infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.178 7 de juny de 2010

Catalunya creix i continua capdavantera en indústria agroalimentària ecològica a tot l'Estat durant l'any 2009

 

 

Agricultura ecològica

Les dades de l'agricultura ecològica a l'Estat espanyol de 2009, presentades recentment per la ministra de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, confirmen la bona salut de l'agricultura ecològica a Catalunya, que es manté com una de les comunitats més dinàmiques a l'hora de generar activitat secundària i terciària, i en clara línia ascendent tant en nombre d'operadors com en cultius i activitats ramaderes.

 

Dels totals estatals, hi destaca el creixement important del 17,70% en nombre d'operadors (de 23.473 el 2008 a 27.627 el 2009); i els augments espectaculars del 21,64% en superfície de cultius (de 1.317.751ha el 2008 a 1.602.870ha el 2009) i del 19,28% en explotacions ramaderes (de 3.813 explotacions el 2008 a 4.548 el 2009).

 

La directora general d'Agricultura i Ramaderia del DAR, Rosa Cubel, ha volgut fer palès que aquestes dades refermen l'aposta del DAR i del Govern català pel Pla d'Acció per a l'Alimentació i l'Agricultura ecològiques (2008-2012), que implica set departaments de la Generalitat , i que, precisament, té per objectiu estendre el conreu ecològic a Catalunya i augmentar el consum dels seus productes entre la població. Així, el Govern català impulsa l'agricultura i la ramaderia ecològiques, tant per l'excel·lència dels productes que se n'obtenen com pels beneficis socials i ambientals que aporta. Cubel també ha destacat que “Catalunya ha estat pionera a l'Estat espanyol en el camp de la producció ecològica i, com constaten les dades anteriors, continua sent-ne capdavantera”.

 

Gran part de l'activitat industrial de l'Estat espanyol té lloc a Catalunya, on es desenvolupa 518 activitats relacionades amb la producció vegetal (líders per davant d'Andalusia amb 502) i 139 activitats relacions amb la producció animal (segons per darrere d'Andalusia amb 144). En total, el 21,60% de les activitats industrials es desenvolupen a Catalunya, que continua liderant aquesta estadística, seguida d'Andalusia que acapara el 21,24% i de la Comunitat Valenciana amb el 11,93%.

 

Una de les característiques destacables que fan potent el sector ecològic català és la gran diversificació de la seva indústria agroalimentària, que aplega més de 25 activitats de transformació i elaboració amb un pes important dins de l'Estat, mentre d'altres comunitats tenen concentrades les seves empreses en poques activitats industrials.

 

En activitats relacionades amb la producció vegetal, Catalunya és capdavantera en moltes d'elles, entre les quals hi destaquen: cellers i embotellament de vins i caves (77), panificació i pastisseria (52), manipulació i envasament de fruits secs (23), manipulació i envasament de cereals i lleguminoses (29), preparats alimentaris (23), entre d'altres.

 

Pel que fa a les relacionades amb la producció animal, l'empresa catalana és líder en escorxadors i sales d'especejament (37), llet, formatges i derivats làctics (41), pinsos (17), i destaca en elaboració d'embotits, i elaboració de productes carnis, entre d'altres.

 

 

El conseller Llena va visitar Sitges (Garraf) i Mieres (Garrotxa)

 

 

El conseller Llena en la seva visita a l'exposició de clavells

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va visitar el passat divendres, dia 4 de juny, la localitat de Sitges (Garraf), amb motiu de la inaguració de la 71a edició de l'Exposició Nacional de Clavells i la 20a Mostra de Bonsais als jardins de la Societat Recreativa el Retiro, que aquest 2010 compleix els 140 anys d'existència.

 

L'acte inaugural es va iniciar amb unes paraules del president de la Societat Recreativa el Retiro, Lluís Curtiada. A continuació va haver-hi un pregó a càrrec de Xavier Gimeno, escriptor sitgetà i Ploma d'or 2009. Deprés va parlar l'alcade de Sitges, Jordi Baijet. Finalment va intervenir el conseller Llena, que va donar per inaugurada l'exposició i la mostra, i ver fer una recorregut pel recinte.

 

D'altra banda, el màxim responsable del DAR, acompanyat del coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, va presidir dissabte, dia 5 de juny, a Mieres (Garrotxa) , l'acte d'inauguració del Centre de Psicologia i Salut “ La Casica de l'Obrador”.

 

L'obertura d'un centre d'aquestes característiques impulsa l'activitat econòmica de la localitat de Mieres i de les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany, potenciant visites a la zona i adquisició de recursos dintre de l'àmbit hoteler, cultural, comercial, industrial, immobiliari i turístic.

 

El nou centre s'ha acollit al projecte GSR – Gestió Sostenible Rural-, un projecte de cooperació interregional per a la implantació de la RSE a les empreses; i ha comptat amb un ajut Leader de 123.203 euros, per impulsar el desenvolupament, la dinamització de l'economia, i la creació d'oportunitats als territoris rurals de Catalunya. El programa Leader ha generat més de 100.000 llocs de treball al medi rural europeu, i el Leader Català 2007-2013 suposa un import de 106,5 milions d'euros, el 70 per cent dels quals aportats pel DAR i la resta pel FEADER.

 

 

Jornada sobre prospecció de varietats locals a Manresa

 

 

Alumnes d'una ECA en unes parcel·les

L'Escola Agrària de Manresa ha organitzat, amb la col·laboració l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, la jornada Com fer prospecció de varietats locals, que se celebrarà el dissabte 12 de juny a la finca de Can Poc Oli de Manresa.

 

La prospecció és el primer pas a l'hora d'afrontar una estratègia de salvaguarda del patrimoni de biodiversitat cultivada. Aquest primer pas, que sovint està infravalorat, té la seva complexitat i metodologia. Així, en aquesta jornada es vol donar pautes a totes les persones interessades en la conservació de varietats, tant si ja hi estan treballant com si volen iniciar-se, per tal d'homogeneïtzar els mètodes de treball i aprendre a treure partit d'una entrevista oral.


La presentació de la jornada anirà a càrrec, a les 9:00 hores, del professor de l'Escola Agrària de Manresa i soci de L'Era, Jaume Brustenga, qui tot seguit abordarà el Propòsit de la prospecció: recuperació, conservació i multiplicació de varietats locals. Les fonts documentals: una tasca complementària a la prospecció. A continuació es produirà la intervenció d'Antonio C. Perdomo – Red Canaria de Semillas,  coautor de l llibre “La transmissió oral en els estudis d'agroecologia”, sobre La cerca de les fonts orals i les estratègies de l'entrevista , el qual després també realitzarà un exercici pràctic d'anàlisi d'entrevista real. La jornada es completarà amb un intercanvi d'experiències i taula rodona entre diversos agents que estan treballant fent prospecció, com són Guillem Arribas (Centre de Conservació de Plantes Cultivades Can Jordà); Gerard Batalla (Banc de Llavors de la Noguera- Slow food); Ester Cases (Les Refardes); Victor García (Triticatum); i Mireia Sisquella (L'Era). També tindrà lloc un dinar a base de plats tradicionals amb productes locals i de temporada, i posteriorment la visita a la finca i presentació del projecte Esporus.

 

Aquesta activitat compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat , i està adscrita a la campanya "Cultiva biodiversitat: sembra els teus drets".


Les inscripcions són gratuïtes però obligatòries. La inscripció es pot fer en el telèfon 93 874 90 60 o bé a neus@associaciolera.org
.

 

 

 

 

 

 L'activitat de les escoles de capacitació agrària

 

L'ECA de Gandesa va participar en el X Congrés d'Escoles d'Enologia Europees

 

 

Els representants de l'ECA de Gandesa, a Alemanya

Els dies 25 al 28 de maig de 2010, una delegació de l'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Gandesa es va desplaçar a Oppenheim (Alemanya) per participar en el X Congrés d'Escoles Enològiques Europees, de la xarxa RESEE a la que pertany, amb una presència de 47 escoles de 9 països diferents i 150 professors.

 

El tema principal del Congrés va ser “La sostenibilitat a la indústria vitivinícola”, amb xerrades i tallers sobre elaboració, viticultura i comercialització sostenibles, així com nous sistemes d'aprofitament d'aigua i energia en la indústria vitivinícola. El programa es va completar amb una conferència sobre la formació contínua com a clau per l'èxit de l'empresa.

 

Es va dedicar una jornada al coneixement dels productes elaborats i l'intercanvi d'informació entre les escoles participants. Cada escola disposava d'un espai on oferir els seus productes.

 

El congrés es va completar amb visites tècniques a diferents explotacions de la zona, una plantada de ceps conjunta amb les varietats més típiques de cada país com a mostra d'agermanament i, finalment, el primer ministre de Renania–Plazt va cloure el congrés al Parlament autonòmic de Landtag.

 

 Informació publicada:

 

 

El diari La Vanguardia publica una informació titulada Fruta para los emires. Segons el diari, Fruits de Ponent d'Alcarràs exporta el 78% del seu negoci. Ara ha arribat a un acord amb una cadena de supermercats líder en la distribució minorista a l'Orient Mitjà, per subministrar fruita a la central de compres dels Emirats Àrabs Units.

 

El rotatiu El Periódico titula Adrià planeja impulsar "la cultura de la tapa" una informació en la qual assenyala que el xef Ferran Adrià s'unirà al seu germà Albert en un projecte a Barcelona. La ubicació del local no serà céntrica i podria estar al Paral·lel o al Poblesec. La iniciativa està vinculada al món de la cultura de la tapa.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, visita, a les 14:00 hores, les instal·lacions de la nova seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona. Posteriorment, a les 16:30 hores, presideix la signatura de convenis entre el DAR, Seiasa i comunitats de regants.

 

El secretari general del DAR, Xavier Castella, visita a les 9:30 hores, l'Escola Forestal Mas Xifra de Santa Coloma de Farners.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2010 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors