infoAgricultura |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 1.147 22 d'abril de 2010 |
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va presentar ahir a Lleida el 1r Congrés Internacional de la Fruita Dolça de Catalunya, FRUITA 10, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig, al Palau de Congressos de la capital del Segrià. El congrés, organitzat a instàncies d'Asofruit i Catalonia Qualitat, compta amb col·laboració d'altres institucions i empreses com l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, La Caixa , Fruits de Ponent, Actel i IGP Poma de Girona.
El conseller Joaquim Llena va explicar que “l'objectiu de FRUITA 10 és posar en valor el sector de la fruita de Catalunya i obrir nous mercats per a les nostres empreses”. Llena va destacar que el sector fructícola català és punter en qualitat de producció, donada l'elevada experiència acumulada, i disposa d'una destacada capacitat d'innovació, gràcies a institucions com l'IRTA. Per aquest motiu, és important fer arribar aquesta producció als països on la demanda està creixent amb força, com són la India o la Xina.
Per Llena, “FRUITA10 és una oportunitat única per als potencials exportadors de fruita de Catalunya” i va fer una crida a l'empresariat català perquè participi en aquest Congrés. Portar a Catalunya aquests grans operadors internacionals els suposa un estalvi important de viatges i contactes en els nous mercats, i el Congrés els serveix de plataforma de negocis, segons va comentar Llena. En aquest sentit, el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, va afegir que així com els empresaris catalans ja coneixen el mercat europeu, ara és el moment d'entrar als nous mercats emergents, com la Xina , India o l'Orient Mitjà, on la presència catalana és baixa.
A partir de dimecres 5 de maig, una trentena d'operadors de fruita, procedents principalment de nous mercats fora de la UE clàssica, assistiran al Congrés per conèixer la producció fructícola catalana i establir relacions comercials amb les empreses del país, d'acord amb els objectius de Fruita 10. Els operadors internacionals procedeixen de l' Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Índia, Rússia, Iran i Xina.
Per tant, el dia abans del Congrés, aquests operadors realitzaran diferents visites tècniques a espais com la plantació experimental de l'IRTA a Gimenells. En aquesta visita, podran conèixer l'aplicació de mètodes i tècniques vinculades a infraestructures i instal·lacions específiques per a l'experimentació en fruiters; plantacions de referència de pomera, perera i presseguer, així com plantacions experimentals per a l'avaluació varietal de fruita dolça, seca i olivera, entre d'altres. Els operadors també es desplaçaran a les finques de fruiters de Fruits de Ponent, a banda de visitar la pròpia cooperativa per veure el procés de producció.
Durant els dies del Congrés (6 i 7 de maig), l'empresariat català, que disposa fins el 30 d'abril per inscriure's, podrà participar de dues formes diferenciades a FRUITA 10. D'una banda, s'ha elaborat un complet programa de ponències, i en segon lloc, es farà una trobada internacional d'operadors on es faran reunions de negocis entre operadors i productors.
En el cas de les conferències, FRUITA 10 compta amb ponents d'arreu del món. Per analitzar cadascun dels mercats d'interès, es comptarà amb operadors de fruita d'aquests països, com és el cas de Daniel Cabral de Kibsons i de Shaun Swart, d'Spinneys, que oferiran una visió tant dels Emirats Àrabs Units (EAU) com de l'Aràbia Saudita, i un operador detallista especialitzat en el mercat de la fruita, que ho farà de Rússia. La visió del mercat indi anirà a càrrec de Tarun Arora d'IG International, i de la Xina en parlarà Tia Nicholson de Lantao Shanghai Great Harvest. D'altra banda, dos consultors oferiran una visió més àmplia del mercat, i aquest és el cas de Chris White, director general de Market Intelligence Limited, que parlarà de les oportunitats d'exportació per a la fruita dolça catalana, i d'Alicia Langreo de la consultora Saborá SL , que analitzarà els reptes i les oportunitats per al sector de la fruita catalana.
Pel que a la trobada internacional d'operadors de fruita, durant tot el matí del dia 7 hi haurà business meetings entre operadors i productors, que pretenen fomentar els acords comercials entre les parts. Es tancarà tot un calendari de cites, d'elevat interès per les empreses catalanes. El director general de Prodeca, Fernando Bienert, va exposar que aquest és el nucli central de FRUITA10 ja que, si bé les conferències permeten conèixer millor el mercat d'interès i les demandes dels consumidors, les reunions de treball són la eina fonamental per conèixer l'operador i arribar a possibles acords comercials. Per Bienert, cada vegada és més important establir “un vincle emocional” amb els operadors internacionals, ja que no només han de trobar un bon producte sinó també una terra acollida on se sentin a gust per fer negocis, i les visites que es faran abans del Congrés van en aquesta línia.
Tots els assistents, a més, podran veure una exposició complementària integrada per diferents plafons temàtics del sector, on s'informarà als assistents de la innovació varietal que està impulsant l'IRTA; de la producció sostenible de fruita; de la innovació rural; del tractament post-collita; dels distintius de qualitat i salut, així com de la c oncentració de l'oferta lleidatana/catalana. Així mateix, tant l'IRTA com la DOP Pera de Lleida tenen previst realitzar una exposició de fruita per visualitzar les diferents varietats existents al mercat.
Paral·lelament, a càrrec del Departament de Salut, els assistents també podran participar a la jornada “Fruita, Nutrició i Salut”, que pretén divulgar els avantatges de seguir uns hàbits alimentaris saludables per tal de gaudir d'un correcte estat de salut, destacant la importància del consum de fruita.

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va presidir anit l'acte de lliurament dels Premis Nacionals Anuals de Gastronomia 2009 de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia. L'acte va tenir lloc en el transcurs d'un sopar al restaurant de l'Hotel Me Barcelona i preparat pels xefs Javier i Sergio Torres del Restaurant Dos Cielos.
Es tracta d'uns guardons destinats a aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana que al llarg de l'any han destacat per la seva aportació a la cuina.
Els guanyadors d'aquest any han estat:
Premi al restaurant de l'any
Dos Cielos (Javier i Sergio Torres)
La trajectòria culinària dels germans Torres impressiona: els barcelonins Reno i Neichel, l'Akelarre, el Racó de Can Fabes, Le Jardin des Sens a Montpeller, el Philippe Rochat a Crissier i l'Alain Ducasse a Paris, entre d'altres. Aquesta experiència ha conferit als germans Torres un domini dels fogons que amalgama tècnica i frescor, instint i raó. Tot això dona lloc a una culinària imaginada per agradar i captivar. En poc temps, la il·lusió, perseverança, treball i talent d'aquests bessons ha convertit el Dos Cielos en un dels restaurants de referència del nostre país.
Premi al cuiner jove
Sergi de Meià (Monvínic)
Les trajectòries professionals dels cuiners joves estan plenes de suggerents currículums. Els trainnings en restaurants de renom hi són freqüents. Però pocs xefs han demostrat, en aquest inicial període, una fidelitat als seus principis i una sòlida tècnica tan personal com la de Sergi de Meià. Després de voltar el món, el jove xef ha trobat una cuina digna on desplegar el seu talent i el gust per fer excels les receptes més senzilles i tradicionals.
Premi al professional de l'any
Pere Monje (Via Veneto)
En un context convuls on les fidelitats i el seguiment de les tradicions familiars són poc habituals, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia ha volgutremarcar, amb especial satisfacció, el cas de Pere Monje, fill del propietari i alma mater del Via Veneto. La joventut de Monje no ha estat obstacle pel constant perfeccionament de les conegudes característiques de disciplina i professionalització que engrandeixen aquest emblemàtic establiment.
Premi a la tasca de divulgació
Santi Santamaria
A principis del 80 inaugura el Racó de Can Fabes. L'any 1994 el seu desig de perfecció culinària li fa assolir la tercera estrella Michelin . Autodidacte absolut, és el primer cuiner català que assoleix aquesta distinció. Ha publicat “l'Ètica del Gust” (1999), el “Gust de la Diversitat” (2001) i posteriorment, “La Cocina es bella”, “El Restaurante”, “Entre llibres i fogons”, “Palabra de cocinero” y “La Cocina al desnudo”, entre d'altres. Durant quasi vuit anys, col.labora setmanalment en el Mazazine dominical de La Vanguardia.
Premi especial de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia
Eliane Thibaut Comelade
Eliane Thibaut Comelade és professora d'alimentació i escriptora. Viu a la Catalunya Nord. És autora de molts llibres sobre la cuina catalana, entre ells, “La taula medieval dels catalans”, “La cuina catalana i els productes de la terra”, “Les amanides de la mediterrània” . Des de l'any 1985 organitza al Rosselló els Tallers de Cuina Tradicional Catalana. Ha compilat més de 3.000 receptes de totes les terres de parla catalana. Juntament amb Jean François Revel li fou concedit el premi Rupert de Nola. La Generalitat de Catalunya li va atorgar l'any passat la Creu de Sant Jordi.
El Centre Cultural de Mollerussa acull avui dijous, 22 d'abril, la tercera conferència del cicle de Jornades del Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya (COETAPAC) , a través de la Fundació de l'Enginyeria Agrícola Catalana, i amb el lema "L'Enginyeria Tècnica Agrícola treballa per al futur. L'Agricultura cap a l'horitzó 2020".
En aquesta nova sessió es debatrà la situació actual i l'horitzó 2020 de la fruita dolça. Les Jornades volen ser una reflexió sobre els nous reptes professionals i socials que s'obren en els propers deu anys i tenen com a objectiu visualitzar la figura de l'enginyer tècnic agrícola a la societat civil catalana i donar a conèixer el paper d'aquests professionals, treballant conjuntament amb els agricultors i empresaris agraris.
Cada ponència tracta d'un tema diferent, però tenint com a element comú l'anàlisi de la situació actual i de les perspectives en l'horitzó 2020 i el paper de l'enginyer tècnic agrícola en el disseny de les polítiques agràries, mediambientals i de desenvolupament del món rural. Cada jornada compta amb la presència de destacats ponents. Així, en la d'avui dijous hi participa Ignasi Argilés Figuerola, enginyer tècnic agrícola (NUFRI), que realitzarà la ponència marc, i tot seguit hi haurà una taula rodona amb Àlex Creixell Hontangas, director gerent de Costa Brava; Joan Bonany, de l'IRTA Mas Badia; Pere Cabiscol Barios, director tècnic Fruits de Ponent, i Miquel Pascual. El moderador de la taula rodona serà l'enginyer tècnic agrícola Francesc Xavier Miarnau Domènech. La cloenda de les Jornades anirà a càrrec del president del COETAPAC de la demarcació de Lleida, Francesc Clarisó Guasch.
La web creada per a les Jornades permet consultar les dades relatives a les sessions previstes en cada demarcació, així com les de la jornada de clausura. Totes les sessions es desenvolupen entre les 10:00 i les 13:45 hores.
Més informació: www.jornades2010.agricoles.org
El diari Expansión publica una informació titulada El conseller Llena celestinea entre el sector frutícola y los mercados emergentes. Segons el diari, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció rural (DAR) organitza a Lleida un congrés mundial de fruita dolça amb l'objectiu d'acostar els productors catalans al complicats mercats emergents de tot el món.
El rotatiu El Periódico titula El Dos Cielos, distingit per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia una informació en la qual assenyala que l'Acadèmia Catalana de Gastronomia va entregar ahir els seus premis anuals. El Restaurant de l'Any 2010 va ser el Dos Cielos, que regenten els germans bessons Sergio i Javier Torres a l'Hotel Me de Barcelona..
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, realitza a les 13:30 hores, a Seva, l'acte de cloenda de les assemblees d'Asfac i Qualimac.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, realitza a les 14:00 hores, a Lleida, la cloenda del Seminari estatal de farratges de la COAG.
El director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, protagonitza a les 11:00 hores, a Tortosa, una roda de premsa de presentació de la prova pilot de turisme a les batees del delta de l'Ebre.