Accés al contingut
Accés al menú de la secció

Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat

 
 

Cultura i llengua
Gastronomia

 
 
Mapa Creativitat, enginy i atreviment caracteritzen la cuina i els cuiners catalans d'avantguarda.”
El culte als productes del mar i de la terra i la riquesa i l'originalitat del receptari tradicional han estat el terreny abonat sobre el qual la cuina catalana s'ha convertit, en els darrers anys, en una de les més admirades del planeta.

Creativitat, enginy i atreviment són termes que s'utilitzen sovint per descriure els xefs catalans d'avantguarda. Aquestes mateixes paraules serveixen per qualificar moltes de les combinacions d'ingredients que formen part de la cuina popular i que avui encara poden semblar revolucionàries, com ho és la tendència empordanesa d'agermanar els ingredients del mar i la muntanya.

Cuines tan diverses com la dels pagesos, la dels mariners o la dels senyors burgesos s'han anat barrejant a Catalunya, on no és estrany trobar plats arribats de fora que s'han anat popularitzant de forma natural.

El primer pas important cap a la modernització de la cuina catalana, codificada el segle passat per Ignasi Domènech, el va fer a principis dels anys seixanta el cuiner empordanès Josep Mercader, des del Motel Empordà de Figueres. Molt a prop, a la cala Montjoi (Roses), s'ha produït en els darrers anys la gran revolució que ha situat Catalunya al centre del món gastronòmic. Allà, Ferran Adrià, proclamat reiteradament millor cuiner del món, ha estat capaç de crear des d'El Bulli un nou llenguatge culinari que ha esdevingut universal.

L'interès que ha despertat la seva creativitat ha servit perquè crítics i gastrònoms fixin la mirada en l'oferta gastronòmica catalana, on l'atractiu de la cuina de xefs reconeguts per la prestigiosa guia Michelin, com Carme Ruscalleda, Santi Santamaria o Joan Roca, es complementa amb el de restaurants regentats per joves cuiners creatius arreu de Catalunya. Uns i altres han aconseguit situar-la com la comunitat autònoma amb més estrelles Michelin. La recuperació d'una cuina tradicional ben elaborada, que durant molt de temps ha estat l'assignatura pendent, s'està convertint també en un dels grans atractius que completa l'oferta de cuina creativa.

Sabies que...

El llibre de Sent Soví (1324), manual anònim amb un centenar de receptes, o el Llibre de coch (1520), de Robert de Nola, són autèntiques joies per als amants de la gastronomia. Al segle XX personatges com Ignasi Domènech, Josep Pla, Nestor Luján o Manuel Vázquez Montalbán van fer una gran aportació a la literatura gastronòmica amb els seus escrits sobre la cuina a Catalunya.

 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya