Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Dimarts, 24 de juliol de 2007

La recepta electr˛nica es generalitzarÓ a tot Catalunya el 2008


S'han dispensat gairebÚ 30.000 receptes electr˛niques des de la implantaciˇ de la recepta electr˛nica

La iniciativa facilita i fa mÚs segures les prescripcions de la sanitat p˙blica

El Govern ha aprovat el Projecte de decret pel qual es regula la recepta electr˛nica i la tramitaciˇ telemÓtica de la prestaciˇ farmacŔutica a cÓrrec del Servei CatalÓ de la Salut. L'objecte d'aquest Decret Ús la regulaciˇ de la prescripciˇ electr˛nica i dispensaciˇ de medicaments mitjanšant la recepta en suport electr˛nic, i les seves garanties de seguretat i confidencialitat.

El nou sistema electr˛nic de receptes integra els processos de prescripciˇ i dispensaciˇ de la prestaciˇ farmacŔutica, establint mecanismes de coordinaciˇ que afavoreixen l'˙s racional del medicament. Permet disposar de la informaciˇ en temps real de la prestaciˇ farmacŔutica per part de tots els agents, amb l'objectiu de millorar l'atenciˇ al ciutadÓ.

Altres avantatges d'aquesta implantaciˇ sˇn la millora de la qualitat assistencial i l'accessibilitat del pacient; mÚs facilitats en l'activitat dels professionals sanitaris i en la seguretat en l'˙s dels medicaments, la millora de la qualitat i la confidencialitat de la informaciˇ, una superior sostenibilitat de la prestaciˇ i un consum mÚs racional dels medicaments; aixÝ com tambÚ una millora de les xarxes de comunicaciˇ existents alhora que se'n crearan de noves.

Aquest sistema garanteix plenament el dret de tota persona a la seva intimitat i a la confidencialitat de les seves dades clÝniques, el deure del secret professional dels metges i farmacŔutics i l'accÚs a les dades per part de la administraciˇ sanitÓria i les oficines de farmÓcia.

La prova pilot de la implantaciˇ de la recepta electr˛nica es va iniciar a finals del 2006 a 5 └rees BÓsiques de Salut de les Regions SanitÓries de Girona i Terres de l'Ebre, concretament a les poblacions de Salt, La Bisbal d'EmpordÓ, Tortosa, Ulldecona i la SŔnia. Concretament, els volums de cobertura del pilot han estat de 107.500 habitants, 5 centres de salut, 119 prescriptors i 40 oficines de farmÓcia.

En aquest moment el pla pilot es troba en la seva darrera etapa, prŔvia a l'inici del desplegament progressiu del sistema de recepta electr˛nica a la resta del territori. Els volums de prescripciˇ i dispensaciˇ assolits fins a la data d'avui en aquesta prova pilot sˇn de 6.511 pacients prescrits i 31.337 dispensacions totals.

La implantaciˇ, que estÓ previst que es generalitzi durant l'any 2008, serÓ progressiva i seguirÓ un model expansiu a partir dels centres que han experimentat el pla pilot. El desplegament es caracteritzarÓ per la seva escalabilitat i interoperabilitat tecnol˛gica, funcional i sobretot territorial, ja que el nou sistema de recepta electr˛nica serÓ interoperatiu a nivell de l'Estat Espanyol, i tambÚ a nivell europeu, dins del marc d'un projecte pilot de la Uniˇ Europea en el que s'estÓ participant.

Els aspectes principals del Decret de la Recepta Electr˛nica que s'aprovarÓ dimarts sˇn: els procediments de la prescripciˇ electr˛nica, la signatura electr˛nica de la prescripciˇ i la dispensaciˇ, les dades mÝnimes a recollir, el full de medicaciˇ activa per al pacient (informaciˇ sobre el seu pla terapŔutic), la validaciˇ electr˛nica de les prescripcions, els requeriments del fitxer - registre de la prestaciˇ farmacŔutica, els requisits per a la dispensaciˇ de les receptes electr˛niques i la seva facturaciˇ, aixÝ com les garanties de confidencialitat de les dades.

Pel que fa a la inversiˇ, el cost estimat de la seva implantaciˇ es de 19 milions d'euros.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya