![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 973 19 de maig de 2009 |
![]() |
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha adjudicat el concurs d'obres per a la construcció del Fruitcentre que s'ubicarà al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), al turó de Gardeny, i s'emmarca dins de l'anell de l'Agroindústria de Catalunya. El Fruitcentre serà el primer centre que contemplarà la postproducció de fruita a Catalunya, un dels primers d'Europa, i donarà ocupació a 126 persones, de les quals 40 seran investigadors.
Amb aquesta adjudicació es tanca un procediment que es va iniciar el passat mes de desembre amb la publicació de l'anunci de licitació. S'inicia així l'etapa definitiva per a disposar d'un nou i singular edifici al Parc de Gardeny que aplegarà recerca d'alt nivell aplicada al sector de la fruita.
Al concurs s'hi van presentar més de 35 empreses de tot el país, de les quals ha estat escollida l'empresa lleidatana ACSA-Sorigué S.A. qui, finalment, serà l'encarregada de dur a terme les obres del que es convertirà en un centre mundial de referència per al món de la fruita.
El Fruitcentre realitzarà la seva tasca mitjançant la cooperació de l' IRTA i la Universitat de Lleida, disposant d'una superfície de 4.000 m 2 i una inversió superior als 8 milions d'euros, amb la finalitat d'aplicar el coneixement tècnic i científic, de forma integrada, en l'àmbit de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins al consumidor.
La millora de la competitivitat dels sectors de la producció, conservació, envasament, confecció, transformats, i de la distribució de fruita és una dels seus objectius, així com la generació i desenvolupament de noves tecnologies, l'assessorament i la formació, amb una estreta relació amb les empreses hortofructícoles .
El director General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, intervindrà avui dimarts en les Jornades sobre l'Origen (“Assises de l'Origine”), que es celebren en el marc del Saló de l'Agricultura Aquitaine, a Bordeus (França). Aquesta és la 11a edició d'aquestes jornades, que enguany es fan sota el títol “Quin lloc per ala política de qualitat i d'origen, en la nova PAC ?”. És un esdeveniment internacional que reuneix més de 200 professionals, representants i defensors dels productes emparats per distintius oficials de qualitat.
Joan Gené hi participa com a president de l'AREPO (Associació Europea de Regions amb Productes d'Origen), amb una intervenció titulada “La reforma de la política de qualitat de l'UE i la estratègia de l'AREPO”, en la qual fa una presentació de l'evolució de les polítiques europees de qualitat i les perspectives de futur a partir del Llibre Verd sobre la qualitat dels productes agrícoles. Aquesta associació és un organisme internacional que aplega 28 regions europees que porten a terme una política de qualitat basada en les DOP i IGP, per tenir interlocució directa amb les institucions europees i altres organismes internacionals, i defensar els interessos dels productes d'origen europeus en tots els temes relacionats amb la legislació i promoció d'aquests productes.
Catalunya és membre de l'AREPO des de la seva creació l'any 2005, i hi ha participat activament des dels inicis. Actualment, Catalunya està al capdavant de l'associació des que el setembre del 2007 va assumir-ne la presidència. La participació en l'associació respon a la gran rellevància i suport que el DAR atorga a la qualitat agroalimentària.
El DAR, a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), organitza, en col·laboració amb la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), la participació agrupada d'empreses catalanes del sector de l'agroalimentació a la fira Sial Xina 2009, que se celebra a Xangai (Xina)des d'avui dimarts, dia 19, i fins a dijous, dia 21.
Sial Xina és una de les cites anuals més importants d'aquest sector per al mercat xinès. Així, en la darrera edició van exposar els seus productes 1.100 expositors procedents de 58 països, amb una afluència de 27.718 visitants.
PRODECA, que va iniciar els primers contactes amb el país asiàtic l'any 2005, posa en marxa un pla de penetració en aquell mercat per al sector agrari i alimentari, que inclou actuacions diferenciades en dues regions: d'una banda, la de Beijing i Xangai, i, d'una altra, la de Sichuan, una regió considerada el graner de Xina, i amb la qual el DAR té subscrit un conveni de col·laboració.
Les empreses catalanes participants a Sial són:
Bodegas Roqueta / vi / Manresa (Bages).
Castell del Remei, SL / vi / Penelles (Noguera)
CRDO Montsant / vi / Falset (Priorat)
Frigoríficos Costa Brava, SA / carn de porc / Riudellots de la Selva ( La Selva )
Patel Sau / carn de porc / Santa Maria de Corcó (Osona)
Olis Bargalló, SA / oli i vinagre / Castellví de Rosanes (Baix Llobregat)
En el decurs de la fira, PRODECA ha organitzat un seminari sobre Vins de Catalunya, on la DO Montsant i el celler Castell del Remei duran a terme una presentació i degustació dels seus vins.
El diari Avui publica una informació titulada Caprabo obté guanys en el seu primer any amb Eroski. El rotatiu assenyala que Caprabo celebra el seu 50è aniversari i el primer any amb Eroski amb un balanç positiu.
El diari El Periódico titula Els horts urbans, a disposició de persones amb trastorns mentals una informació sobre una iniciativa social i mediambiental a Barcelona per la qual el municipi cedeix 10 parcel·les a entitats que treballen en pro dels discapacitats.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, intervé avui en les Jornades sobre l'Origen (“Assises de l'Origine”), que es celebren en el marc del Saló de l'Agricultura Aquitaine, a Bordeus (França).
El director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, presenta, a Maials (Segrià) a les 9:45 hores, la Jornada Intercomarcal de Fruits Secs.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, presenta, a les 18:30 hores a l'Arboç del Penedès (Baix Penedès), la Jornada Tècnica “Qualitat de la Verema mecanitzada”.