Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern > El Govern destinarà 65 milions d'euros al foment de la rehabilitació d'habitatges
Dimarts, 19 de maig de 2009

El Govern destinarà 65 milions d'euros al foment de la rehabilitació d'habitatges

  • El Govern veu en el foment de la rehabilitació un factor clau per reactivar el sector de la construcció

  • Entre les mesures anticrisi, destaca l'avançament de fins al 60% de l'import de les subvencions aprovades

  • Cada dia comencen obres de rehabilitació en gairebé 100 habitatges a Catalunya


El Govern ha aprovat avui una dotació pressupostària pluriannual de 40 milions d'euros, que se suma als 5 milions inicials que estaven previstos pel 2009 i als 20 milions de la dotació extraordinària que es va fer pública el passat mes d'abril. Totes aquestes actuacions sumen un total de 65 milions d'euros que es destinaran a la rehabilitació del parc d'habitatges ja existent, una xifra que suposa un augment del 45% respecte a l'any 2008.

Amb aquesta inversió, el Govern aposta per un canvi de tendència en el sector de la construcció i es decanta clarament pel foment de la rehabilitació, ja que es tracta d'una activitat que afavoreix la cohesió social, territorial i ambiental, i que possibilita el manteniment de l'ocupació i la creació de nous llocs de treball a més de millorar les condicions dels habitatges i dels barris, incloent també factors de sostenibilitat.

Els ajuts a la rehabilitació del Govern, la convocatòria dels quals es publicarà en breu, s'adrecen a la reparació de patologies, a les millores de l'accessibilitat, a la posada al dia de les instal·lacions i a millorar l'eficiència energètica dels edificis.

Gràcies a l'obtenció d'aquest ajut, l'any 2008 es van rehabilitar 18.623 llars. I es preveu que al 2009 el nombre de llars que rebin ajuts per a la rehabilitació s'inrcrementi fins a 27.000.


Ajuts a la rehabilitació
  Llars Import global Import mitjà
2008 18.623 44.680.139 2.400,00
2009 27.000 65.000.000 2.400,00

El Govern avançarà fins al 60% de l'import de les subvencions aprovades

Dins el context de crisi econòmica general, el Govern ha adoptat mesures específiques, entre les quals destaca l'avançament de les subvencions a la rehabilitació. Des de finals del 2008, el pagament de les subvencions s'avança, mitjançant la concessió de bestretes de fins a un 60% del valor de la subvenció, quan s'acredita la realització del 30% de les obres.

I, paral·lelament, el conveni signat amb les entitats financeres que operen a Catalunya el juliol passat també ofereix dos tipus de crèdits en aquesta línia:

  • Un préstec-bestreta per iniciar obres de rehabilitació d'habitatges o edificis que compten amb la subvenció de la Generalitat; on aquesta subvenció serveix de garantia per al préstec i, un cop cobrada, per cancel·lar-lo. El tipus de sortida és de l'EURIBOR + 0,9.
  • I un préstec-bestreta per a les actuacions de rehabilitació dels habitatges acollits al Programa de cessió d'habitatges de la Generalitat, és a dir, en el cas que el propietari cedeixi l'habitatge a l'Administració perquè aquesta el destini a lloguer. En aquest cas, la renda del lloguer és la que serveix de garantia al préstec i es destina, en part, a pagar les quotes d'amortització. El tipus d'interès de sortida d'aquests préstecs és de l'EURIBOR + 0,75

Balanç de l'impuls a la rehabilitació

Davant l'actual situació del sector, el Govern està exercint el seu compromís de reforçar les polítiques de rehabilitació i destinar ajuts als ciutadans posant¬los a l'abast més recursos, més habitatges, més dignes i a un preu més assequible. El balanç de l'actuació dels darrers anys mostra les millores assolides en habitatge, àmbit en el qual s'han iniciat obres de rehabilitació a gairebé 100 habitatges cada dia.

El Govern ha posat en marxa el web http://einescontralacrisi.gencat.cat en el que els ciutadans poden trobar-hi tot els ajuts en habitatge que estan a la seva disposició.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya