![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 1.263 9 de novembre de 2010 |
![]() |
El director general de Pesca i Acció Marítima , Martí Sans, va presentar ahir a Barcelona el nou servei de renovació de les titulacions de nàutica d'esbarjo, en el marc del Saló Nàutic.
Sans va explicar que per tal de millorar la gestió de les renovacions de les titulacions, la direcció general de Pesca i Acció Marítima, a través de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, ha posat en funcionament un sistema de renovació que permetrà que els ciutadans renovin de forma immediata la seva titulació (les titulacions nàutiques s'han de renovar deu anys després de la seva expedició). Segons va dir el responsable de Pesca, es tracta d'un sistema que utilitza la última tecnologia en aquest tipus de tràmits.
Aquest nou servei s'ofereix des de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya i des dels Serveis Centrals del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). De manera progressiva es posarà en marxa també als Serveis Territorials del Departament a Girona, Tarragona, Terres de l'Ebre i Barcelona. Els ciutadans i les ciutadanes podran accedir a aquest servei acudint directament en alguna d'aquestes oficines; en el cas dels Serveis Centrals, però, caldrà primer acordar dia i hora mitjançant l'Oficina Virtual de Tràmits (http://www.gencat.cat/dar/citaprevia), o bé trucant al telèfon 93 304 67 00.
Per poder tramitar la renovació de forma immediata, les persones interessades hauran de presentar un certificat mèdic expedit en un centre de reconeixement de conductors (d'acord amb el que estableix la Resolució d'11 de gener de 2010, de la Direcció General de Marina Mercant, sobre l'acreditació de l'aptitud psicofísica per al govern d'embarcacions d'esbarjo), una fotografia tipus carnet (en cas contrari es farà una fotografia amb webcam des de la mateixa oficina) i una targeta de crèdit per poder fer efectiva la taxa de la renovació (l'import de la taxa per a l'any 2010 és de 39,60 euros i, per a persones majors de 70 anys, de 7,70 euros).
Els ciutadans i les ciutadanes podran també continuar renovant les seves titulacions com ho han fet fins ara: presentant la documentació a l'Escola, obtenint un resguard provisional de la titulació i rebent el nou carnet directament al seu domicili.
Actualment, Catalunya compta amb més de 114.000 persones amb una titulació de nàutica d'esbarjo. Les titulacions oficials de nàutica d'esbarjo actuals són: capità/ana de iot, patró/ona de iot, patró/ona d'embarcacions d'esbarjo, patró/ona de navegació bàsica i patró/ona de moto nàutica A i B.
Per obtenir una d'aquestes titulacions cal formar-se i haver superat un examen teòric, i segons la titulació, unes pràctiques o un examen en un vaixell. L'organisme encarregat a Catalunya d'organitzar els exàmens i tramitar l'expedició dels títols que habiliten per a l'exercici de les activitats marítimes d'esbarjo és l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, òrgan adscrit a la Direcció General de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya.
Cada any l'Escola organitza més de 75 convocatòries d'exàmens per a l'obtenció dels diferents títols. En aquests exàmens hi participen al voltant de 13.000 persones i, com a resultat d'aquests exàmens, l'Escola expedeix i renova 10.000 títols nàutics anuals.
L'any 2008, amb l'objectiu de millorar el servei, l'Escola va posar en funcionament un sistema de gestió telemàtica que ofereix als ciutadans i les ciutadanes, i a les acadèmies nàutiques, la possibilitat de fer les inscripcions als exàmens per Internet (http:www.gencat.cat/dar/nautica). El mateix sistema també permet la consulta de notes i les revisions dels exàmens. Actualment un 85% de la matriculació ja es fa per Internet.
Paral·lelament a la posada en funcionament del sistema de gestió telemàtica, durant el 2008, i apostant per a la millora de la qualitat de la informació, l'Escola i la Direcció General d'Atenció Ciutadana van obrir una línia específica d'informació telefònica sobre la nàutica d'esbarjo mitjançant el telèfon d'atenció ciutadana 012. Aquest servei va permetre que durant l'any 2009 més de dues mil persones poguessin accedir a la informació de la nàutica d'esbarjo mitjançant aquesta línia telefònica.
El DAR ha concedit el Premi al millor jove artesà alimentari innovador en la seva convocatòria de l'any 2010 a Hèctor Galizia Llobet, pastisser de Terrassa, segons la decisió presa per la Comissió d'Artesania Alimentària Catalana, reunida el dia 3 de novembre. En aquesta convocatòria, per primer cop, també s'ha concedit un accèssit al finalista, que ha estat Enric Rosell Gili, cansalader-xarcuter de l'Ordal
El DAR va crear el Premi al millor jove artesà alimentari innovador amb la finalitat de fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguessin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya, i guardonar l'esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Aquesta setena convocatòria pública del Premi té una dotació pressupostària de 6000 euros, 4000 per al premiat i 2000 per al finalista.
Hèctor Galizia Llobet té una excel·lent trajectòria professional, i ha creat un negoci familiar de pastisseria en el que treballa creant, adaptant i recuperant diferents elaboracions de pastisseria especialment les vinculades al món de la neula.
En el cas d'Enric Rosell Gili, cal destacar el seu objectiu prioritari, que és recuperar receptes antigues d'embotits utilitzant la màxima qualitat de les carns emprades i dels ingredients i la mínima quantitat d'additius possibles. Concretament, ha fet un treball important amb la botifarra catalana sense additius sintètics.
Els guardons es lliuraran en el decurs de la quarta edició del Fòrum Agroalimentari Tàstum, que organitza el DAR .
El DARha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la Resolució per la qual es modifica la Resolució AAR /2802/2010, de 12 d'agost, per la qual s'estableixen les zones demarcades de la plaga del morrut roig de la palmera Rhynchophorus ferrugineus .
La nova Resolució té com a principal novetat que es declara una nova zona a la comarca de l'Alt Empordà que engloba els municipis de: Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Biure, Boadella d'Empordà, Borrassà, Cabanes, Capmany, Castelló d'Empúries, Cistella, el Far d'Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Garriguella, Lladó, Llers, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Pontós, Riumors, Sant Llorenç de la Muga , Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Vilafant, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, i Vilaür.
D'altra banda, s'ha ampliat la zona demarcada del Baix Empordà al municipi de Vullpellac, i s'ha corregit errades de transcripció pel que fa la comarca de la Selva.
El diari La Vanguardia publica una informació titulada Casa Danone, con la buena alimentación. Segons el diari, Casa Danone va inaugurar ahir a Barcelona la seva Escola de Salut i Nutrició, un centre de divulgació sobre temes de salut i i alimentació que compta amb la col·laboració de l'Assoaciació Espanyola de Dietistes i Nutricionistes (AEDN). En els propers mesos l'espai, obert al públic en general, acollirà xerrades i tallers sobre temes alimentaris.
El rotatiu Segre titula Actel promociona l'oli d'oliva arbequina a Hostelco una informació en la qual es diu que el Grup Actel ha participat, dins de la Fira Hostelco de Barcelona, en un plafó divulgatiu de tast d'oli. Representants d'Agrolés-Grup Actel van explicar al públic assistent l'origen de l'oliva arbequina i de l'elaboració d'oli, així com les diferències de degustació entre l'oli nou, vell, amb cos, afruitat i equilibrat.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, presideix a les 18:00 hores, a l'Edifici el Sucre de Vic, la presentació del llibre Els embotits de Catalunya.
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, assisteix a les 16:00 hores, a Lleida, a la reunió de la Junta Directiva d'AfruCAT a l'edifici de Mercolleida.