infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.241 6 d'octubre de 2010

El Govern català aprova finançar obres de millora de camins a les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i el Gironès

 

 

Camí rural

El Govern català va aprovar ahir dimarts el finançament del projecte per al condicionament i millora del camí de Vilanova de la Barca a Bellvís (Segrià i Pla d'Urgell) i de diversos camins al terme municipal de Llagostera (Gironès). En aquests projectes hi participen, a més del Departament d'Agricultura i Acció Rural (DAR), els ajuntament de Bellvís i Llagostera, respectivament.

El projecte de condicionament i millora del camí de Vilanova de la Barca a Bellvís inclou la millora del ferm, els desguassos i elements de seguretat d'aquest camí, a més de donar accés a nombroses explotacions agràries i parcel·les de cultiu.

La longitud total del camí és de 6,1 quilòmetres i actualment es troba en un estat de conservació deficient que dificulta el trànsit normal lligat a les explotacions agrícoles i ramaderes, així com als vehicles que l'utilitzen com a drecera entre els dos nuclis de població. També cal destacar que el camí discorre per una zona de regadiu de la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell i interfereix en diverses estructures de reg.

Aquesta actuació suposarà una inversió de 1.103.786 euros, dels quals 1.067.940 euros aniran a càrrec del Govern i la resta, 35.846 euros, aniran a càrrec de l'Ajuntament de Bellvís.

Pel que fa a l'arranjament de diversos camins del terme municipal de Llagostera, aquest projecte consisteix en l'ampliació de dos ponts ja existents sobre les rieres de la Resclosa i la Banyaloca, per tal de deixar-los amb una amplada de 5 metres útils al trànsit.

El pas actual d'aquests dos ponts és de 3,5 metres, insuficient per garantir l'accés de la maquinària agrícola, com les recol·lectores, tractors amb maquinària suspesa o arrossegada, camions, etc. Així mateix, tampoc hi ha garanties suficients sobre la resistència actual de l'estructura d'aquests ponts.

Aquesta actuació suposarà una inversió de 120.000. euros, dels quals 78.000 euros –que corresponen al 65% del cost total de l'obra– són a càrrec del Govern. El 35% restant, 42.000 euros, constitueixen l'aportació de l'Ajuntament de Llagostera.

 

La guanyadora de la primera Beca Internacional Ferran Adrià comença l'estada formativa a Catalunya en producte i cuina

 

 

El conseller Llena en la presentació de la Beca Ferran Adrà

El director general de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes, SA(Prodeca), del DAR, Ferran Bienert; l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, i el president de Joves Cuiners, Jordi Jacas, presidiran demà dijous, 7 d'octubre, a les 13:00 hores, la recepció institucional de benvinguda a la guanyadora de la primera edició de la Beca Internacional Ferran Adrià, Justine de Valicourt, cuinera del Québec, en el marc de la Casa Forestals de Sant Martí d'Empúries.

 

La primera becària va arribar a Catalunya dissabte passat, 2 d'octubre, i des de dilluns i fins al 17 de desembre desenvolupa un itinerari formatiu en producte i cuina catalana que la portarà a recórrer, comarca a comarca, les zones productores dels principals sectors alimentaris del nostre país, guiada pel tutor assignat pels promotors de la Beca Internacional Ferran Adrià, Pep Nogué, cuiner, gastrònom i comunicador.

 

L'estada a la Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries permetrà a Justine de Valicourt desenvolupar un projecte gastronòmic a partir dels coneixements que adquireixi durant l'estada a Catalunya.

 

Vins i caves, olis, formatges, carns, embotits, peix, fruita, arròs i dolços formen part d'un recorregut que portarà aquesta professional quebequesa a visitar la fira del Torró d'Agramunt; una granja de porcs a la Garrotxa; cellers del Priorat, l'Empordà, Montsant, la Terra Alta , Costers del Segre i el Penedès; arrossars del Delta de l'Ebre; l'Espai Sucre i La Boqueria a Barcelona; formatgeries a La Seu d'Urgell i a la Catalunya Central; i fàbriques d'embotits i sales d'especejament, entre d'altres. A més, realitzarà miniestades en restaurants i participarà en tallers de cuina amb pescadors, cuina de verema, cuina de cacera, cuina de xai, vedella i porc, cuina de fruita i cuina d'anxoves. El recorregut i l'experiència es podran seguir a través del bloc que es posarà en marxa els propers dies.

 

La Beca Internacional Ferran Adrià està promoguda per l'ajuntament de l'Escala, el DAR, Prodeca i Joves Cuiners, amb l'objectiu de crear un grup de professionals, originaris de diferents punts del món, que esdevinguin coneixedors i, per tant, prescriptors, de la cuina i dels productes catalans.

 

La cuina catalana viu el millor moment de la seva història gràcies a l'èxit i la gran projecció internacional de cuiners de gran prestigi, entre els que destaca la figura de Ferran Adrià, considerat el millor cuiner del món.

 

La promoció internacional de Catalunya i dels productes catalans, que formen part de la cultura, la història, el paisatge i la singularitat d'aquesta cuina innovadora que s'ha alçat des de la tradició i l'ha millorat, troba en els cuiners els millors ambaixadors.

 

Al mateix temps, estudiants de cuina i cuiners professionals s'interessen per la cuina catalana i per les idees noves que es couen als fogons del nostre país, sobretot si es parla de Ferran Adrià.


Per aquest motiu, l'Ajuntament de l'Escala, l'Associació de Joves Cuiners i el DAR-Prodeca han creat la Beca Internacional Ferran Adrià, destinada a un cuiner jove estranger, que, mitjançant una estada a Catalunya, pugui conèixer més de prop els nostres productes i la nostra cuina.

 

El DAR, a través de Prodeca, organita la participació d'empreses catalanes en la fira Conxemar de Vigo

 

 

Estand de Prodeca

Els directors generals de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, i de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), Ferran Bienert, assisteixen a la XII edició de la fira Conxemar, Fira Internacional de Productes del Mar Congelats , que se celebra fins a demà dijous, dia 7 d'octubre, a Vigo.

 

La direcció general de Pesca i Acció Marítima del DAR i Prodeca han organitzat la participació catalana amb un estand on són representades empreses del sector dels productes del mar.

 

En les darreres edicions, aquest certamen internacional es consolida com una de les fires de referència en el sector de productes de la pesca, especialment en l'àmbit dels congelats.

 

Els visitants són professionals que hi assisteixen per tal de conèixer de primera mà les novetats del sector de la transformació de productes, tecnologia, maquinària, i serveis. A més, hi ha expositors de diferents països: majoristes, importadors, exportadors, transformadors, fabricants, distribuïdors, frigorífics, maquinària, indústria auxiliar i aqüicultura.

 

Les empreses participants en l'estand de Catalunya són:

 

Carns B , SA / filetejat de carn congelada / Barcelona

Comercial de Pescados Mar Fish / productes de la pesca i aqüicultura / Barcelona

Congefish Import / cefalòpodes / Barcelona

Fishery 2002 SL / peix blau–sardina, boquerò, anxova- / Barcelona

Frigorífics Ferrer SA / peix i marisc congelat / Vic (Osona)

Laboratorio Fish&Tech / additius i ingredients per la indústria del peix / Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat)

Maresmar SL / marisc viu, cuits elaborats de marisc, mol.lusc amb closca/ Barcelona

Moray Fish Internacional SA - JG / peix i marisc congelat, marisc fresc, cefalòpodes en semi conserva / Barcelona

Mokiyaya SL - (Bocatto di Cardinale) / Productes de 4a i 5a gamma congelats / Sitges (Garraf)

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari La Vanguardia publica una informació titulada Adrià se alía con Telefónica para crear el nuevo El Bulli. Segons el diari, el cuiner Ferran Adrià s'uneix amb la multinacional Telefónica per establir les bases tecnològiques de la Fundació El Bulli, que naixerà l'any 2014.

 

El rotatiu El Periódico titula Miquel Alimentació entra en el mercat xinès una informació en la qual es diu que la Companyia Miquel Alimentació, a través de la seva línia majorista Import&Export, ha entrat en el mercat xinès de la mà del principal distribuïdor del país, RT-Mart, i distribuirà els seus productes Gourmet als 121 supermercats que té a la Xina.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, assisteix a les 11:00 hores, a Lleida, a la inauguració del IX Congrés de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica.

 

Posteriorment, el conseller Llena, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, presideix a les 12:00 hores, a Lleida, la signatura del conveni entre el DAR, SEIASA i la Comunitat de Regants de Raïmat.

 

El director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, i el director general de Prodeca, Ferran Bienert, assisteixen, a Vigo, a la fira Conxemar.

 

El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, participa a Cesena (Itàlia) en el 1r Fòrum europeu de les regions hortofructícoles.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors