Generalitat de Catalunya

Acords de Govern
Inici > Acords de Govern > VIII Legislatura (2006-2010) > 23 de febrer de 2010 > Consell del Treball Aut˛nom de Catalunya
Dimarts, 23 de febrer de 2010

El Govern aprova el Decret per crear el Consell del Treball Aut˛nom de Catalunya


TambÚ s'aprova el Decret per crear el registre d'associacions professionals del treball aut˛nom

El Govern ha aprovat avui, dins del conjunt de mesures que estÓ impulsant per posar les bases del canvi de model productiu, acompanyant i potenciant la creaciˇ d'activitat econ˛mica, el Decret per crear el Consell del Treball Aut˛nom de Catalunya, un ˛rgan de consulta en matŔria socioecon˛mica i professional del treball aut˛nom. Aquest ˛rgan estÓ integrat per la Generalitat, les organitzacions sindicals i les organitzacions empresarials mÚs representatives en l'Ómbit de Catalunya, i les associacions, federacions, confederacions mÚs representatives registrades a Catalunya.

Les funcions principals del Consell seran emetre el seu parer amb carÓcter facultatiu sobre els avantprojectes de llei o projectes de decret que incideixin sobre el treball aut˛nom; elaborar propostes i informes per impulsar actuacions per afavorir aquest col.lectiu; participar en el Consell del treball aut˛nom estatal; fer un seguiment i desenvolupar el marc jurÝdic del treball aut˛nom; aprofundir en el coneixement de la realitat del treball aut˛nom a Catalunya; detectar necessitats i millorar la formaciˇ dels treballadors aut˛noms; informar, assessorar i orientar en matŔria de seguretat i salut laboral; i desenvolupar accions especÝfiques per als treballadors econ˛micament dependents.

El Consell del Treball Aut˛nom estarÓ presidit pel conseller competent en matŔria de treball i tindrÓ fins a 16 membres distribu´ts de la manera segŘent: 4 membres en representaciˇ de la Generalitat, incl˛s el vicepresident, i una persona independent experta en matŔria de treball aut˛nom; 4 membres en representaciˇ de les organitzacions sindicats i 4 membres mÚs per part de les organitzacions empresarials; i fins a 4 membres en representaciˇ de cadascuna de les associacions, federacions, confederacions o unions d'associacions professionals representatives de treballadors aut˛noms registrades a Catalunya. La durada del mandat serÓ de quatre anys i la composiciˇ del Consell haurÓ de ser paritÓria.

D'altra banda, el Govern tambÚ ha aprovat avui la creaciˇ del Registre d'associacions professionals del treball aut˛nom; les condicions i el procediment per a la determinaciˇ de la representativitat de les associacions professionals del treball aut˛nom; i la conciliaciˇ prŔvia a la tramitaciˇ d'accions judicials en relaciˇ amb el rŔgim professional de les persones treballadores aut˛nomes econ˛micament dependents.

Catalunya tÚ un teixit empresarial ampli i dinÓmic amb una taxa d'activitat emprenedora (7,3%) per sobre de la mitjana espanyola (7%) i europea (6%), segons dades de l'estudi GEM 2008.

En el cas de les persones treballadores aut˛nomes a Catalunya, l'any 2009 va acabar amb 549.560 persones afiliades al Registre Especial de Treballadors Aut˛noms.

El perfil del treballador aut˛nom a Catalunya correspon a un home, entre 40 i 54 anys, que treballa en el sector serveis, sense assalariats al seu cÓrrec, amb una sola activitat, que porta 5 o mÚs anys en el seu negoci i que cotitza per la base mÝnima de cotitzaciˇ.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya