Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 24 de juliol de 2007 > Segona fase de les obres de l'aeroport de Lleida-Alguaire
Dimarts, 24 de juliol de 2007

El Govern aprova la licitació de la segona fase de les obres de l'aeroport de Lleida-Alguaire per 23 milions


Comportarà la construcció dels edificis i instal·lacions annexes i de la terminal que permetrà posar en funcionament l'aeroport

Completarà les obres de la primera fase que s'ha adjudicat recentment i preveu la construcció de la pista i l'àrea d'estacionament

Les obres d'ambdues fases s'executaran paral·lelament i s'iniciaran aquest mateix estiu per tal que l'aeroport pugui ser operatiu el 2008

L'aeroport comportarà una inversió pública d'uns 52,4 milions d'euros

El Govern ha aprovat avui la licitació de la segona fase de les obres de l'aeroport de Lleida-Alguaire que completarà les infraestructures necessàries per posar en marxa, l'any vinent, el primer aeroport que construirà el Govern de la Generalitat.

Aquesta nova fase, que es licitarà per 23 milions d'euros, inclou l'execució de la terminal provisional i les instal·lacions annexes i es preveu que s'adjudiqui aquest mateix estiu. Les obres tenen un termini de 12 mesos i s'executaran paral·lelament a les de la primera.

Les obres de la primera fase, adjudicada el 13 de juliol passat, per 29,4 milions d'euros, s'iniciaran en els propers dos mesos i tenen un termini de construcció de 14 mesos. Aquesta fase inclou la construcció del camp de vol, amb una pista de 2.500 metres, i l'àrea d'estacionament d'avions i vehicles.

Així, el segon semestre del 2008 es preveu que l'aeroport tingui construïts tots els elements necessaris per entrar en funcionament.

L'empresa concessionària de l'aeroport serà també l'encarregada de construir les infraestructures necessàries per completar l'aeroport i fer-lo funcionar a ple rendiment. D'aquesta manera, és preveu que la construcció de l'aeroport comporti una inversió pública d'uns 52,4 milions d'euros i de fins a 60 milions d'euros més d'inversió privada.

Paral·lelament, el Govern ha encarregat la redacció d'un estudi de viabilitat econòmica per tal d'avaluar totes les possibilitats i potencialitats d'aquest aeroport. Així, un cop finalitzat l'estudi es podran valorar les actuacions de cara a la seva gestió que permetin treure el màxim rendiment i eficiència d'aquesta infraestructura un cop entri en funcionament. Es preveu que aquest estudi estigui apunt després de l'estiu.


2a fase de l'aeroport en licitació

La segona fase de les obres de l'aeroport de Lleida-Alguaire inclou les instal·lacions i equipaments de l'anomenat costat aire de la infraestructura que permetran tenir en funcionament l'aeroport ja que inclou els següents edificis amb els seus equipaments aeronàutics:

Terminal: es construirà una terminal provisional que permetrà posar en funcionament l'aeroport l'any vinent, abans que el gestor privat hagi construït la terminal definitiva. Aquesta terminal provisional serà un edifici de 804 m2 per donar servei a passatgers i gestionar el seu equipatge. L'edifici de desenvolupament horitzontal incorporarà el mòdul de serveis tècnics, el mòdul de serveis de personal i el mòdul de vestíbul i restaurant.

Edificis i instal·lacions: aquesta fase inclourà també la construcció de les instal·lacions i edificis necessaris per tal de posar en marxa l'aeroport com:

  • Centre d'emissors tindrà una superfície útil de 170 m2, on s'hi instal·laran els equips emissors adients per garantir el funcionament operatiu de l'aeròdrom.
  • Edifici contra incendis: d'una superfície de 453,13 m2 útils, on s'hi establiran les dependències i instal·lacions requerides per al servei de salvament i extinció d'incendis.
  • Central elèctrica: la funció del qual és el de facilitar la transformació de l'energia a baixa tensió que facilitarà la dotació de dispositius de continuïtat energètica necessaris pel funcionament de l'aeroport i el control de l'abalisament del camp de vol.

Sistema de llums d'aproximació, abalisament i senyalització, una estació de subministrament de combustible d'aviació, un edifici de tallers i la urbanització general (xarxes de subministrament i vials).


Objectiu: crear un aeroport regional

La ubicació d'un aeroport, a l'altiplà d'Alguaire, molt proper a Lleida, parteix de les prioritats del Govern en matèria d'equilibri territorial i diversificació econòmica. L'objectiu és crear a la zona de ponent un aeroport regional per donar servei tant de passatgers com logístic a la demarcació.

En aquest sentit, tant la pista de 2.500 metres, com l'àrea d'estacionament d'aeronaus, que es començaran a construir de forma imminent, tenen capacitat per acollir avions tipus Airbus (A320 o A321) amb capacitat per a més de 150 passatgers o de tipus regional amb capacitat de 70 o 80 places.

Així, segons les previsions, a banda dels residents de les comarques de ponent i de les comarques pròximes de l'Aragó, també es preveuen usuaris del turisme de l'esquí i l'esport d'aventura i els viatges de negocis (fires, congressos, etc.). En aquest sentit, es preveu que aquest aeroport pugui assolir en un futur els 400.000 passatgers anuals.

Pel que fa a les mercaderies, l'aeroport acollirà un transport de tipus mitjà amb serveis de paqueteria, missatgeria, productes peribles i terciaris. D'aquesta manera, es preveu assolir 6.000 tones anuals de mercaderies.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya