Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 15 de maig de 2008> Modificació del Decret de sequera
Dijous, 15 de maig de 2008

El Govern ha aprovat aquesta tarda modificar el Decret de sequera


  • L'objectiu és evitar l'automatisme amb que es determina el pas d'una situació a una altra.

  • A partir d'ara, serà el Govern, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, qui determinarà els diferents escenaris.

El Govern ha aprovat avui modificar el Decret 84/2007 de 3 d'abril i el Decret 257/2007 de 27 de novembre sobre l'adopció de mesures excepcionals i l'emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics.

Les precipitacions del mes d'abril i l'episodi de pluges esdevingut a principis del mes de maig han situat les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya a uns nivells que en alguns casos permetrien fins i tot la sortida de l'escenari d'excepcionalitat de nivell 2 previst en aquest Decret.

Tot i aquest augment de les reserves d'aigua, cal assenyalar que no ha estat tan significatiu com per superar la situació de sequera i que es puguin atendre tots els usos en condicions de relativa normalitat. En conseqüència, és possible que aquest guany de reserves d'aigua no pugui perllongar-se a curt termini.

De fet, de les dades de què disposa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es desprèn que en els propers mesos, o fins i tot abans, és probable que les reserves embassades puguin tornar a situar-se de nou en l'escenari d'excepcionalitat de nivell 2 si no es mantenen les mesures de contenció existents. Això podria provocar que en ple estiu, quan s'incrementa notablement la demanda d'aigua per a tots els usos, la situació fos fins i tot més crítica, generant-se falses expectatives de satisfacció de les demandes ordinàries.

Per evitar aquest efecte com a conseqüència de l'entrada i sortida automàtica de nivells i escenaris, s'ha considerat que la millor opció consisteix en què aquests llindars tinguin un caràcter indicatiu i s'hi tinguin en compte d'altres paràmetres afegits. La modificació del Decret inclou valorar altres circumstàncies com ara la previsió de la pluviometria, la previsió de l'evolució de les reserves d'aigua, el grau d'explotació dels aqüífers, la contenció de les demandes, i la incorporació de nous recursos provinents de l'execució de les actuacions pal·liatives, indicadors que han de permetre al Govern de la Generalitat declarar l'entrada i sortida dels corresponents escenaris o nivells establerts en l'annex 2 del Decret 84/2007, de 3 d'abril.

Per tant, a partir d'ara, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb l'informe favorable del Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua, serà el Govern qui determini els diferents escenaris.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya