Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 10 de setembre de 2007 > Ocupació turística a Catalunya
Dimarts, 10 de setembre de 2007

L'ocupació turística a Catalunya supera el 82% durant el mes d'agostEl Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet ha informat avui el Govern dels primers resultats de l'ocupació turística a Catalunya d'aquest estiu


Es preveu un tancament de temporada similar a l'any passat, encara que el balanç global es farà a primers d'octubre


El juny ha estat excepcionalment bo, la primera quinzena d'agost s'ha registrat una recuperació i, pel setembre, es preveu un bon ritme de reserves


Els resultats provisionals del mes d'agost situen l'ocupació hotelera mitjana a Catalunya aquest mes passat per sobre del 82%. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat avui al Govern una primera valoració de la temporada d'estiu a l'espera del balanç global a principis del mes d'octubre. Els resultats provisionals apunten cap a una temporada turística similar a la de l'any passat en termes globals, gràcies a un mes de juny excepcionalment bo, una ocupació òptima durant el mes d'agost i el bon ritme de les reserves al setembre.

Segons el conseller Josep Huguet, l'esglaonament de les vacances al llarg de la temporada d'estiu, el nou escenari turístic internacional, així com la meteorologia i la conjuntura econòmica són els principals factors a l'hora de valorar la temporada. D'altra banda, un mes de juny excepcionalment bo, juntament amb la recuperació registrada durant el mes d'agost -especialment la primera quinzena- i un bon ritme de reserves al mes de setembre permeten augurar el tancament de la temporada amb clau d'optimisme en termes generals, malgrat la necessitat de fer front les reptes plantejats i que es van palesar especialment en el decurs del mes de juliol.

El Conseller Josep Huguet també ha assenyalat que en l'actual procés de desestacionalització, també la temporada d'estiu està mostrant els darrers anys un important esponjament, i presenta oportunitats importants per garantir la sostenibilitat de l'activitat turística. Així mateix ha destacat la bona situació de Catalunya que es manté en la banda més alta com a destinació turística: la tendència a la contenció de taxes de creixement durant l'estiu és un fet normal, i durant la resta de l'any es presenten increments molt importants, ha assenyalat.

El conseller confia tancar la temporada amb resultats similars a l'any passat, tot i que en general, la temporada d'enguany s'ha vist influenciada pels canvis que s'estan produint en el context turístic internacional i que obliga a tots els agents a realitzar un esforç i aposta constant per la diversificació del producte, la qualitat integral i la diferenciació i singularització, com a elements de competitivitat. En aquest sentit, el conseller ha destacat la bona marxa de l'activitat pel que fa als resultats acumulats al llarg de l'any.


Factors externs

Pel que fa als factors que més han influït en l'evolució de la temporada d'estiu, el conseller ha destacat la climatologia adversa, sobretot durant el mes de juliol i principis d'agost, que ha tingut impactes no tan sols sobre la indústria turística tradicional sinó també sobre el teixit comercial i de proveïdors. Pel que fa a la modalitat d'allotjament, el sector més afectat ha estat el dels càmpings, i en l'àmbit territorial, els efectes s'han notat més a les zones d'interior i rurals, on els productes relacionats es troben especialment vinculats a activitats a l'aire lliure.

Uns altres factors que han influït en l'evolució de la temporada d'estiu han estat una conjuntura econòmica marcada per una desacceleració del consum, degut a la pujada dels tipus d'interès, l'encariment de les hipoteques i el nivell d'endeutament de les famílies, així com la incertesa dels mercats financers.

En relació al comportament del mercat català, a més de la climatologia i factors econòmics, el titular de turisme ha assenyalat que l'escenari actual d'abaratiment en el transport, l'accés a la informació i les noves destinacions propicien que els catalans aprofitin l'època estival per a fer viatges arreu, sense que això vagi, però, en detriment del consum turístic dels catalans a Catalunya, que s'intensifica en altres períodes de l'any.

Finalment, el Conseller Huguet ha destacat el ritme de creixement registrat a la despesa turística, tant a nivell global (4.006 milions d'euros en el primer semestre, amb un increment del 3,5% respecte 2006) com per persona i dia (93,1% amb un increment important respecte la mateixa dada de 2006, en què la dada es va situar en 85,9%).


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya