infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.197 5 de juliol de 2010

Pas decisiu per declarar Catalunya lliure d'Aujeszky

 

 

Catalunya ja està lliure d'aquesta malaltia
Per primera vegada, Catalunya formarà part de l’annex II de la Decisió Comunitària vinculat a la lluita contra l’Aujeszky, fet que suposa un pas endavant per declarar lliure d’aquesta malaltia porcina el territori català. El comitè permanent de la Cadena Alimentaria i Sanitat Animal de la Comissió Europea va aprovar divendres, amb el vot unànime dels 27 estats membres, la inclusió de tot el territori espanyol, com a país amb programa aprovat de control enfront de la malaltia d’Aujeszky, en el annex II de la Decisió Comunitària.
 
Amb aquesta decisió, la Unió Europea reconeix la millora de la situació epidemiològica de la malaltia d’Aujeszky a Espanya, i a Comunitats Autònomes com Catalunya, que no havien entrat fins ara en aquest annex.
 
Pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), la inclusió en el annex II és de vital importància pel sector porcí català ja que permetrà superar restriccions comercials en relació a aquesta malaltia i millorar la competitivitat de les nostres exportacions. La millora sanitària de la cabana porcina és clau per competir a nivell internacional i situar-se al nivell d’altres socis europeus.
 
Per aquest motiu, el DAR felicita al conjunt del sector porcí, i en especial el productor, per l’esforç que ha fet en els últims anys per combatre aquesta malaltia i l’anima a no baixar la guàrdia per aconseguir finalment declarar Cataluya lliure d’Aujeszky.
 
L'Aujeszky és una malaltia contagiosa causada per un virus, que afecta la majoria dels animals domèstics, fonamentalment l'espècie porcina. El porc és l'hoste primari del virus i el principal disseminador de la malaltia. No afecta els humans.

 

Els productes alimentaris catalans, presents a Fancy Food

 

 

La fira va tenir lloc els dies 27 i 29 de juny
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), ha organitzat la participació d’empreses catalanes a la 56a edició de la fira Fancy Food, que ha tingut lloc del 27 al 29 de juny, al Jacobk Javits Center de Nova York.

 

Es tracta d’un saló de gran relleu en el sector d’aliments elaborats i amb valor afegit. Convoca compradors nord-americans i internacionals procedents de 87 països diferents. El perfil dels professionals isitants, que en la darrera edició van ser 23.000, és minorista del segment gourmet i delicatessen, restauradors, hotelers, botigues especialitzades, i empreses de càtering.

 

Empreses participants:

 

Cal Saboi / oli d’oliva / Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)

Chocolates Simón Coll SA / xocolata / Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
Costers del Priorat SAT / vi / Bellmunt del Priorat (Priorat)
Dulsa (Grup Nutrexpa) / confiteria / Barcelona
Euroaliment Pac SL (Grup Pons) / oli d’oliva, olives / Rosselló (Segrià)
Nutrexpa SL / mels, bescuits, begudes de xocolata, sandvitxos / Barcelona
Siro & Xavi, SL / seitons i anxoves / Palafolls (Maresme)

 

D’altra banda, dia 28 de juny, en l’espai gastronòmic del pavelló de l’Estat espanyol, Miquel Ribes, del Grup Pons USA, i Ester Amorós, de Cal Saboi, van participar en un seminari sobre els olis d’oliva de Catalunya.

 

Els mercats geogràfics més importants per als productes gourmet a Estats Units són el Nord-est i la Costa Oest, destacant Nova York com a principal mercat d’importació.

 
Estats Units és un dels mercats prioritaris dins dels plans de Prodeca i, per això, el pla d’actuacions per abordar aquell mercat inclou actuacions promocionals i de comunicació, participació en fires de rellevància per al sector alimentari, presentacions de producte i, en el cas del sector carni, suport a l’homologació d’empreses per a exportar als Estats Units.

 

Les Races Autòctones, tema del nou Dossier Tècnic

 

 

El nou Dossier és ja l'edició 43

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha editat el Dossier Tècnic número 43 dedicat en aquesta ocasió a les Races Autòctones (I).

 

Aquest Dossier Tècnic, ens dóna a conèixer i ens informa sobre les races autòctones catalanes agrupades en races bovines i ovines. De totes aquestes races autòctones es descriuen, entre d’altres aspectes, el seu origen, distribució geogràfica o la descripció de la pròpia raça.

 

Les races bovines i ovines que es detallen en aquest Dossier Tècnic són Vaca Bruna dels Pirineus;Vaca de l’Albera; Vaca Pallaresa; Ovella Ripollesa; Ovella Xisqueta; Ovella Aranesa i la Cabra Blanca de Rasquera

 

La presentació del Dossier Tècnic, en aquesta ocasió, la realitza el Sr. Manel López-Béjar, Degà de la Facultat de Veterinària de la UAB i en l’entrevista de la contraportada podem conèixer l’opinió del Sr. Albert de Moner Santilari, President de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus.

 

El dossier es pot consultar en el portal www.ruralcat.net.

 

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El Periódico publica Comprar directament a l’agricultors, més fàcil. La Generalitat està treballant en un decret per reconèixer la venda directa de productes agroalimentaris a través d’una base de dades en què constaran les empreses catalanes dedicades a aquesta activitat. El diari exemplifica els casos d’Hortdelmón i Can Perol.

 

El País informa “El sector crece a toda màquina”. El secretari d’Estat de medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, insisteix en que tots els consumidors mereixen confiança i que aixó s’aconsegueix amb la transparència. “El consumidor no pot tenir la sensació en cap moment que li prenen el pèl”. Puxeu també considera que és primordial una política agrícola comuna en un sector que és vital per Europa.

 

 

 Agenda DAR:

 

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors