Generalitat de Catalunya

Acords de Govern
Inici > Acords de Govern > VIII Legislatura (2006-2010) > 5 de gener de 2010 > Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Dimarts, 5 de gener de 2010

El Govern dóna llum verda al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter


Aprova el Projecte de llei de creació del parc i demana la seva tramitació per la via d'urgència al Parlament de Catalunya


S'inclouen dues reserves naturals parcials, a les Medes i als aiguamolls del Baix Ter, i una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes


El nou parc natural protegirà 8.192 hectàrees, de les quals 2.037 seran marines


El Govern de Catalunya ha aprovat elevar al Parlament de Catalunya el Projecte de llei per a la Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquesta proposta de nou parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina; i un àmbit de protecció d'espais agraris. Després del període d'informació pública, el Projecte de llei que aprova avui el Govern preveu un parc natural de 8.192,19 hectàrees totals, de les quals 2.037 són marines.


Distribució de la superfície del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter per termes municipals
Comarca Municipi Superfície total (ha) Superfície al parc (ha) Percentatge al parc (%) Percentatge del parc (%)
Superfície total del parc 8.192,19 100%
Alt Empordà 135.754,89 296,46 0,2% 4%
L'Escala 1.630,79 296,46 18% 4%
Baix Empordà 70.167,16 5.858,74 8% 72%
Torroella de Montgrí 6.593,06 4.515,68 68% 55%
Pals 2.582,76 571,13 22% 7%
Bellcaire d'Empordà 1.264,01 483,87 38% 6%
Palau-sator 1.238,54 108,85 9% 1%
Ullà 728,60 115,35 16% 1%
Fontanilles 927,77 55,66 6% 1%
Gualta 901,78 8,20 1% 0,1%
Superfície terrestre 6.155,20 75%
Superfície marina 2.036,99 25%

Reserves naturals parcials

El Projecte de llei aprovat avui inclou el reconeixement de la Reserva Natural Parcial Marina de les Medes i de la dels Aiguamolls del Baix Ter. La primera comprèn la zona ja estrictament protegida de l'entorn marí de les illes. La pressió creixent en aquest àmbit de gran interès fa necessari incrementar els esforços per millorar-ne la protecció i reforçar la gestió, i també dotar aquest àmbit d'una figura de protecció reconeguda en la legislació vigent.

La Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter comprèn les llacunes i els aiguamolls dels sectors del Ter Vell, la Pletera, la bassa de fra Ramon i les basses d'en Coll. En el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, les zones humides tenen un paper fonamental per la seva gran riquesa ecològica i la seva importància zoogeogràfica.


La part terrestre de les Medes es declara reserva natural integral

El text aprovat avui també reconeix la part terrestre de les Medes com reserva natural integral. La part terrestre de les illes fins ara no estava protegida per la Llei, només pel PEIN (Pla d'espais d'interès natural).El fet que la part emergida es declari reserva natural integral significa que només s'hi podrà accedir i actuar amb l'autorització prèvia de l'òrgan gestor del Parc. Només podran efectuar-s'hi treballs científics de recerca i activitats de maneig de l'espai protegit i de gestió i manteniment del far. I no s'admetrà l'extracció ni la recol·lecció de minerals, roques, fòssils, plantes o animals, llevat de l'associada a activitats de recerca científica i maneig de l'espai protegit, convenientment autoritzades per l'òrgan gestor.


L'àmbit de protecció d'espais agraris

Per tal de reconèixer explícitament l'important paper ambiental i econòmic dels arrossars i, en general, de l'activitat agrària en l'espai protegit, també s'han delimitat els terrenys en què l'ús preferent és l'agrari. En aquests àmbits es duran a terme, de manera preferent, accions i mesures de foment d'aquesta activitat i de compatibilització amb la conservació del patrimoni natural. Concretament es tracta del sector de l'estany de Bellcaire i el sector dels arrossars de Pals.


Creació d'un Espai d'Interpretació a L'Escala

El Govern també ha manifestat a l'Ajuntament de L'Escala la voluntat de definir un espai d'interpretació del medi natural i socieconòmic del Parc Natural del Montgrí en l'actual edificació de Mas Vilanera, nexe amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La seva finalitat seria l'acollida i informació als visitants dels dos parcs, i la promoció dels espais i de les activitats.


Tramitació pel procediment d'urgència

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es declararà per la via de llei, en comptes de decret, perquè és la solució més coherent per intervenir de manera integral en un territori que té molta pressió i amb elements naturals de gran vulnerabilitat que requereixen del màxim nivell de protecció.

A més, algunes de les activitats (moviments de terra, transformacions d'hàbitats naturals, plantar o alliberar espècies en espais naturals...) requereixen un règim disciplinari específic per atendre les problemàtiques pròpies de l'espai, que tan sols es pot fer per aquesta via.

D'altra banda, aquesta Llei derogarà la vigent actualment de protecció de la flora i de la fauna marina de l'arxipèlag de les Illes Medes. Finalment, cal destacar que la Llei d'espais naturals requereix que la declaració de reserva integral es faci per la via legislativa. El Govern sol·licitarà que el tràmit parlamentari es faci pel procediment d'urgència, fet que reduirà a la meitat els terminis fins a la seva aprovació.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya