Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern > El Govern destinarà més de 164 milions d'euros als municipis a través del PUOSC aquest 2009
Dimarts, 17 de febrer de 2009

El Govern destinarà més de 164 milions d'euros als municipis a través del PUOSC aquest 2009

  • Es tracta de la xifra més alta aprovada mai en una anualitat del Pla, fet que consolida el PUOSC com un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans

  • La dotació permetrà a ajuntaments i entitats locals finançar 1.061 actuacions, un 11% més que l'any passat, i contribueix a reactivar l'obra pública

  • Les obres subvencionades són de millora de les vies públiques, per a abastament d'aigua, per a instal.lacions esportives i docents, i també s'hi inclouen biblioteques i infraestructures de telecomunicacions

  • El PUOSC té planificació quinquennal (2008-2012), ha augmentat un 43% respecte a l'anterior, i permetrà subvencionar una mitjana de 5 actuacions per municipi


El Govern ha aprovat avui el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent a l'any 2009 amb una aportació de 164,11 milions d'euros, la xifra més alta aprovada mai en una anualitat d'aquest pla, que té una planificació quinquennal. Respecte a l'any passat, suposa un increment del 16% dels recursos i a la vegada es promou que durant aquest any 2009 es desenvolupi més obra pública per part de les administracions locals.

En total s'han planificat 1.061 actuacions, un 11,1% més que l'any passat, la majoria de les quals es concreten en urbanitzacions, pavimentació, conservació de via pública, abastament d'aigua i en equipaments municipals (culturals, esportius o docents). El PUOSC subvencionarà obres que, en total, suposaran una inversió en obra pública de 441,47 milions d'euros.

Per tipus, les obres de pavimentació, urbanització i conservació de les vies públiques són les que registren un major nombre d'actuacions i d'inversió. Concretament, es subvencionen 274 projectes en aquesta línia amb una inversió que supera el 45,5 milions d'euros. Segueixen les obres d'instal.lacions culturals, que sumen fins a 115 actuacions amb una inversió de gairebé 25 milions d'euros, i les infraestructures d'abastament d'aigua, que signifiquen un total de 106 actuacions per valor de 12,3 milions d'euros.


Ajuts al món local
Actuacions previstes PUOSC 2008-2012 4.650
Municipis Catalunya 946
Mitjana total d’actuacions per municipi 4,9

El PUOSC aprovat enguany forma part d'un pla quinquennal de 2008 a 2012, que preveu atorgar en total més de 735,8 milions d'euros als municipis catalans. La partida aprovada en aquest quinquenni ha augmentat en un 43% respecte l'anterior pla 2004-2007. Aquesta inversió finançarà al voltant de 5.000 actuacions municipals en aquests 5 anys, fet que significa una mitjana de 5 actuacions per municipi. Entre aquestes actuacions destaca el fet que, per primera vegada, s'hi inclouen les obres de suport a infraestructures de telecomunicacions, que es consideren serveis bàsics per a la població i les obres destinades a biblioteques. Aquest pla és actualment un dels instruments més eficaços que té el Govern per donar suport al món local, especialment als municipis petits i mitjans.


Distribució dels ajuts per programes i territori

El PUOSC s'estructura en vuit grans àmbits: el Programa General (PG); el Programa Específic de municipis petits, nuclis i àrees residencials de baixa intensitat (MN); el Programa específic de dinamització i equilibri territorial (ET); els programes específics de les Diputacions de Girona (DG), Lleida (DL) i Tarragona (DT); el Programa de Biblioteques (BL), i el Programa de Telecomunicacions (TL).


Programes específics:

  • Programa específic Infraestructures de Telecomunicacions: té una aportació econòmica anual de 734.541 euros i suposarà una inversió global en aquest àmbit de 1.684.603 euros.
  • Programa específic de Biblioteques: en aquest programa es duran a terme en total 23 actuacions amb una aportació econòmica de 7.919.504 euros, cosa que suposarà una inversió global en aquesta matèria de 72.960.190 euros.

Gràfics i taules del PUOSC 2009

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya