Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 15 de abril de 2008 Pla per dinamitzar l'economia catalana i donar suport als sectors socials més afectats per la desacceleració
Dimarts, 15 de abril de 2008

El Govern presenta un pla amb 42 mesures per dinamitzar l'economia catalana i donar suport als sectors socials més afectats per la desacceleració


Preveu contrarestar el descens de l'activitat del sector immobiliari i impulsar mesures per atenuar les restriccions del liquiditat al sistema financer


Proposa oferir incentius fiscals a les empreses de sectors d'alt valor afegit i reforçar les mesures per lluitar contra la inflació


El Govern ha presentat avui un pla de mesures de dinamització econòmica i de suport al sectors socials més afectats per la desacceleració que inclou 42 actuacions en diferents àmbits per afrontar l'actual context de desacceleració econòmica.

El Govern ha decidit posar en marxa aquest conjunt d'actuacions per impulsar l'activitat econòmica, financera i empresarial; es tracta tant de mesures noves com d'actuacions ja previstes que cal potenciar i accelerar. Fan referència a inversió en obra pública, sòl industrial, finançament de l'activitat empresarial, polítiques actives d'ocupació, reducció dels tràmits administratius o incentius fiscals per a les empreses, entre d'altres. Les mesures previstes en el document tenen caràcter transversal i impliquen de forma directa el conjunt de departaments del Govern.

Els objectius del pla avaluat avui pel Govern són, en primer lloc, contrarestar el descens de l'activitat del sector immobiliari, per la qual cosa preveu reforçar l'obra pública, accelerar la tramitació de determinats projectes constructius i agilitar diverses de les actuacions previstes al Pacte Nacional per a l'Habitatge. El document destaca la possibilitat de crear una línia de préstecs en condicions preferents per poder comprar o urbanitzar sòl amb l'objectiu de construir-hi habitatge protegit. També és remarcable l'augment en un 1,5% de la deducció en el tram autonòmic de l'IRPF per despeses en la rehabilitació de l'habitatge habitual.

El pla també preveu impulsar mesures amb l'objectiu d'atenuar les restriccions del liquiditat al sistema financer català i garantir que les empreses tinguin accés al finançament aliè per poder créixer i desenvolupar la seva activitat. En aquest àmbit, destaca el paper que desenvolupa l'Institut Català de Finances (ICF), que ampliarà els instruments financers que té a disposició de l'activitat empresarial amb la nova línia ICF Creixement (per recolzar projectes de fusions i consolidació) i el programa Jeremie, que dotarà de recursos addicionals els fons de capital risc destinats al finançament d'iniciatives en el camp de l'R+D+i. També es posaran en marxa nous productes financers de suport als emprenedors i s'habilitaran línies de crèdit específiques i en condicions favorables (ja sigui en els tipus d'interès o en els terminis de carència) per finançar projectes de recerca i desenvolupament.

El Govern també estudiarà la implantació d'incentius fiscals per a les empreses de sectors d'alt valor afegit, com biotecnologia i TIC, que entrin a cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), per tal d'afavorir el seu finançament a través dels inversors privats. El Pla de mesures també es proposa pal·liar la situació dels col·lectius socials més vulnerables a la desacceleració. Destaca, en aquest àmbit, un pla d'assessorament especialitzat per a persones en situació d'atur.

Finalment, es preveu l'acceleració, i eventual ampliació, del Pla de mesures contra la inflació amb l'objectiu de controlar les tensions inflacionistes i evitar que les darreres taxes es consoliden. Com a mesura de caràcter estructural, i per tant amb efectes a mitjà termini, el Govern també es proposa signar amb agents econòmics i socials l'Acord estratègic 2008-2011 després d'haver-lo actualitzat i renovat.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya