Generalitat de Catalunya

Acords de Govern
Dimarts,23 de marš de 2010

El Govern fomenta la donaciˇ de sang entre els joves amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang


La celebraciˇ es farÓ el proper 14 de juny a Barcelona

La capital catalana va ser escollida seu del Dia Mundial en reconeixement als mŔrits del model catalÓ de donaciˇ de sang

Coincidint amb l'Any Internacional de la Joventut, la celebraciˇ d'enguany se centrarÓ en sensibilitzar els joves sobre la necessitat de donar sang, amb el lema "Nova sang per al mˇn"

El Govern ha aprovat avui la creaciˇ del comitŔ que organitzarÓ les activitats relacionades amb el Dia Mundial, que s'allargaran durant tot l'any

El Govern ha aprovat avui la constituciˇ del comitŔ d'Honor i del comitŔ organitzador del Dia Mundial del Donant de Sang, que se celebrarÓ el 14 de juny a Barcelona. El comitŔ d'Honor estarÓ presidit per la reina Sofia i el vicepresident serÓ el president de la Generalitat. Com a vocals hi participaran l'alcalde de Barcelona, el president de la Diputaciˇ de Barcelona, la consellera de Salut, la ministra de Sanitat i representants de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, de la Federaciˇ Internacional d'Organitzacions de Donants de Sang, de l'Organitzaciˇ Mundial de la Salut i de la Societat Internacional de Transfusiˇ SanguÝnia.

El comitŔ organitzador estarÓ presidit pel president o la presidenta de la Federaciˇ Espanyola de Donants de Sang, i la vicepresidŔncia recaurÓ en el president o la presidenta de la Federaciˇ Catalana de Donants de Sang. Com a vocals hi participaran representants del Govern, del Banc de Sang i Teixits i de la Creu Roja.


Foment de la donaciˇ de sang entre els joves

Coincidint amb l'Any Internacional de la Joventut, la celebraciˇ del Dia Mundial del Donant de Sang es focalitzarÓ en el foment de la donaciˇ entre els joves, sota el lema "Nova sang per al mˇn".

La celebraciˇ no es limitarÓ a un sol dia, sinˇ que en el decurs de tot l'any s'organitzaran arreu de Catalunya un seguit d'actes per difondre la donaciˇ de sang entre els joves, ja que l'aportaciˇ altruista i regular del voluntariat jove en la donaciˇ de sang Ús un eix estratŔgic que permet garantir les necessitats de transfusions de sang de manera segura en el sistema sanitari ara i en el futur.

AixÝ, es faran activitats de divulgaciˇ a les escoles i a les universitats, amb el projecte educatiu "Cicle de sang", i s'organitzarÓ una exposiciˇ per difondre els serveis del Banc de Sang i Teixits.

A Internet, estÓ disponible el magazine digital www.barcelonatesang.org, des del qual s'ha engegat una campanya perquŔ la imatge d'una tireta blava, que s'ha dissenyat a Barcelona, sigui el nou sÝmbol internacional de la donaciˇ de sang. TambÚ es promourÓ la donaciˇ entre els joves a travÚs de les xarxes socials, amb la iniciativa DONANTS 2.0.

La campanya compta amb l'adhesiˇ de nombrosos col.lectius (corporacions empresarials, entitats del tercer sector, entitats municipals i mitjans de comunicaciˇ) i persones rellevants de la societat civil. L'Ómbit de l'esport tambÚ estarÓ present a travÚs de l'adhesiˇ dels jugadors del Barša, que han rodat un espot per donar exemple i animar tota la ciutadania i especialment,el col.lectiu de joves, a fer-se donants de sang.


Barcelona, capital mundial de la donaciˇ de sant

Barcelona va ser escollida el passat 24 d'abril seu del Dia Mundial del Donant de Sang en reconeixement als mŔrits del model catalÓ de donaciˇ de sang. Aquesta celebraciˇ va nÚixer l'any 2003 promoguda per l'Organitzaciˇ Mundial de la Salut, la Federaciˇ Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, la Federaciˇ Internacional d'Organitzacions de Donants de Sang i la Societat Internacional de Transfusiˇ de Sang, per tal de facilitar de manera conjunta la celebraciˇ d'aquest esdeveniment arreu del mˇn.

Des de la primera celebraciˇ, l'any 2004 Johannesburg, les ciutats que han estat distingides com a seus mundials d'aquest esdeveniment han estat: Londres (Regne Unit), Bangkok (TailÓndia), Ottawa (CanadÓ), Dubai (Uniˇ dels Emirats └rabs) i Melbourne (AustrÓlia).


Registre de donacions 2009

L'any 2009, el Banc de Sang i Teixits va recaptar un total de 282.381 donacions de sang (i 11.614 donacions de plasma) a Catalunya, de les quals 188.186 (66,64%) van ser en equips m˛bils i 94.195 (33,35%) en centres fixos.

D'altra banda, l'Ýndex de donaciˇ, que mesura la relaciˇ entre les donacions i el nombre d'habitants, ha estat de 39,33 donacions per mil habitants i any. Cal tenir en compte que la poblaciˇ ha crescut en 111.342 habitants (un 1,51%).


Campanyes amb equips m˛bils

L'any 2009 s'han realitzat 5.685 campanyes de donaciˇ de sang amb equips m˛bils, amb quŔ s'han visitat610 municipis de Catalunya (el 64,4% del total).

En termes de poblaciˇ, s'ha acostat la possibilitat de donar sang amb el desplašament d'una unitat m˛bil al 98,24% de la poblaciˇ total de Catalunya.

L'Ýndex mitjÓ de donacions obtingudes en les campanyes d'equips m˛bils ha estat de 36,0 donacions per sessiˇ, la qual cosa suposa un increment del 3,9% respecte a l'any anterior.


Els donants per sexes

Si fem la distinciˇ per sexe, el 48,22% dels donants han estat dones i el 51,77%, homes. Per edat, el grup mÚs nombrˇs (50,63%) es concentra en el tram dels 36 als 55 anys. El segueixen els donants d'entre 26 i 35 (21,98%).


Les donacions per regiˇ sanitÓria

Per regions sanitÓries, la Regiˇ SanitÓria Girona ocupa el primer lloc amb un Ýndex de 56,37 per 1.000 habitants i any; desprÚs se situa Lleida, amb un Ýndex de 56,22 per 1.000 habitants i any i, en tercer lloc, Terres de l'Ebre amb un Ýndex de 44,08 per 1.000 habitants i any.

Com en ocasions anteriors, cal comentar el cas particular de la Regiˇ SanitÓria Barcelona, que engloba les comarques de l'Órea metropolitana, i que ha registrat un total de 177.995 donacions de sang, que representen el 60,54% del total de Catalunya. Tanmateix, en termes relatius, l'Ýndex de donaciˇ se situa en el 35,65 per 1.000 habitants i any.

Per municipis, el que ha registrat un Ýndex de donaciˇ mÚs elevat ha estat Pardines, al RipollŔs, amb 377,36 donacions per mil habitants i any. El segueixen l'Argentera, al Baix Camp amb 305,97, i Sant Climent Sescebes, a l'Alt EmpordÓ, amb 294,35.


Nous donants de sang

Durant el 2009, 39.988 persones han donat sang per primera vegada a Catalunya. D'aquestes, 23.699 ho han fet en una col.lecta d'equip m˛bil i 16.289 en un banc fix. Del total de nous donants, 14.215 (35,54%) pertanyen al tram d'edat dels 36 als 55 anys.

D'altra banda, el segment d'edat que mÚs ha pujat respecte a l'any anterior Ús el de 18 a 25 anys: han estat uns 12.079 donants, que suposen un 30,20% del total de nous donants (increment del 2,4% respecte a 2008).

Molts dels nous donants pertanyen a la Regiˇ SanitÓria Barcelona (un 68,71%).


MÚs associacions de donants de sang

A dia d'avui, comptem amb 35 associacions de donants de sang a Catalunya. La darrera que s'ha constitu´t ha estat la del Bages el passat mes de gener.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya