bona acollida que va tenir la presentació de la beca en aquest país. L'altra becari es va escollir entre les propostes arribades de la resta del món –en van arribar d'Argentina, Canadà, Perú i Brasil-.
Joan Roca, com a portaveu del jurat, va voler emfatitzar l'alt nivell de totes les candidatures valorades. En el cas de Justine de Valicourt, va destacar la seva especial sensibilitat i el coneixement del territori i de la cultural catalanes des del Quebec. Va remarcar també la seva àmplia formació més enllà dels coneixements gastronòmics i culinaris. Les receptes presentades han destacat per la coherència i la concreció, amb un elevat sentit comú en l'elaboració i en l'elecció dels productes.
Quant a Elena Tsipchenko, el jurat va valorar la utilització constant i amb criteri de productes amb Denominació d'Origen i Indicació Geogràfica Protegida, amb unes receptes ben estructurades. La proposta presentada va destacar perquè és estudiada i amb seny. El jurat va valorar també molt positivament la formació interdisciplinar i l'experiència en diversos països d'Europa.
El director general de Prodeca va incidir en què “la difusió dels nostres productes alimentaris a través de la cuina i del coneixement de l'ús i del potencial que tenen en la gastronomia i l'alimentació és una de les línies d'actuació que es porten a terme des del DAR i Prodeca, i la Beca Internacional Ferran Adrià és un dels exponents d'aquesta forma de promoure els nostres productes i les nostres empreses als mercats exteriors”.
Bienert va vole rfer palès que “aquest és el context en el qual s'emmarca l'acte d'avui, i que va néixer quan fa gairebé un any em vaig reunir amb l'alcalde de l'Escala i el president de Joves Cuiners amb la idea i la voluntat de generar un mecanisme de promoció de l'Escala, de la cuina catalana i dels productes catalans. D'aquella trobada, va sorgir la idea de crear una beca gastronòmica. Ferran Adrià, el nostre cuiner més internacional, va acceptar de cedir el seu nom per aquesta iniciativa que, necessàriament, havia de tenir un relleu més enllà de Catalunya”.
En aquest sentit, Bienert també va recordar que des de Prodeca s'ha treballat en la difusió internacional de la convocatòria de la Beca Internacional Ferran Adrià, i s'ha pogut comprovar el gran interès que desperta la cuina catalana arreu del món. En aquesta línia, va manifestar que, fa tres setmanes, va signar un acord amb dues escoles de cuina de Shanghai que volen participar en la difusió de la Beca Ferran Adrià per a Xina entre els seus alumnes, amb la preparació de projectes que puguin estar a l'alçada d'una de les cuines més prestigioses del món, i aconseguir una bona puntuació per a Shanghai, per a la Xina i per a les seves escoles. A més, quan Prodeca va presentar l'edició de la Beca Ferran Adrià a Moscou el passat febrer, “l'entusiasme va ser tan gran que vam acordar, amb l'Ajuntament de l'Escala i Joves Cuiners crear una beca específica per a Rússia”.
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat els ajuts per a la promoció i subministrament de fruita als alumnes de centres escolars del curs 2010/2011, dins del Pla de consum de fruita a les escoles, com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
El Pla de consum de fruites i hortalisses a les escoles forma part de l'estratègia de la Unió Europea (UE) per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses, i incidir en els nens i nenes per tal que adquireixin nous hàbits alimentaris. El Pla està finançat per la UE i el DAR.
En el curs escolar 2009/2010 es va posar en marxa un pla pilot en el qual varen participar 213 escoles repartides arreu del territori, i que han valorat el projecte molt positivament.
Per al proper curs escolar, 2010/2011, el Pla s'adreçarà a tots els centres públics i concertats de primària que desitgin participar-hi. El Pla consistirà en distribuir gratuïtament fruita als centres escolars per a 2 o 3 dies al mes durant 8 mesos, entre octubre de 2010 i juny de 2011, perquè sigui consumida per l'alumnat a l'hora d'esmorzar o de berenar. El grup de destinataris són els alumnes de 6 a 10 anys; però, si hi ha disponibilitat, es farà extensiu fins als 12 anys. D'altra banda, per a assegurar l'eficàcia del Pla, la distribució de fruita ha d'anar acompanyada de mesures educatives i de conscienciació dels hàbits de consum saludable, per a la qual cosa les escoles hauran de fer algunes activitats pedagògiques. Les escoles que estiguin interessades a participar-hi han de presentar una sol·licitud a través de l'Oficina Virtual de Tràmits de la seu electrònica corporativa de la Generalitat http://ovt.gencat.cat .
L'import destinat per a la compra i distribució de la fruita és de 2.182.000 euros, finançat al 50% per la UE i el DAR. El beneficiari és l'alumnat dels centres escolars participants, però l'ajut el poden demanar les associacions que agrupin organitzacions de productors de fruites i hortalisses i siguin autoritzades com a entitats col·laboradores pel DAR. El termini de presentació de les sol·licituds és de deu dies hàbils des de l'endemà de la publicació de l'Ordre.
Així mateix, es convoca un ajut per a l'organització d'activitats per promoure el consum de fruita, de la qual poden ser beneficiaris entitats del sector de les fruites i hortalisses i les associacions que tinguin com a objectiu la promoció de consum d'aquests productes. L'import destinat a aquest ajut és de 150.000 euros i el termini de presentació de la sol·licitud és d'un mes de de la data de publicació de l'Ordre.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha inaugurat recentment la nova agrobotiga de la cooperativa de Sant Jaume dels Domenys, al Baix Penedès. Al seu interior es poden trobar tot tipus de productes del camp com vins i caves, verdures o fruites. Aquesta nova línia de negoci de la cooperativa neix arran de la fusió de la cooperativa de Banyeres del Penedès amb la de Sant Jaume al maig del 2006.
El conseller Llena va dir durant la inauguració del nou establiment que és “un pas endavant”, a valorar en temps de crisis com l'actual. Per a Llena, “el moviment cooperatiu té més sentit que mai en els moments actuals, ja que junts es pot arribar més lluny que tot sol. Cal produir en funció de les necessitats del consumidor i la demanda del mercat i això és fonamental per seguir endavant". En tot moment, el Departament estarà al costat de cooperatives com la de Sant Jaume dels Domenys, que “està fent els deures”, apostant per fusions i també per projectes d'innovació, a part de l'obertura de la nova agrobotiga.
La cooperativa de Sant Jaume dels Domenys té 430 socis i està centrada, fonamentalment, al voltant del raïm i l'olivera. Té una producció d'uns 12 milions de quilos de raïm anuals i és la segona cooperativa del Penedès en volum de producció. L'any 2008 va facturar uns 6 milions d'euros.
Cinc alumnes i dos professors de l'ECA de Gandesa van participar com a jurats al XXVII Concurs de vins de la Fira de Móra la Nova, en el qual hi eren presents vins de quatre Denominacions d'Origen: DO Terra Alta , DO Montsant, DO Tarragona i la DOQ Priorat.
En el concurs hi van participar un total de 40 tastadors provinents del món de la enologia, la restauració, la distribució de vins i tècnics.
Els tastadors es van distribuir per les diferents categories de vins (negre reserva, negre criança, negre jove, blanc jove, blanc criança, rosat i vinificacions especials), de manera que les mostres a tastar no superessin les 17 mostres per tastador.
Els vins premiats es faran públics i se'ls hi farà entrega del corresponent guardó en el decurs de la Fira Agrícola , Ramadera i Industrial de Móra la Nova, el darrer cap de setmana del mes d'octubre.
El diari El Vigía publica una informació titulada Mercabarna inaugura el nuevo CIP. Segons el diari, el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del diriector general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, va inaugurar a Mercabarna el Centre Interactiu del Peix (CIP), un espai museogràfic destinat a mostrar de forma divulgativa el procés que segueix el peix i el marisc des que es pesca al mar fins a la taula.
El rotatiu La Vanguardia titula Nuevos vinos de viejas vides una informació en la qual assenyala que els cellers catalans rescaten varietats ancestrals per aconseguir productes de factura original. Diverses iniciatives coincideixen en reivindicar les valors patrimonials del sector vinícola català.
El director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, a les 19:00 hores, a Vilanova i la Geltrú, presenta la Llei de Pesca en el marc de la Setmana del Mar.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, participa a Madrid, a les 10:00 hores, en una reunió sobre “Sostenibilitat en la indústria agroalimentària”.