Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 4 de març de 2008 > Televisió Digital Terrestre (TDT)
Dimarts, 4 de març de 2008

El Govern aprova un pla per garantir la cobertura de la Televisió Digital Terrestre (TDT) arreu de Catalunya


S'invertiran 11,5 milions d'euros per afrontar la implantació tècnica de la TDT


El 53% de les llars catalanes ja estan adaptades a la TDT, segons un estudi encarregat per la Secretaria de Mitjans de Comunicació

El Govern ha aprovat el Pla per desplegar la TDT i garantir-ne la cobertura arreu de Catalunya, d'acord amb el calendari acordat pel Fòrum de la TDT el novembre de 2007. Per afrontar la implantació tècnica de la TDT i garantir-ne la cobertura a tot el territori, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el de Governació i Administracions Públiques invertiran 11,5 milions d'euros.

El procés d'encesa de la TDT es farà per demarcacions, s'inicia el primer semestre de 2008 i finalitzarà el segon semestre de 2009. L'encesa digital arriba el primer semestre de 2008 a les demarcacions de Girona, Reus, Vic, Vilanova i la Geltrú i Mataró. El segon semestre de 2008, a les demarcacions de Granollers, Igualada, Tarragona, Manresa i Palafrugell. El primer semestre del 2009 se sincronitzarà l'encesa digital a Balaguer, Blanes, Figueres i Lleida i el segon semestre de 2009, a Olot, la Seu d'Urgell, Tortosa i Vielha Mijaran. Per últim, entre el 2008 i el 2009, tindrà lloc el trànsit a la televisió digital a les demarcacions de Barcelona, Cornellà-Baix Llobregat i Sabadell.

En aquest procés, les institucions, associacions i empreses representades al Fòrum de la TDT s'han compromès a sincronitzar l'encesa de les televisions digitals d'àmbit local, nacional i estatal, per tal que el ciutadà no hagi de simultaniejar la tecnologia analògica i la digital per tenir accés a tota l'oferta de televisió.

Per fer efectiva la sincronització de les emissions de les televisions locals, nacionals i estatals abans del 2010, el Govern ha acordat que contractarà mitjançant concurs públic el servei de transport i difusió del senyal digital així com el desplegament, manteniment i supervisió de les infraestructures necessàries per articular la xarxa de centres emissors.

Per altra banda, i amb l'objectiu de promoure el trànsit a la TDT dels usuaris, el Govern va engegar el desembre passat una campanya de comunicació amb el lema Una tele sense TDT no és una tele, per promoure l'adaptació a la televisió digital terrestre. Aquesta campanya, que tindrà continuïtat durant el 2008, es complementarà amb plans intensius de comunicació en cadascuna de les demarcacions per augmentar el nombre d'instal·lacions col·lectives adaptades a la TDT i garantir la sintonització de tots els canals, inclosos els locals.

Per rebre la TDT, els usuaris hauran d'adaptar la seva antena i disposar d'un televisor amb descodificador. El trànsit a la TDT tindrà un impacte sobre 2.200.000 llars catalanes. Segons un estudi encarregat per la Secretaria de Mitjans de Comunicació a la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (FECEMINTE), actualment un 53% de les llars catalanes estan adaptades a la TDT.


La TDT: més qualitat, més canals, més pluralisme

La Televisió Digital Terrestre (TDT) serà l'única televisió en obert gratuïta i d'accés universal que existirà a partir del 3 d'abril del 2010. La TDT és un sistema de difusió del senyal de televisió que optimitza l'espectre radioelèctric i permet la multiplicació de l'oferta de canals. La TDT comporta també una considerable millora de la qualitat de la recepció de la imatge, així com del so digital i els subtítols en diverses llengües.

Per altra banda, permet l'accés a noves aplicacions i serveis interactius a través de les guies electròniques de programació i altres serveis d'interès públic o comercial. A diferència de les plataformes digitals per satèl·lit o cable, la TDT és en règim obert, és a dir no caldrà subscriure-s'hi, ni pagar cap quota, atès que les emissions són gratuïtes.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya