Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 26 d'agost de 2008 > Història clínica digital
Dimarts, 26 d'agost de 2008

Catalunya serà una de les comunitats pilot en aplicar la història clínica digital


  • Catalunya participa a l'estudi pilot de diverses comunitats autònomes per a que la història clínica d'un pacient sigui accessible des de qualsevol centre de salut de l'Estat quan calgui

  • El Govern signarà un conveni amb el Ministeri de Sanitat i Consum per participar a la iniciativa juntament amb d'altres comunitats autònomes


El Govern ha autoritzat avui el Departament de Salut a la signatura d'un conveni de col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i Consum per participar a l'estudi pilot d'impuls de la història clínica digital que es farà a diverses comunitats autònomes de l'Estat. Quan s'implanti, la iniciativa ha de permetre que les dades rellevants necessàries per a l'atenció sanitària de qualsevol pacient siguin accessibles des dels centres d'atenció primària, hospitals i la resta de serveis de salut de tot l'Estat.

El conveni preveu doncs l''intercanvi de documents clínics electrònics de pacients entre diferents comunitats autònomes de l'Estat i format part del projecte denominat Història Clínica Digital del Sistema Nacional de Salut que el Ministeri va començar a implantar el 2006 en compliment de la Llei del 2003 sobre la qualitat del Sistema Nacional de Salut. Aquesta Llei establia, entre d'altres qüestions, que el Ministeri, en coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes, promouria els sistemes per fer possible accedir a la informació que pugui existir en diferents serveis de salut d'un sol pacient.

L'impuls de la implantació de la història clínica digital a l'Estat coincideix amb la posada en marxa per part del Departament de Salut de les primeres fases del desplegament de la Història Clínica Compartida a Catalunya (HCCC) al conjunt del sector, i amb diversos projectes d'ús i aplicació de les noves tecnologies en la millora de la qualitat i l'atenció dels serveis sanitaris al país.

Amb aquest nou conveni amb el Ministeri, el Departament de Salut assumirà els treballs a realitzar per poder participar en l'estudi pilot d'aquest projecte i els requisits funcionals i tècnics que siguin necessaris.

És previst que a partir del mes d'octubre vuit comunitats autònomes - Catalunya, Castellà i Lleó, Cantàbria, Andalusia, Múrcia, València, Balears i La Rioja- comencin a intercanviar dades dels historials clínics dels pacients a través de la xarxa de comunicacions del Ministeri de Sanitat, que permetrà cercar i consultar informació de cadascuna de les comunitats, amb independència del format digital en què s'hagi emmagatzemat. Per accedir a la informació, el metge haurà de disposar d'un certificat digital reconegut i comptar amb l'autorització d'accés per part del pacient -excepte en casos d'accident o d'urgència vital. L'accés a aquesta informació mèdica estarà regulat per la normativa vigent de protecció de dades.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya