Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 28 d'agost > Pla d'Activitat Física, Esport i Salut
Dimarts, 28 d'agost de 2007

La prescripció de l'activitat física s'implantarà a l'atenció primària per prevenir la malaltia


Posa en marxa el programa "Pla d'Activitat Física, Esport i Salut" per fomentar l'esport com a eina terapèutica d'ús habitual en l'atenció primària

El Govern ha aprovat avui la creació del programa "Pla d'Activitat Física, Esport i Salut", que implanta el consell i la prescripció de l'esport en l'atenció primària amb la finalitat d'aconseguir que sigui una eina terapèutica d'utilització habitual i, alhora, de promoció de la salut. Amb aquet programa el Govern vol promoure els hàbits saludables i prevenir la malaltia mitjançant la recepta de l'esport.

Els objectius del nou programa són formar i capacitar els professionals de l'atenció primària perquè incorporin el consell i la prescripció de l'esport en la seva pràctica habitual i perquè siguin adequats a cada usuari. També pretén coordinar els recursos assistencials que poden intervenir en el procés, potenciar la utilització dels equipaments esportius existents a nivell territorial, així com el treball conjunt dels sectors i les administracions implicades.

Diversos estudis científics mostren una estreta relació entre alimentació i activitat física com a causants principals de les malalties cròniques, les quals representen un 46% de la càrrega de la morbiditat mundial. D'altra banda, entre el 2 i el 8% de la despesa en salut és imputable a l'obesitat.

El Pla d'Activitat Física, Esport i Salut compta amb una Comissió Rectora i una direcció de caràcter tècnic. La comissió s'encarregarà de dissenyar, informar i proposar al Govern les polítiques de promoció de l'activitat física en el marc d'aquest programa i fer-ne el seguiment. Estarà presidida per un representant del Departament de Salut, mentre que un titular de la Secretaria General de l'Esport n'exercirà la vicepresidència. La comissió també estarà integrada per un responsable de la Direcció General de Salut Pública, un de la Direcció del Consell Català de l'Esport i també pel tècnic responsable del PAAS, que actuarà com a secretari.

El Pla estarà vigent fins el 2010, per bé que serà prorrogable a proposta de la Comissió Rectora. El cost del programa és de 6.650.760 euros, que finançaran el Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport, que també facilitaran els mitjans personals i materials necessaris pel seu funcionament.

Aquest programa forma part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) del Departament de Salut, i segueix la línia del Pla d'Implantació Progressiva en Activitat física i Salut a Catalunya (PIP), un programa pilot que el Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport ja han executat amb èxit en els darrers dos anys.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya