Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Dimarts, 8 de abril de 2008

El Govern destinarà més de 41 milions d'euros a l'adquisició de vacunes


Les vacunes formen part del pla de vacunacions sistemàtiques del 2008


La vacunació en la salut pública ha permès eliminar els casos de poliomielitis, ràbia, diftèria i rubèola congènita i reduir de forma quasi total moltes altres malalties


El Govern destinarà aquest any 41,3 milions d'euros a l'adquisició de vacunes per tal de donar compliment al calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya durant l'any 2008, tant pels infants com pels adults.

El Departament de Salut contractarà, per mitjà d'un concurs públic, el subministrament ordinari de vacunes per fer front a les necessitats que es presentin al llarg d'aquest any.

Del total de la inversió, 12,4 milions euros es destinaran a l'adquisició de la vacuna Hexavalent, que engloba les vacunes contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina, la poliomielitis inactivada, la meningitis tipus b i l'hepatitis B pediàtrica, en una sola punxada als nadons de 2, 4 i 6 mesos d'edat.

Les vacunes segueixen sent una de les estratègies de salut pública més efectives i eficients en tot el món. A Catalunya, l'efecte de les vacunacions ha permès eliminar els casos de poliomielitis, ràbia, diftèria i rubèola congènita, reduint en més del 99% els de tos ferina (catarro), xarampió, parotiditis (galteres) i rubèola. Això equival a evitar els més de 35.000 casos anuals d'aquestes malalties que afectaven els infants catalans tan sols fa 20 anys.

Una part important d'aquest èxit es deu a l'activitat desenvolupada a partir de l'any 80 per la Generalitat amb l'assumpció de les competències de salut pública. Aquell mateix any es va publicar el primer manual i el primer calendari de vacunacions amb l'objectiu d'assolir elevades cobertures vacunals, especialment entre la població infantil. Des de llavors, s'han elaborat 3 manuals i 9 calendaris de vacunacions que confirmen la tasca costant d'actualització duta a terme en aquesta matèria.

El calendari de vacunacions recomanades de manera sistemàtica actualment a Catalunya és aquest:


Calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya
2 mesos DTP VPI   HB Hib MCC  
4 mesos DTPa VPI   HB Hib    
6 mesos DTPa VPI   HB Hib MCC  
15 mesos     TV     MCC  
18 mesos DTPa VPI     HiB    
4 años     TV        
4-6 años DTPa            
12 años       3 HAB     Varicel·la
14-16 años Td            
DTP (Difteria/Tètanos/Tosferina); VPI (Poliomielitis); HB (Hepatitis B); Hib Meningitis (aemophilius influenziae); MCC (Meningitis per meningococ); TV Triple Vírica (xarampió; galteres; rubèola); Td (Tètanus i Difteria); 3 HAB (Hepatitis A i B)

A Catalunya les cobertures de vacunació són molt altes. Per les dosis de primera vacunació es situen al voltant del 98% i per a les dosis de reforç per sobre del 90%. Aquest fet ha permès controlar la incidència de les malalties i fins i tot assolir-ne l'eliminació d'algunes, impedint d'aquesta manera que emmalalteixin, no només les persones vacunades, sinó també les que no es poden vacunar per presentar problemes de salut que contraindiquen la vacunació.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya