infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.041 4 de novembre de 2009

El DAR rep avui a Maastricht el premi europeu EPSA per l'eficàcia en la gestió agrària mitjançant el SIGPAC

 

 

Mapa SIGPAC

Avui dimecres, dia 4 de novembre, se celebra a Maastrich (Holanda) l'acte d'entrega dels premis europeus EPSA 2009, convocats per l'Institut Europeu de l'Administració Pública, que s'atorguen amb l'objectiu de compartir les solucions d'avantguarda en aquest tipus d'administració, reunint els projectes més innovadors i eficients del sector públic del vell continent. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya ha estat guardonat amb “El Certificat de Bones Pràctiques” per l'èxit en l'aplicació del projecte “SIGPAC: Una millora de l'eficàcia de la gestió agrària i territorial a través de la tecnologia”. A la recepció del premi hi assistirà Joan Mier, coordinador tècnic d'Assumptes Comunitaris, que serà acompanyat per Valentí Marco, cap del Servei d'Ajuts al Sector Agrícola.

 

El projecte SIGPAC (Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles) es va presentar dins de la categoria “Millora del rendiment en la prestació de serveis públics”, competint amb més de 300 candidatures d'arreu d'Europa. En aquesta matèria, el DAR ha estat l'únic organisme espanyol guardonat. Aquest projecte és una eina essencial del Sistema Integrat de Gestió i Control, la normativa per a la gestió dels fons comunitaris FEAGA i FEADER.

 

A la cerimònia d'entrega del premis també hi assistiran altres membres de la Generalitat guardonats, com és el cas del Departament de Justícia amb el projecte “Judicial Telematic Notification Programme”, amb la presència de Joan Xirau, secretari de Relacions amb l'Administració de Justícia. La secretària de Funció Pública i Modernització de l'Administració, Maria Teresa Aragonés, també estarà present en el lliurament dels premis acompanyant a la delegació catalana.

 

La implantació del SIGPAC va suposar un notable repte per al DAR, ja que és un projecte crític amb risc d'importants sancions monetàries en cas de no assolir els mínims exigits per la reglamentació. L ' objectiu del DAR al posar en marxa aquest projecte, més enllà de donar compliment a la rigorosa normativa comunitària, va ser el de dotar a la societat d'una base d'informació geogràfica en l'àmbit agrari, coherent i permanentment actualitzada, de manera que qualsevol pugui construir i desenvolupar els seus propis sistemes d'informació geogràfica a partir del SIGPAC.

 

Aquest projecte ha significat un pas endavant en la modernització de l'Administració agrària catalana mitjançant l'aplicació de solucions eficients. La metodologia de treball permet una gestió eficaç i amb major productivitat, i el SIGPAC s'ha consolidat com un potent instrument de la planificació per al sector agrari, el medi ambient i l'ordenació territorial.

 

L'IRTA de Monells organitza una conferència internacional sobre alternatives a l'escornat del vaquí

 

 

Un moment de la jornada

El passat 28 d'octubre va tenir lloc a Bolonya (Itàlia) una conferència internacional sobre Alternatives al escornat en el vaquí. A la jornada, emmarcada dins del projecte europeu ALCASDE i coordinat per Maria Àngels Oliver (investigadora de l'IRTA), hi han participat un total de 20 instituts d'investigació i institucions d'arreu d'Europa.

 

Aquest projecte està finançat per la Comissió Europea i respon a la necessitat d'aquesta de conèixer els pros i contres dels diferents mètodes emprats a Europa per escornar les banyes de l'espècie bovina, proposar millores i bones pràctiques, així com estudiar possibles alternatives, com ara treballar només amb animals amb banyes (sense permetre cap manipulació d'aquestes) o potenciar animals que neixin ja sense banyes.

 

L'organització d'aquesta conferència ha estat a càrrec també d'investigadors de l'IRTA de Monells, concretament Antonio Velarde, Mari Carmen Fuentes i Antoni Dalmau. La jornada tenia com a objectiu presentar el projecte i donar a conèixer els resultats preliminars sobre la situació de l'escornat en vaquí a Europa, discutir les possibles alternatives a aquesta pràctica i conèixer la opinió dels diferents sectors implicats en la cadena de producció sobre l'ús d'animals sense escornar o d'animals que ja no desenvolupin banyes.

 

En total varen assistir 30 persones d'11 països diferents (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Hongria, Itàlia, Portugal, Romania i Suïssa), entre els quals es trobaven representants de diferents sectors de la societat: científics, veterinaris, representants de la Comissió Europea, productors, empreses de selecció genètica, ONGs, indústries càrnies, etc., la qual cosa va permetre fer un col·loqui molt enriquidor entre tots els participants.

 

Les conclusions i recomanacions que sorgeixin del projecte europeu ALCASDE influiran en la política futura de la Unió Europea en matèria de benestar animal i, concretament, en el tema del escornat del vaquí. L'IRTA té sobre les seves espatlles la doble responsabilitat de coordinar el projecte i ser l'única institució científica espanyola present junt amb el CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agrari), un centre consorciat entre l'IRTA i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Per a més informació (en anglès) sobre el projecte: www.alcasde.eu

 

Nou Decret de regulació de la Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i d'integració de Catalunya

 

 

Explotació de cereals

El Govern català va aprovar ahir el Decret que regula la Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i dels d'integració de Catalunya, amb l'objectiu de regular la composició, el funcionament, i els procediments d'arbitratge i mediació de la nova i unificada Junta d'Arbitratge i Mediació de contractes de conreu i de contractes d'integració de Catalunya.

 

Aquesta norma significa un impuls a la solució no judicial dels conflictes que puguin sorgir entre les parts dels contractes de conreu i d'integració, i ha de significar un instrument important per evitar la conflictivitat. La seu de la Junta és a Lleida i es preveu que es puguin constituir seccions territorials.

 

L'estructura de la Junta es basa en un òrgan plenari, un president o presidenta, i dues seccions dedicades una d'elles als contractes de conreu i l'altra als contractes d'integració, que estan presidides pel president o la presidenta de la Junta i que està formada per persones vocals en representació de diferents entitats, organitzacions professionals i associacions, a més de persones representants de l'Administració de la Generalitat.

 

El Decret preveu els procediments d'arbitratge i de mediació per a la solució dels litigis que es puguin preveure en els contractes de conreu i d'integració, suposant l'arbitratge una via alternativa a la jurisdiccional i la mediació un procediment no jurisdiccional de caràcter voluntari que s'adreça a facilitar l'acord entre les parts, amb unes característiques de rapidesa i agilitat, i amb una participació més directa de les persones interessades en el procediment.

 

En aquest sentit, el procediment arbitral es configura sota els principis d'igualtat, audiència, i contradicció, al qual hi accedeixen de manera voluntària les persones contractants, d'acord amb el que preveu aquest Decret. L'arbitratge per part de la Junta consisteix en un laude arbitral que conté el seu pronunciament. Aquest laude quan és ferm produeix efectes de cosa jutjada.

 

La mediació ha de facilitar l'acord entre les parts dels contractes, sempre que aquestes demanin voluntàriament la intervenció d'una persona mediadora per tal que intenti que es posin d'acord sobre algun conflicte sorgit en l'aplicació dels contractes de conreu o d'integració. S'ha previst un procediment àgil que permeti arribar, si escau, a un acord entre les parts.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari La Gaceta publica una informació titulada España es el primer exportador de fruta. El diari assenyala que les exportacions de fruites i hortalisses fresques han superat, per primera vegada, la xifra de 8.000 milions d'euros, la qual cosa fa d'Espanya el primer exportador de fruita de la Unió Europea.

 

El rotatiu El Punt titula El CAC alerta sobre la discriminació del món rural i demana evitar els estereotips una informació sobre la presentació ahir a Lleida d'un document amb recomanacions als mitjans per part del Consell Audiovisual de Catalunya, sobre el tractament de del món rural en els mitjans informatius.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, assisteix a les 11:00 hores, a Madrid, a la inauguració de la Fira Fruit Attraction, i a la posterior presentació (a les 13:00 i 19:00 hores) de “Tendències Punt de Venda”. Acompanyen al conseller la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel; el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Inústries Agroalimentàries, Joan Gené.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors