Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern > El Govern aprova l'eina que permetrÓ fer consultes populars per via de referŔndum
Dimarts, 31 de marš de 2009

El Govern aprova l'eina que permetrÓ fer consultes populars per via de referŔndum

 • La Llei permetrÓ que el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania puguin proposar consultes populars sobre qŘestions de transcendŔncia en l'Ómbit de Catalunya o municipal

 • Aquest nou instrument, que vol promoure la participaciˇ ciutadana, aprofundeix en les competŔncies previstes per l'Estatut


El Consell de Govern ha aprovat el Projecte de llei de consultes populars per via de referŔndum de Catalunya, una nova eina que permetrÓ el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania promoure consultes sobre qŘestions de transcendŔncia especial, tant en l'Ómbit catalÓ con en l'Ómbit municipal. Aquesta norma suposa un gran pas endavant en el foment de la qualitat democrÓtica i de la participaciˇ directa de la ciutadania en els assumptes p˙blics.

El Govern ha elaborat aquest text grÓcies a les competŔncies que l'Estatut atorga a la Generalitat en l'article 122, Ús a dir, la competŔncia exclusiva en la convocat˛ria d'instruments de consultes populars a Catalunya i els seus municipis. D'aquesta manera s'aprofundeix en el desplegament de les noves competŔncies estatutÓries i, alhora, es dˇna compliment al Pla del Govern d'Entesa i al mandat del Parlament de Catalunya.

Les consultes populars per via de referŔndum regulades per la nova Llei seran consultes en les que es farÓ una crida a la participaciˇ a tot el cens electoral i en les que es garantiran tots els registres formals i legals per tal de validar-les i establir-ne el resultat. Aix˛ Ús el que les diferenciarÓ de la resta de consultes populars, que sˇn les derivades dels instruments de participaciˇ ciutadana, com les enquestes, els f˛rums de debat o els consells de participaciˇ ciutadana.

La nova Llei Ús un instrument de foment de la participaciˇ ciutadana amb el qual es pretÚn un increment significatiu de la qualitat democrÓtica: preveu, per exemple, que la ciutadania pugui promoure consultes d'Ómbit catalÓ mitjanšant una recollida de signatures del 3% de la poblaciˇ. Totes les consultes hauran de comptar amb l'autoritzaciˇ prŔvia del Govern l'Estat i tindran carÓcter consultiu.


└mbit de Catalunya

En els referŔndums sobre temes que afecten el conjunt de Catalunya, poden proposar una consulta el Govern, el Parlament de Catalunya, els municipis de Catalunya i la ciutadania. AixÝ, poden solĚlicitar-ho:

 • El Govern de la Generalitat, mitjanšant un acord de Govern i sempre a proposta del president de la Generalitat.
 • El Parlament de Catalunya, mitjanšant 1/5 part dels diputats o dos grups parlamentaris.
 • Els municipis de Catalunya, mitjanšant un 10% dels municipis que representin 500.000 habitants.
 • La ciutadania catalana, mitjanšant una recollida de signatures del 3% de la poblaciˇ.

Aquests quatre processos acaben al Parlament, que ha d'aprovar la consulta amb majoria absoluta. Aquests sˇn procediments previs per solĚlicitar l'autoritzaciˇ de la consulta a l'Estat.

El Govern i el Parlament (una desena part dels diputats o dos grups parlamentaris) poden solĚlicitar dictamen del Consell de Garanties EstatutÓries perquŔ es pronunci´ sobre l'adequaciˇ a la legalitat de la proposta de consulta popular.

El Govern ha de comparŔixer davant el Ple del Parlament i pronunciar-se sobre el seu capteniment en relaciˇ al resultat de la consulta popular, en el termini de 180 dies des de la celebraciˇ de la consulta.


└mbit municipal

Les consultes populars per via de referŔndum en l'Ómbit municipal les pot promoure:

 • L'alcaldia.
 • La meitat mÚs un dels regidors i regidores del ple municipal.
 • Un percentatge determinat de ve´ns i ve´nes segons el nombre total d'habitants del municipi.

Aquesta convocat˛ria ha de tenir l'aval com a mÝnim de:

 • 30% dels habitants en poblacions de 2.000 habitants o menys.
 • 600 habitants mÚs el 20% dels habitants que excedeixen els 2.000 en poblacions entre 2.001 i 5.000 habitants. -1.200 habitants mÚs el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000 en poblacions entre 5.001 i 100.000 habitants.
 • 10.700 habitants mÚs el 5% dels habitants que excedeixen els 100.000 en poblacions de mÚs de 100.000 habitants.

En tots els sup˛sits la convocat˛ria ha de ser aprovada per la majoria absoluta del ple municipal.


Convocat˛ria de la consulta

En el cas de les consultes d'Ómbit catalÓ, el Govern de la Generalitat, un cop concedida l'autoritzaciˇ del Govern de l'Estat, ha de convocar la consulta popular mitjanšant un Decret, que es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i se'n fa difusiˇ per posar-ho en coneixement de la ciutadania. Pel que fa a les convocat˛ries municipals, la convocat˛ria s'ha de fer per part de l'alcalde o alcaldessa i s'ha de realitzar en els trenta dies hÓbils segŘents a la notificaciˇ, si s'escau, de l'autoritzaciˇ corresponent.

La consulta s'ha de realitzar entre els trenta i els cent vint dies posteriors a la data de publicaciˇ del decret de convocat˛ria. A mÚs, no es podran celebrar entre els 90 dies anteriors i els 90 posteriors a la data de celebraciˇ d'eleccions municipals o d'una altra consulta popular per via de referŔndum. En el cas de les consultes populars d'Ómbit de Catalunya aquestes tampoc es podran celebrar entre els 90 dies anterior i els 90 dies posteriors a la data de celebraciˇ de les eleccions al Parlament de Catalunya o a les Corts Generals.


Vot electr˛nic

Aquesta Llei preveu un apartat dedicat a l'˙s de mitjans electr˛nics per a la realitzaciˇ de les consultes populars. Contempla la implantaciˇ del sistema de vot electr˛nic, sempre amb les mÓximes garanties de seguretat per la persona votant i pel procÚs de consulta.

El Govern haurÓ de concretar en un reglament especÝfic la regulaciˇ del vot electr˛nic en les consultes populars per via de referŔndum. La Generalitat de Catalunya haurÓ de posar a disposiciˇ dels ens locals una plataforma tecnol˛gica comuna que permeti la implantaciˇ homogŔnia del sistema de vot electr˛nic.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya