![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 1.270 18 de novembre de 2010 |
![]() |
El secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella, el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz , i el director de la Fundació Dieta Mediterrània, Joan Castells , van assistir ahir al taller infantil de cuina sobre la Dieta Mediterrània que va tenir lloc a l' escola Ramón y Cajal, de Barcelona. El taller es va desenvolupar l'endemà de la declaració de la Dieta Mediterrània com a patrimoni immaterial de la Humanitat, per part de la UNESCO.
Castella va explicar al grup d'alumnes de 10 a 12 anys que “ahir la UNESCO va acordar que tenim un tresor molt important a cuidar i preservar, i que aquest tresor és la nostra manera de menjar i d'alimentar-nos”. Per a Castella, “per preservar la dieta, ara tots hem de promoure una alimentació basada en els aliments que en formen part com les llegums, els cereals, l'oli o la fruita”. “Si nosaltres mengen els aliments de la Dieta, els nostres pagesos podran conrear aquests productes i estarem cuidant, a l'hora, la nostra salut”, va afegir el secretari general. Castella també va explicar que “la UNESCO ens ve a dir que els productes que fem a Catalunya tenen un extra, un valor afegit, i això que pot aportar més força a la nostra pagesia i a la nostra agroindústria”.
Aquest taller és un projecte que pretén impulsar un canvi en els hàbits alimentaris dels nens cap a un camí més saludable en una alimentació sana, en la recuperació de l'activitat física infantil i en un nou mètode perquè els nens s'incorporin a la cuina. Cal tenir present que hi ha productes de la Dieta que els nens desconeixen i que cal fomentar-ne el consum. A més, “el foment de la Dieta Mediterrània permet incidir en l'augment de l'obesitat i el sobrepès, que ronda el 30% dels nens entre 7 i 11 anys a Espanya, Portugal, Itàlia o Malta”, segons va explicar Joan Castells.
Des del 2006 fins a l'actualitat, han participat en aquests tallers uns 27.000 alumnes de primària de tot Catalunya, principalment d'edats entre els 8 i els 12 anys. El director general de la Fundació va detallar que”anualment s'arriba a uns 5.000 alumnes d'una trentena d'escoles a l'any i que a nivell estatal la xifra s'eleva fins a 100.000 alumnes”.
Aquesta iniciativa, promoguda per la Fundació Dieta Mediterrània amb la col·laboració del DAR. té com a principals objectius:
El taller està dirigit per monitors especialitzats i compta amb la presència dels professors del centre observant i col·laborant. Es realitza dins l'horari escolar i té una durada d'una hora aproximadament. Concretament, el taller d'inicia amb una explicació sobre la Dieta Mediterrània, es continua amb la preparació d'una recepta de cuina característica d'aquest tipus de dieta, i s'acaba tastant el plat que els alumnes han elaborat. Finalment, s'entrega uns diplomes als nens, que els converteixen en “ambaixadors de la Dieta Mediterrània, ja que ja han après com cuinar els aliments adequats i com cuidar la pròpia dieta”, segons els va explicar Xavier Castella.
D'altra banda, l'activitat es complementa amb una conferència dirigida als pares i educadors, a càrrec d'especialistes en nutrició, on s'orienta sobre la Dieta Mediterrània i es donen consells per a preparar els menús diaris.
El DAR sempre ha donat suport a aquesta iniciativa. Mostra d'això és que des del 2004, el Departament i la Fundació Dieta Mediterrània treballen conjuntament per promoure la difusió de la cultura culinària catalana, amb la voluntat de realitzar nous projectes, noves recerques i noves propostes per donar a conèixer el patrimoni cultural de la Dieta Mediterrània.
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel , i el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz , van presidir el passat dimarts a Barcelona la primera reunió de l'Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de Catalunya. Aquest nou ens vol ser una eina per a la consolidació de la producció agrària ecològica i respon als objectius del Pla d'Acció 2008-2012. Segons Diaz, serà una eina útil i eficaç per al sector. A més, permetrà, segons el director general, treballar per millorar l'eficiència de la cadena de valor i el coneixement del sector entre la població.
A part de representants del DAR, al nou ens hi ha responsables del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), dels departaments de Medi Ambient i de Comerç, de l'Agència Catalana de Consum, del Consell de les Persones Consumidores de Catalunya, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) (tenint en compte la disposició transitòria), d'Unió de Pagesos, de la coalició ASAJA-AEALL, de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), de la Coordinadora Catalana de Cooperatives de Consumidors/res Responsables de Productes Ecobiològics, de l'Associació de Productors, Elaboradors i Comercialitzadors de Productes Agroalimentaris Ecològics de Catalunya (APECPAE), així com l'Associació de Productors d'Ous Ecològics de Catalunya, l'Associació Vinícola Catalana, la Sociedad Española de Agricultura Ecològica (SEAE), l'Associació Empresarial per a l'Agricultura Ecològica (AE2), Agricultura Biodinámica de España i el Gremi d'herbolaris, apicultors i productors d'aliments dietètics i biològics de Catalunya.
Per al sector agrari, i el de l'alimentació i l'agricultura ecològiques en particular, és molt important disposar d'informació actualitzada referent a l'actualitat i tendència evolutiva dels costos dels factors de producció i de les condicions de mercat en les quals està immers. D'acord amb el Llibre Blanc de la Producció Agroalimentària Ecològica i el Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, hi ha una sèrie de mancances que dificulten el correcte desenvolupament del sector. Per aquest motiu, la informació elaborada a través de l'Observatori serà d'utilitat per al sector, incidint en la seva competitivitat.
L'Observatori és un òrgan tècnic, consultiu i assessor del DAR. Entre les seves funcions, destaquen:
L'Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de Catalunya s'afegeix als quatre ja existents: de la fruita fresca, del porcí, de la llet i de la vinya i el vi. Resta pendent la creació de l'Observatori del conill de Catalunya.
D'altra banda, cal destacar que tota la informació relacionada amb els Observatoris està previst que s'incorpori en breu al projecte d'obertura de dades públiques (Open Data) de la Generalitat. L'Open Data ofereix als ciutadans dades de caràcter públic, amb l'objectiu de fomentar l'ús i la reutilització de la informació procedent de l'Administració.
El Govern català ha autoritzat l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) a obrir dues línies de préstecs per millorar les condicions de la flota d'encerclament catalana durant l'aturada obligatòria. Aquestes línies de crèdit beneficien tant els treballadors com els armadors de la flota d'encerclament.
D'aquesta forma, els armadors de la flota d'encerclament que acreditin que la inactivitat de l'embarcació durant el període de parada ha estat motivada pel Pla de paralització de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima podran accedir a crèdits per valor de 621.044,10 euros. Així podran avançar l'ajut per a la paralització temporal corresponent a l'any 2011. Des del DAR es concedirà un ajut de 31.100 euros a aquesta línia de finançament.
Els préstecs seran concedits per l'ICCA a un tipus d'interès fix igual al 4% anual, i amb un termini màxim d'un any amb amortització de capital i venciment d'interessos al final del termini. En aquests préstecs no s'aplicarà comissió d'estudi i la comissió d'obertura serà del 0,5% de l'import formalitzat.
L'altra línia de préstecs servirà per avançar les prestacions d'atur que han de percebre els mariners afectats per l'aturada temporal, corresponent a l'any 2011, de la flota d'encerclament per un import de 1.724.904 euros. En aquest cas, el DAR també concedirà un ajut de 36.500 euros per aquesta línia de préstecs.
Els beneficiaris directes d'aquestes préstecs seran les confraries de pescadors de Catalunya, i seran aquestes les que faran arribar els ajuts als mariners. Els préstecs seran concedits per l'ICCA a un tipus d'interès fix igual al 4% i a 5 mesos de termini, no se'ls aplicarà comissió d'estudi i la comissió d'obertura serà del 0,25% de l'import formalitzat.
El diari El Punt publica una informació titulada Objectiu: preservar la dieta mediterrània. Segons el diari, només la meitat de la població segueix aquest patró mil·lenari que representa la dieta mediterrània. Es tracta d'una dieta assequible: menjar sa i a bon preu és possible. El consum de llegums, verdures i pa és especialment baix. D'altra banda, un estudi fet per metges de família constata greus dèficits alimentaris en alumnes de secundària autòctons, ja que consumeixen poques fruites i verdures i massa greixos i alcohol. També ingereixen pocs llegums i lactis.
El rotatiu La Vanguardia titula Vinos que se brindan a un gran prestigio una informació en la qual es diu que el salt qualitatiu dels vins catalans comença a veure's recompensat amb reconeixements internacionals. Gràcies a la popularitat del cava i al prestigi de zones com el Priorat, el vi català viu una revolució que l'ha situat en les cartes d'alguns dels principals restaurants del món.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, assisteix a les 17:00 hores, a Mataró, a la inauguració de l'exposició amb motiu del 115è aniversari de Casa Graupera.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, presideix a les 16:00 hores, a Barcelona, la reunió de la Comissió de Bones Pràctiques Comercials.
El director general de Prodeca, Ferran Bienert, assisteix a les 16:00 hores, a Barcelona, a la presentació institucional d'una de les guanyadores de la Beca Ferran Adrià.