infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.031 21 d'octubre de 2009

El conseller Llena i Ferran Adrià presentaran dilluns el contingut del Tàstum 2009, Fòrum Agroalimentari de Catalunya

 

 

Llena i Adrià

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena , acompanyat del cuiner Ferran Adrià, presidirà el proper dilluns, 26 d'octubre, un dinar de presentació del Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya 2009.

 

Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) té com a objectiu principal afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya.

 

Durant el fòrum, que tindrà lloc el mateix dilluns a partir de les 17:00 hores al Teatre Nacional de Catalunya, hi haurà l'acte de lliurament dels premis Tàstum, conduit per l'actriu Vicenta N'Dongo amb la col.laboració de Teatre de Guerrilla. El conseller Llena aprofitarà el dinar-presentació per anunciar els guanyadors dels premis Vinya i Vi, Difusió i Especial del Jurat. Cal recordar que de moment es coneixen els guanyadors de tres modalitats:

 

-Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador 2008: Joan Muntada. Pastisser de Castellar del Vallès (Vallès Occidental).

 

-Premi Tàstum a la Innovació Tecnològica Agrària 2008:

•  Innovació Agrària: Rovira C.B de Sagàs (Berguedà).

Finalista: Can Perol (Baix Llobregat).

 

•  Innovació Agroindústria: Ajuntament de Barberà de la Conca-Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca (Conca de Barberà).

Finalista: Albert Grassot (Baix Empordà).

 

-Premi Tàstum Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris 2007-2008: Enguany s'atorgaran 59 diplomes de mestres artesans alimentaris. En concret, corresponen per oficis a 18 pastissers, 18 flequers, 17 cansaladers-xarcuters, 4 xurrers i 2 formatgers. Per demarcacions, 28 pertanyen a les comarques de Barcelona, 14 a les de Girona, 10 a les de Lleida i els 7 restants a les de Tarragona.

 

La segona edició del Tàstum inclourà, a més del lliurament de premis, una sessió de ponències sobre la situació i les potencialitats del sector, amb la intervenció de Josep Maria Bonmatí, director general de l'Associació Espanyola de Codificació Comercial (AECOC);Georges Chetochine, fundador de Georges Chetochine Conseil, i Gerard Costa, professor titular del Departament de Direcció de Marquèting d'ESADE. La sessió acabarà amb un debat que comptarà amb la participació de Joan Carles San José, director general d'Arcadie; Jordi Dolcet, president de Fruits de Ponent, i Ricard Parés, director de l'Associació Catalana de Productors de Porcí.

 

D'altra banda, també hi haurà tallers demostració dels artesans alimentaris de Catalunya. Per exemple, l'Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatges Artesans mostrarà en directe com tallar diversos tipus de formatges, o la Federació Catalana de Pastisseria estarà representada per Xavier Fàbregas i Jordi Farrés, els quals realitzaran figures artístiques amb sucre; per Jordi Bordas, que realitzarà una demostració d'escultura amb gel, i per Judit Comes, campiona d'Europa de Talla de Síndries 2009, que realitzarà el logotip del Tàstum sobre una carbassa.

 

La jornada finalitzarà amb un sopar de tast a càrrec de la Federació Catalana de Pastisseria.

 

Es pot trobar àmplia informació sobre Tàstum a la pàgina web: http://www.gencat.cat/dar/tastum

 

El DAR aprova 849 noves hectàrees del Pla de Reconversió de Plantacions de Fruita Dolça

 

 

Fruita

El DAR ha aprovat 849 noves hectàrees del Pla de Reconversió de Plantacions de Fruita Dolça de Catalunya, corresponents a la tercera convocatòria dels plans, en la qual s'han presentat un total de 411 titulars d'explotacions, a través de 99 sol·licituds, de les quals 62 corresponen a ampliacions de plans col·lectius, una a un nou pla col·lectiu, i 36 a sol·licituds individuals. La superfície aprovada en aquesta convocatòria és de 849 hectàrees.

 

En conjunt, i a nivell de superfície global, s'observa una tendència a arrencar plantacions de fruiters de llavor i a plantar fruiters de pinyol, principalment nectariners.

 

A nivell de demarcacions, a la de Lleida es reflecteix una tendència a l'arrencada de fruiters de llavors i a plantar fruiters de pinyol, mentre que a Girona les noves plantacions són bàsicament de pomeres.

 

A nivell d'espècies, a Lleida és on s'observa, amb major èmfasi, la tendència a arrencar fruiters de llavor per a substituir-los per plantacions de pinyol, en concret, nectariners, mentre que a Girona les noves plantacions són fonamentalment de pomeres.

 

Val a dir que s'ha obert la quarta convocatòria del Pla de Reconversió, on es poden presentar nous plans i ampliar els existents. El termini de presentació de sol·licituds va del 2 al 31 d'octubre. A més, s'ha obert el període de modificacions dels plans aprovats. En aquest darrer cas, el termini de presentació de sol·licituds va de l'1 fins al 31 d'octubre.

 

Per a més informació: http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR

 

El DAR convoca ajuts per a la producció de mol·luscs

 

 

Musclera

L'estiu de l'any 2008 la mortalitat en la producció de musclos en les badies dels Alfacs i del Fangar, al Delta de l'Ebre, va ser molt elevada, fet que ha minvat la disponibilitat de cria per a la nova campanya de producció i, per tant, ha suposat un perjudici important que incideix de manera negativa en la competitivitat de les empreses productores de mol·luscs que han resultat afectades.

 

El DAR considera necessari habilitar una línia d'ajuts adreçada a les persones titulars de concessions de muscleres autoritzades per a la producció de musclos i que han resultat afectades per l'esmentat episodi de mortalitat, i auxiliar-les mitjançant l'aportació d'un ajut.

 

L'import destinat per a aquest ajut és de 500.000 euros.  En seran beneficiaris els titulars de les muscleres que hagin sofert danys i que tinguin contractada una assegurança per a la producció del 2009. El Departament ha convocat aquests ajuts com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i el termini de presentació de sol·licituds és de deu dies naturals des de l'endemà d'aquesta publicació.

 

El DAR, conjuntament amb el sector i per superar les situacions de mortalitats dels anys anteriors,  ha incorporat dins el Pla d'Assegurances del 2009  d'Agroseguro l'assegurança del musclo, amb una resposta altament positiva per part del sector.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari El Punt publica una informació titulada La UE crea un carnet per punts pesquer amb què a la cinquena infracció es retirarà per sempre la llicència. El diari assenyala també que es podran treure els fons pesquers europeus als Estats membres que no vigilin les flotes.

 

El rotatiu El Periódico titula Mercadona crearà el pròxim lustre 4.000 llocs de treball una informació sobre la decisió de la cadena de supermercats líder a Espanya d'invertir 700 milions a Catalunya, on posarà en marxa un nou centre logístic.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, que estarà acompanyat dels alts càrrecs del Departament, presideix a les 18:00 hores, a Barcelona, la reunió bilateral entre el DAR i la FCAC.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, assisteixen a les 11:30 hores, a Barcelona, a la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural.

 

El director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort, assisteix durant tot el matí, a Mollerussa, a la Jornada Fructícola.

 

El director general de l'Incavi, Oriol Guevara, assisteix a les 14:00 hores, a Barcelona, a la Jornada d'Innovació de Debatdevi.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors