Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern > Els nous tractaments d'urgències redueixen els infarts i les embòlies un 2,5% cada any
Dimarts, 12 de maig de 2009

Els nous tractaments d'urgències redueixen els infarts i les embòlies un 2,5% cada any

  • El Govern ha avaluat les conclusions de l'Informe sobre el Pla director de les malalties de l'aparell circulatori

  • Els nous tractaments d'urgències d'aquestes malalties redueixen la mortalitat i afavoreixen una recuperació més ràpida dels pacients


Les malalties de l'aparell circulatori s'han reduït a Catalunya un 2,5% anualment des de l'any 2000 i fins al 2006. Aquestes són les principals conclusions de l'Informe sobre el Pla director de les malalties de l'aparell circulatori, presentat avui al Govern i que té com a actuacions més emblemàtiques els codis Ictus i d'Infart per tractar amb més rapidesa i eficàcia les embòlies i els atacs de cor.

L'Informe, elaborat pel Departament de Salut, remarca la importància d'una atenció ràpida en els primers moments, una mesura vital per reduir els efectes de l'ictus -més conegut com a embòlia o atac de feridura- i de l'infart. Les malalties de l'aparell circulatori són la primera causa de mort entre les dones i la segona en homes, per darrere del càncer. A més, representen un dels primers motius de consulta a l'atenció primària i una de les primeres causes d'hospitalització.

El codi Infart, en funcionament des de juny de 2000, ha permès millorar el transport urgent dels pacients i l'aplicació del tractament, amb la qual cosa s'ha reduït la mortalitat en un 22% entre el 2000 i el 2006, així com les seqüeles de la malaltia, que també han disminuït. A més, el codi Infart facilita l'ingrés directe del pacient a la unitat coronària de l'hospital, sense passar necessàriament per urgències. En determinats casos, fins i tot ja n'ha rebut el tractament a l'ambulància.

Pel que fa a l'Ictus, de fa dos anys, bona part dels hospitals catalans tenen un nou protocol d'assistència d'urgències que ha reduït la mortalitat de les embòlies gairebé un 5%. Amb l'aplicació de les mesures urgents en el cas de l'ictus s'aconsegueix que els pacients afectats passin menys temps a l'hospital i es recuperin amb menys seqüeles. En els darrers 15 anys, el control dels factors de risc cardiovascular, sobretot de la hipertensió arterial, i la millora en l'atenció urgent han reduït en més del 50% la mortalitat per ictus. L'ictus causa prop de 5.000 morts l'any, el 9% de la mortalitat general. És la primera causa de mort en dones, la primera causa mèdica de discapacitat en adults i el segon factor causant de demència.

Amb la implantació progressiva d'ambdós codis, juntament amb les mesures preventives que s'estan duent a terme sobretot en l'atenció primària, s'estan aconseguint reduccions importants de la mortalitat causada per les malalties de l'aparell circulatori.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya