Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 12 de juny de 2007 > Arxiu personal de Josep Puig i Cadafalch
Dimarts, 12 de juny de 2007

El Govern adquireix l'arxiu personal de Josep Puig i Cadafalch


L'arxiu de l'arquitecte modernista i polític català està format per més de 400 capses

El fons també conté documents d'Enric Prat de la Riba, el seu antecessor en la presidència de la Mancomunitat de Catalunya

El Govern ha aprovat avui l'adquisició del fons personal de l'arquitecte, historiador de l'art i polític Josep Puig i Cadafalch, i un dels artífexs del modernisme català, per l'import d'1.442.000 euros. Nascut a Mataró el 1867 i mort a Barcelona el 1956, Puig i Cadafalch no només és conegut per haver projectat edificis com la Casa Amatller o la Casa de les Punxes, sinó per la seva vessant política, com a successor d'Enric Prat de la Riba al capdavant de la Mancomunitat de Catalunya.

L'Arxiu està format per més de 400 capses d'arxiu, majoritàriament documents personals de Josep Puig i Cadafalch. Inclou documents de la seva activitat professional (219 capses, 28 carpetes de gran format i 386 rotlles); de la seva activitat política, que també inclou documents d'Enric Prat de la Riba (150 capses) i documentació patrimonial (36 capses). A més dels documents, també hi ha alguns objectes del despatx i de l'estudi de l'arquitecte, com ara un taulell, una cadira de braços, una taula o diversos objectes decoratius.

També formen part dels fons documents dels seus avantpassats que reculen fins al segle XVII i 15 capses amb textos literaris de la seva sogra, Dolors Monserdà de Macià (1845 - 1919), i documents obra del pintor Enric Monserdà i Vidal (1850 - 1926), germà de l'escriptora (quatre capses i dues carpetes).

El 25 de setembre de 2003 l'arxiu Josep Puig i Cadafalch va ser inclòs dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català per tal de garantir la conservació i el manteniment de la integritat de l'arxiu. El 23 d'octubre de l'any passat, el fons va ser ingressat en dipòsit a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Ara, amb la seva adquisició el fons passa a formar part del patrimoni de la Generalitat, que el posarà a l'abast dels investigadors a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Josep Puig i Cadafalch va estudiar arquitectura i ciències exactes. Va projectar obres com la casa Martí (Els Quatre Gats), la Casa Amatller (1900), la Casa Macaya (1901), la Casa de les Punxes (1905) i la Casa Serra (1907) de Barcelona, entre d'altres. Va impulsar les excavacions d'Empúries a través de l'Institut d'Estudis Catalans, entitat de la qual fou cofundador i president durant molts anys. El 1917 va ser nomenat president de la Mancomunitat de Catalunya en substitució d'Enric Prat de la Riba, càrrec que va ocupar fins la dissolució de la Mancomunitat el 1925.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya