![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 1.225 13 de setembre de 2010 |
![]() |
El proper dia 27 de setembre s'inaugurarà la novena edició del Curs Internacional en Tecnologia de Productes Carnis, organitzat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) i el Ministeri de Ciència i Innovació. El curs se celebrarà al Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA-IRTA) de Monells (Girona).
El curs d'excel·lència en l'àmbit de la tecnologia alimentària està adreçat a tecnòlegs del sector carni i professionals d'altres especialitzats alimentàries que desitgen adquirir una formació integral de la cadena de la carn, des de la producció animal fins a la fabricació, l'envasat i la comercialització dels productes carnis.
Amb un augment de la durada (5 setmanes), aquest any el contingut del curs internacional està distribuït en 6 mòduls que podran ser cursats conjuntament o de forma independent. Alguns d'ells constaran de més del 50% de pràctiques que es realitzaran en la planta pilot de l'auditori IRTA, que compta amb un modern sistema audiovisual per a un excel·lent seguiment de les classes d'aula annexa o des de l'interior de la planta pilot.
Dins el mòdul de Qualitat i Seguretat Alimentària, professionals de la indústria alimentària com Luis Polo de l'empresa FACCSA-Prolongo, Salvador Carmaniu de Sant Dalmai i Julio Tapiador de Dicvisa Ibérica (ex Navidul i Campofrío) il·lustraran exemples de casos pràctics d'aplicació del sistema d'APPCC (Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control) en l'elaboració de productes frescos, cuits i curats. Aquest mòdul, que representa una novetat destacada respecte altres edicions, també preveu 5 hores de pràctiques d'anàlisi sensorial que permetrà als assistents al curs familiaritzar-se amb les principals metodologies i conceptes desenvolupats prèviament a la part teòrica del mòdul.
D'altra banda, les 50 hores de pràctiques que formen part dels 3 últims mòduls relatius a les Tecnologies d'elaboració de Productes Carnis Frescos, Cuits i Curats permetran als participants aprendre a fabricar al voltant d'una trentena de productes a la planta pilot de l'IRTA.
Per a més informació, es pot visitar la pàgina: http://www.irta.es
El DAR, a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), organitza la participació d'empreses càrnies catalanes en la fira Intermeat, que té lloc a Düsseldorf (Alemanya), del 10 al 15 de setembre.
Intermeat és un saló internacional dedicat a la carn i als embotits, líder per al sector industrial, i el més important esdeveniment europeu per al sector carni. Esdevé punt de trobada dels principals compradors de cadenes minoristes i distribuïdors d'aliments d'Alemanya i Europa. Se celebra cada dos anys, i es valora com a una oportunitat per a la consolidació de mercat i l'establiment de nous contactes comercials.
Alemanya és la segona destinació de les exportacions càrnies catalanes, després de França. Durant l'any 2009 Catalunya va exportar més de 1.500 euros de carn i embotit, dels quals, un 11% van correspondre a Alemanya.
Empreses catalanes participants en la fira Intermeat:
Càrniques Juià / escorxador de porc / Juià (Gironès)
Charcutería y cocinados, SA / embotits / Cassà de la Selva (Selva)
Cosfersa / embotits / Canovelles (Vallès Oriental)
Embotits artesans Monts / embotits / St. Joan de les Abadeses (Ripollès)
Embutidos Solà / embotits / Gurb (Osona)
Frigoríficos Costa Brava, SA / magatzems frigorífics / Riudellots de la Selva (Selva)
Patel / escorxador de porc / Sta. Maria de Corcó (Osona)
Productos Valent / pernil / Riudellots de la Selva (Selva)
La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un ingressos d'explotació que superen els 4 mil milions d'euros i unes vendes netes de gairebé 3.200 milions d'euros l'any 2007.
El sector exterior és un element essencial per al creixement d'aquesta indústria. Cal destacar que disposa d'un balança comercial positiva, amb una taxa de cobertura del 223% el 2007.
Segons un estudi realitzat per l'Observatorio del Consumo y la Distribución Alimentaria del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, el consum total d'oli d'oliva a Espanya durant l'any 2009 va arribar als 506,8 milions de litres i va suposar una despesa de 1.314 milions d'euros. Del total de litres d'oli consumits, un 88,7% va correspondre a les llars, mentre que en la restauració comercial es va consumir un 9%, i en la restauració social i col·lectiva el 2,3% restant.
Concretament, les llars espanyoles van consumir prop de 449,51 milions de litres d'oli d'oliva i van gastar 1.145,6 milions d'euros en aquest producte. El consum per càpita va ser de 9,83 litres, i la despesa per persona i any d'uns 25 euros. Per varietat d'oli, a les llars es van consumir 294,47 litres d'oli d'oliva no verge i 155,04 litres d'oli d'oliva verge.
L'estudi també assenyala que les persones jubilades, els adults independents i les parelles adultes sense fills són els que més oli han consumit. Per comunitats autònomes, Astúries i les Canàries són els llocs de major consum d'aquest producte.
Quant al lloc de compra, el 2009 els ciutadans van recórrer majoritàriament als supermercats, amb un 53% de quota de mercat, seguit de l'hipermercat amb un 30,9%, mentre que l'establiment especialitzat va concentrar el 3%. A més, la cooperativa va suposar el 2,6%, l'autoconsum l'1,8% i altres formes comercials el 8,7% restant.
Pel que es refereix al consum i despesa en restauració, col·lectivitats i institucions, durant l'any 2009 aquests establiments van adquirir 57,3 milions de litres d'oli d'oliva i van gastar prop de 168,4 milions d'euros en aquest producte. D'aquesta quantitat, el consum d'oli d'oliva verge extra va suposar un 34,2%, l'oli d'oliva verge el 12,7% i la resta d'olis d'oliva el 53,1%.
El diari El Periódico publica una informació titulada Les comarques de l'Ebre volen ser reserva de la biosfera. Segons el diari, el sud de Tarragona aspira al segell de reserva de la biosfera per rendibilitzar el baix desenvolupament. Els promotors d'aquesta iniciativa han organitzat unes jornades de debat en les quals avui hi participa el conseller Llena. L'objectiu de les jornades és tenir la proposta de candidatura a punt a l'octubre per iniciar els tràmits del programa Man and Biosphere de la Unesco i aconseguir que París emeti el seu veredicte el 2012.
El rotatiu La Vanguardia titula La llanura del Segre una informació en la qual es diu que els Alsina, Pont, Raventós, Valls Companys, Cusiné o Argilés es troben en el vèrtex de l'activitat agroalimentària. La força de la indústria càrnica catalana radica a Lleida per la conjunció de granges i escorxadors i en altres zones com Osona.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, presideix a les 19:00 hores, a Tortosa, la cloenda de la primera sessió de les jornades sobre la reserva de la biosfera a les Terres de l'Ebre.
D'altra banda, en el marc d'aquestes jornades, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, pronuncia, a les 18:00 hores, la ponència “Oportunitat de la Ley de Desarrollo Rural Sostenible a les Reserves de la Biosfera”.