Si no veieu correctament aquest butlletí cliqueu aquí


Aquest és el nostre darrer butlletí de 2011, ens retrobem a finals de gener. Bones festes i feliç 2012


Prop d'una trentena d'organitzacions reforcen el consens entorn al Pacte Nacional per a la Immigració

Participants a l'acte d'adhesio de 27 noves entitats

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit aquest dimecres al Palau de Mar de Barcelona l'acte d'adhesió de 27 noves entitats de l'àmbit cívic, econòmic i social del país al Pacte Nacional per a la Immigració, l'acord estratègic per a la gestió del fet migratori subscrit el 2008 per l'àmplia majoria del Parlament i els principals actors del sector. Amb aquesta incorporació ja són prop d'un centenar les signatures que reforcen el Pacte entre partits polítics, agents socioeconòmics, organitzacions i entitats del sector d'arreu de Catalunya.

Enllaç web al comunicat de premsa

Actualitat

 • La Generalitat celebra a Barcelona el Dia Internacional del Migrant

  Imatge del Palau Centelles

  Un homenatge a la religiosa i filòloga gallega Teresa Losada Campo, fundadora de la Casa de la Cultura Bayt Al-Thagafa i incansable activista per la defensa dels drets de les persones migrades, serà el moment central de l'acte institucional organitzat per la Direcció General per a la Immigració en motiu del Dia Internacional del Migrant. L’acte, que serà presidit pel conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, tindrà lloc al Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 8. Barcelona) el proper dilluns 19 de desembre a les 19.00 hores. També comptarà amb la participació del director general per a la Immigració, Xavier Bosch; i la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos. La celebració culminarà amb una intervenció musical a càrrec de Ribermúsica. L’assistència és gratuïta i està oberta a tothom, però cal inscripció prèvia a través del web www.agendaimmigracio.cat..

  Programa de la celebració
  Formulari d'inscripció

Comunicacions de les entitats

 • Directori d'entitats amb serveis d'inserció laboral

  Logotip de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS)

  La federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ha publicat una guia dedicada a facilitar la localització d'entitats d'acció social que presten serveis orientats a la inserció laboral de persones amb dificultats especials per a trobar feina. S'adreça als responsables de recursos humans d'empreses interessades en contribuir a l'ocupació dels col·lectius en situació o risc de vulnerabilitat social. Es detallen els contactes d'unes cinquanta entitats amb projectes de formació, suport, acompanyament i intermediació amb l'empresa per a facilitar el procés d'inserció laboral de les persones a les quals atenen.

  PDF de la guia
  Enllaç web a més informació

 • Butlletí electrònic d'ACCEM

  Detall de la portada del Butlletí electrònic d'ACCEM

  L’Associació Comissió Catòlica Espanyola de Migració (ACCEM) posa a l’abast de tothom, des del seu espai web, el butlletí electrònic “Eumigre” amb les principals novetats sobre asil i refugiats a Europa. Recull també informació sobre convocatòries d’ajuts i subvencions, estudis i estadístiques, anuncis d’esdeveniments i d’altres notícies d’interès dins d’aquest àmbit.

  Enllaç web a més informació

 • Campanya de recollida de roba per a persones sense llar

  L'Associació Educativa Integral del Raval (AEiRaval) organitza la segona campanya de recollida de roba per a persones sense llar a Barcelona "Fem visible l'invisible". Fins el 22 de desembre es rebran les contribucions de les persones que vulguin participar donant sacs de dormir, mantes o roba d'abric, especialment, tot i que s'acceptarà qualsevol altre tipus de roba.

  Enllaç web a més informació

Agenda

 • Lliurament del 3r premi del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona

  Imatge del 3r premi del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona

  L'Ajuntament de Barcelona organitza l'acte de lliurament de la tercera edició del Premi del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, a través del qual es reconeix la feina duta a terme per una entitat, un projecte o una persona en l'àmbit de la immigració amb l'objectiu d'assolir la integració real de les persones migrades en tots els aspectes de la vida a la ciutat.

  Organitza: Ajuntament de Barcelona
  Data i hora: Dissabte, 17 de desembre de 2011, a les 18:00h
  Lloc: Sala d'actes del Museu Picasso. C/ Montcada, 17. Barcelona

  Enllaç web a més informació

 • La Biblioteca Sagrada Família dedica el Dia del Migrant als veïns i veïnes d'origen xinès

  Imatge del cartell

  En el marc del Dia Internacional del Migrant, que es celebra el 18 de desembre, la biblioteca Sagrada Família proposa un conjunt d'activitats per a apropar els seus usuaris i els veïns d'origen xinès, a través de dos eixos d'actuació: oferir documents d'interès i donar a conèixer la cultura xinesa a través del seu fons literari. Es farà una exposició de documents en xinès i d'altres llengües, de ficció i documentals. L'acte central serà una sessió de poemes musicals xinesos recitats en xinès, català i castellà. Hi haurà també una narració d'un conte xinès-català.

  Organitza: Biblioteca Sagrada Família
  Data i hora:
  Exposició: A partir de dilluns, 12 de desembre de 2011
  Sessió de poemes i contes: Diumenge, 18 de desembre de 2011, a les 12:00h
  Lloc: Seu de la biblioteca. C/ Provença, 480. Barcelona

  Enllaç web a més informació
  Guia de lectura de literatura xinesa

 • Sopar nadalenc de la Fundació SURT Solidàries a Barcelona

  Tarjetó del sopar nadalenc

  La Fundació SURT Solidàries, dedicada a l'atenció integral de les persones en situació de pobresa extrema, organitza un sopar nadalenc amb l'objectiu de proveir el Banc de Recursos.

  Organitza: Fundació SURT Solidàries
  Data i hora: Dilluns, 19 de desembre de 2011, a les 21:00h
  Lloc: Museu Marítim de Barcelona. Av. de les Drassanes s/n. Barcelona

  Enllaç web a més informació

Formació

 • Jornades a Barcelona 'Oportunitats i aportacions de la mediació en el moment actual'

  Detall de la portada del tríptic

  La Xarxa per la Mediació, associació per la investigació, pràctica i professió de la mediació organitza les II Jornades "Oportunitats i aportacions de la mediació en el moment actual", durant les quals es vol promoure un debat sobre les aportacions de la gestió alternativa de conflictes i, en concret, de la mediació, en situacions de conflicte i crisi social.

  Organitza: Xarxa per la Mediació-Associació per la investigació, pràctica i professió de la mediació
  Data i hora: Dissabte, 17 de desembre de 2011, a les 10:30h
  Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. C/ Regomir, 3. Barcelona

  Enllaç web a més informació
  PDF del programa

 • Taules de la diversitat per al diàleg a Barcelona: 'La gestió dels estereotips i prejudicis en la comunicació intercultural efectiva'

  Imatge de l'activitat

  El Centre UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT) organitza aquesta activitat que pretén ser un espai de diàleg i reflexió sobre la importància de la diversitat cultural. Es proposa un itinerari per a analitzar els processos de creació d'estereotips, rumors i prejudicis per tal de conèixer i potenciar les habilitats comunicatives com a eina de millora de les competències que afavoreixen la convivència i la cohesió social.

  Organitza: UNESCOCAT
  Data i hora: Dimarts, 20 de desembre de 2011, de 16:30 a 19:30h
  Lloc: Seu del Centre UNESCO de Catalunya. C/ Nàpols, 346 1r. Barcelona
  S'ha de confirmar assistència a través del correu electrònic: s.gharbi@unescocat.org

  PDF del programa

 • Curs a Girona sobre acompanyament a adolescents i a les seves famílies

  Logotip de la Fundació Ser.Gi

  La Fundació Ser.Gi ha obert les inscripcions per a aquesta activitat formativa adreçada als diferents professionals que treballen amb adolescents. Es vol analitzar, entre d'altres aspectes, el paper de l'entorn com a context 'protector i nutrici' dels adolescents, a més de donar eines per a contribuir a crear entorns on s'asseguri una educació i socialització destinada a prevenir i tractar trastorns de conducta i, en casos més greus, els comportaments violents i delictius.

  Organitza: Fundació Ser.Gi
  Dates: 20, 27 de gener, 3, 10, 17, 24 de febrer i 2 de març del 2012
  Lloc: Centre Cívic Pla de Palau. C/ Saragossa, 27. Girona

  Enllaç web a més informació

Legislació

 • Europa s'apropa a l'emissió d'un permís únic per als treballadors immigrants de tercers països

  El Ple del Parlament Europeu celebrat del 12 al 15 de desembre ha votat sobre el permís únic per als treballadors estrangers en situació regular residents als països de la Unió Europea. La normativa proposada es presenta com a una via per a dotar-los dels mateixos drets que els treballadors europeus en quant a condicions laborals, seguretat social i accés als serveis públics. Unifica en un sol procediment l'obtenció dels permisos de residència i treball.

  Enllaç web al comunicat de premsa (en anglès)

 • La 'directiva de retorn' de la UE impedeix expulsar persones migrades en situació irregular si es troben en procés de retorn

  Imatge de la Curis

  El tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència en què explica que la anomenada "Directiva de retorn" s'oposa a una normativa nacional que imposa una pena de presó a un nacional d'un país extracomunitari en situació irregular si s'aplica durant el procediment de retorn.

  PDF del comunicat de premsa sobre la sentència

Publicacions

 • Guia. 'Gestió de la diversitat en entorns professionals'

  Portada de la guia

  El Ministeri de Treball i Immigració, des de la Direcció General per a la Integració dels Immigrants, ha publicat una guia que constitueix el producte final del projecte Gestió de la diversitat al món laboral (GESDI), desenvolupat per l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia amb l'objectiu de millorar la igualtat de tractament i la gestió de la diversitat al món laboral, mitjançant el reforç de la imatge positiva de la integració de les persones migrades i de les minories ètniques dins l'àmbit de l'empresa i d'altres entorns professionals.

  Enllaç web a més informació
  PDF de la guia

 • Anuari de la Mediterrània 2011

  Portada de l'anuari

  L'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) ha posat a la venda el seu anuari 2011 de la mediterrània, que fa un repàs dels principals esdeveniments que han tingut lloc aquest any a aquest àmbit geogràfic. Entre d'altres, s'analitzen les dinàmiques de transformació, la democratització i reformes als països àrabs; i la política europea de seguretat en relació amb la regió euromediterrània durant l'últim any.

  Enllaç web a més informació

 • Informe. 'Immigrant Integration in Europe in a Time of Austerity'

  Portada de l'informe

  L'Institut de Polítiques Migratòries (Migration Policy Institute) ha promogut la publicació d'aquest informe realitzat per Elizabeth Collett el primer trimestre de 2011. El document parteix del testimoni de diferents representants dels punts de contacte en integració de la Unió Europea arreu d'Europa, i identifica àrees que podran tenir un especial interès al llarg dels propers 10 anys relacionats amb inversions sostenibles en l'àmbit de la integració.

  PDF de l'estudi (en anglès)

 • Informe sobre les Migracions en el Món 2011. 'Comunicar eficaçment sobre la immigració'

  Portada del llibre

  L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha publicat el seu sisè informe anual sobre l'estat de les migracions al món. El document d'enguany es centra en la percepció del públic sobre la migració, un tema que s'aborda des de diferents eixos temàtics: la primera part examina, entre d'altres, com les percepcions i actituds de les persones influeixen sobre la opinió pública i, en conseqüència, en les polítiques; la segona part ofereix un panorama històric de l'evolució del concepte de migració i de les activitats de gestió de la migració dutes a terme per l'OIM des del final de la Guerra Freda.

  PDF del llibre

 

C. Calàbria, 147, 08015, Barcelona Telèfon: 93 270 12 30 Correu-e: immigracio.bsf@gencat.cat
http://www.gencat.cat/
benestarsocialifamilia/immigracio

ISSN 2013-5661
El butlletí de la Direcció General per a la Immigració es distribueix a més de 5.000 subscriptors

Generalitat de Catalunya. Departament de Benestar Social i Família. Direcció General per a la Immigració