Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Dimarts, 19 de juny de 2007

El Govern advoca per una política marítima integrada a la Unió Europea


Cinc departaments han elaborat un informe sobre política marítima, en resposta a una consulta pública feta per la Comissió Europea

La resposta neix de la voluntat expressa del Govern de participar directament en les decisions de la UE, tal i com recull l'Estatut

El Govern de la Generalitat aposta per l'impuls d'una política marítima integrada al si de la Unió Europea, tal i com ha expressat en el document Aportacions de la Generalitat de Catalunya a la consulta pública 'Cap a una nova política marítima de la Unió Europea: perspectiva europea dels oceans i els mars', aprovat avui a la reunió de Govern. Aquest informe fixa la postura catalana en el debat engegat per la Comissió Europea respecte de la necessitat d'establir un política comuna pel que fa als mars i oceans i el seu paper en Europa.

Aquesta aportació és conseqüència de la voluntat expressa del Govern de participar directament i de forma bilateral en el procés de presa de decisions a la Unió, voluntat que queda recollida en l'Estatut d'Autonomia. Cal tenir en compte que, a més, a banda de la voluntat de participació directa a la UE, Catalunya té competències definides en matèria de gestió marítima.

Aquesta és la primera vegada que Catalunya adopta una resposta comuna del Govern en relació a una consulta de la Comissió Europea. En l'elaboració del document, coordinat per la Secretaria per a la Unió Europea, hi han participat els departaments d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural; Innovació, Universitats i Empresa; Medi Ambient i Habitatge i Política Territorial i Obres Públiques.

La consulta pública engegada per la Comissió Europea demanava per la necessitat d'establir una política marítima integrada (PMI). El Govern de la Generalitat ha respost afirmativament i de manera contundent a la qüestió, ja que considera que la integració de les polítiques marítimes de la UE possibilitaria un millor desenvolupament de les activitats econòmiques i socials que hi estan vinculades, així com la preservació i el control de la qualitat del medi marítim. La política marítima integrada a escala europea s'ha de basar en uns criteris comuns per a tots els estats membres mitjançant l'elaboració de legislació, plans i programes articulats i coherents, i mitjançant l'harmonització de normatives i condicions socials i mediambientals.

A més, el document aprovat pel Govern emplaça la Unió Europea a fer-se més ressò de les opinions i experiències de les regions europees amb competències en matèria marítima, com és el cas de Catalunya.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya