Generalitat de Catalunya

Acords de Govern
Dimarts, 16 de desembre de 2009

El Govern dóna llum verd a la constitució de 23 consorcis per impulsar 32 àrees residencials estratègiques a Catalunya


Permetran la creació de 34.711 habitatges, 18.548 dels quals seran protegits


Es tracta dels consorcis que podran impulsar les primeres ARE del país


El Govern ha aprovat avui la constitució dels consorcis que desenvoluparan 32 àrees residencials estratègiques (ARE) a 23 municipis de tot Catalunya.

El mes d'agost passat aquests 23 ajuntaments van fer el primer pas per desenvolupar les àrees residencials estratègiques, en aprovar en ple els estatuts que regiran els consorcis urbanístics i avui, un cop superada la informació pública sense rebre al.legacions, han rebut el vistiplau del Govern per iniciar la constitució de cadascun dels seus consorcis. Aquests consorcis estaran integrats per l'ajuntament corresponent i l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), i seran els òrgans que promouran la urbanització dels nous sectors residencials.

A partir de l'acord aprovat avui, i d'acord amb cada ajuntament, es decidirà el ritme de creació d'aquests consorcis per a l'impuls de cadascuna de les àrees residencials estratègiques dels seus municipis segons les seves necessitats i l'existència de demanda per fer-ho.


La tramitació de les ARE en marxa

El procés de tramitació i execució de les ARE segueix el calendari previst. El Govern va aprovar 10 plans directors urbanístics corresponents als àmbits de l'Alt Pirineu i Aran, Baix Llobregat, Barcelonès, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Comarques Gironines, Maresme, Ponent, Terres de l'Ebre i Vallès Occidental. Aquests plans directors urbanístics contenen l'ordenació detallada de 68 sectors amb un total de 56 municipis. Sumen una superfície de 1.164 hectàrees on es poden arribar a construir fins a 69.523 habitatges, dels quals 37.670 corresponen a alguna tipologia d'habitatge protegit.

L'agost passat un total de 23 ajuntaments van aprovar la constitució dels consorcis. Aquesta tardor 12 ajuntaments més han fet les respectives aprovacions, que ja s'han sotmès a informació pública i podrien rebre llum verd del Govern a principis de l'any vinent. Finalment, un altre grup de 7 municipis es troba actualment en ple procés d'informació pública.

D'altra banda, el Govern també ha aprovat avui la modificació dels estatuts del Consorci de la Granvia de l'Hospitalet, creat en el seu dia per impulsar la plaça Europa i el seu entorn, amb la finalitat que pugui desenvolupar en un futur l'ARE de la Remunta.


Les Àrees residencials estratègiques

Les ARE seran sectors que s'urbanitzaran en diversos municipis de Catalunya, en zones ben comunicades, dotats dels serveis necessaris, amb una qualitat urbanística garantida i on la meitat, com a mínim, dels seus habitatges seran de protecció. Per tal de fer més àgil el procés de tramitació, el Decret llei de mesures urgents en matèria urbanística, aprovat el mes d'octubre de 2007, determina que el seu desenvolupament es faci mitjançant plans directors urbanístics, promoguts pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, prèvia consulta als ajuntaments del document d'objectius i propòsits generals.

A més de donar resposta a les necessitats de sòl per a habitatge a un preu assequible, les ARE asseguren una elevada qualitat urbanística i garantiran a la seva població la disposició dels equipaments necessaris.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya