Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern > La necròpolis jueva de Montjuïc, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional
Dimarts, 2 de juny de 2009

La necròpolis jueva de Montjuïc, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

  • El cementiri és un dels conjunts més significatius de la memòria i la cultura jueva a l'època medieval de tot Catalunya i de la Mediterrània occidental

El Govern ha aprovat avui declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de lloc històric, la necròpolis medieval de la comunitat jueva de Barcelona, situada a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. A més de les tombes del conjunt, la protecció inclou també el subsòl i els béns mobles vinculats al lloc històric.

A la necròpolis de Montjuïc s'han localitzat més de 700 tombes, datades entre els segles IX i XV. L'antiguitat, així com l'extensió, l'estat de conservació i el gran nombre de lloses amb inscripcions funeràries que presenta la necròpolis fan d'aquest conjunt un dels més significatius de la memòria i de la cultura de la comunitat jueva durant l'època medieval a Catalunya i a la Mediterrània occidental.

La superfície que avui es protegeix, d'uns 2.000 m2, s'estén des del Mirador de l'Alcalde cap al nord-oest, abastant part de l'antic Parc d'Atraccions de Montjuïc. Continua al nord resseguint l'antiga carretera de Montjuïc fins a arribar pel costat nord-oest als límits entre els jardins de Miramar i la zona dels pavellons del Tir Olímpic, des d'on enllaça amb el barranc del Morrot.

Per les característiques de la necròpolis, es considera que és un dels conjunts més grans i significatius de la memòria i de la cultura de la comunitat jueva durant l'època medieval dins de l'àmbit territorial de Catalunya.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya