Generalitat de Catalunya

Acords de govern

Inici > Acords de Govern> 2 de maig de 2007 > Llei de la Dependència
Dimecres, 2 de maig de 2007

El Govern aprova la inversió per contractar els 23 equips que han de valorar quines persones poden acollir-se a la Llei de la Dependència


El Consell de Govern avança una setmana la contractació dels tècnics

S'agilitza així la formació dels equips i es garanteix el compliment del calendari d'aplicació de la Llei de la Dependència

La inversió aprovada s'apropa als 40 milions d'euros en els propers 4 anys

El Govern ha aprovat avui la inversió que el departament d'Acció Social i Ciutadania destinarà a les entitats i a les empreses públiques que han de gestionar el servei públic de valoració de grau i nivell de dependència de les persones que ho sol·licitin, per tal de rebre els ajuts establerts per la Llei de la Dependència.

Això representa, a la pràctica, l'avançament en una setmana de la contractació dels 23 equips de valoració, integrats per 160 tècnics, que arreu de Catalunya hauran de valorar a partir del proper més de juny el grau i nivell de dependència dels ciutadans que ho sol·licitin. Aquest avançament permetrà agilitzar la formació d'aquests equips i garantir el compliment del calendari de la Llei de la Dependència.

La inversió global que comporta aquesta despesa s'eleva a 39.987.888 euros, desglossats per anys de la següent manera:

  • Any 2007: 6.562.058 euros
  • Any 2008: 10.814.271 euros
  • Any 2009: 11.138.699 euros
  • Any 2010: 11.472.860 euros

Segons el calendari previst per al desplegament de la Llei de la Dependència, aquest mes de maig s'iniciarà la tramitació de les sol·licituds de valoració de grau de dependència, i al juny, les visites dels tècnics a domicili per a acreditar-les. Es preveu un termini de tres mesos per resoldre les sol·licituds de valoració, sempre i quan s'hagi presentat tota la documentació pertinent.

D'altra banda, cal recordar que s'ha posat en funcionament un telèfon gratuït d'informació sobre la dependència, 900 300 500 ó també el 012, que informen sobre els requisits i els qüestionaris de sol·licitud.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha fet difusió dels principals criteris que s'han de tenir en compte alhora de poder accedir als ajuts per a persones dependents, i que són els següents:


1. Qui s'hi pot acollir?

Seran titulars dels drets establerts a la Llei els espanyols que compleixin els següents requisits:

  • Trobar-se en situació de dependència en alguns dels graus establerts (de moment només per Grau III).
  • Residir al territori espanyol i haver-ho fet durant cinc anys, dels quals dos hauran de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Per als menors de 5 anys, el període de residència s'exigirà a qui tingui la guarda i custòdia.

Durant el 2007 seran reconeguts els drets de les persones que tinguin una valoració de Grau III; els altres graus s'incorporaran progressivament.


2. Què és el Grau III (Gran Dependència)?

S'aplica aquesta denominació quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i contínua d'una altra persona o té necessitat d'ajuda generalitzada per la seva autonomia personal. A nivell quantitatiu s'expressa amb un valor igual o major a 75 punts al BVD (Barem de Valoració de Dependència).


3. Quan s'hi podran acollir?

Per informació i recollida de sol·licituds:

A partir del 14 de maig: V Al les oficines del Serveis Socials d'Atenció Primària del seu Municipi i al a seva Àrea Bàsica de Salut. V A través de la pàgina web del Departament (www.gencat.cat/benestar/). V Si està ingressat a un centre, adreçar-se a la direcció o al Servei de Treball Social del mateix centre.

Per lliurar les sol·licituds: A partir del 21 de maig:

V A les oficines del Serveis Socials d'Atenció Primària del seu Municipi com a opció prioritària. V També a qualsevol dels registres oficials (ajuntaments, oficines de la Generalitat, correus, etc.).


4. Quan s'iniciaran les valoracions de les sol·licituds presentades?

A partir de la primera quinzena de juny.


5. Qui ho farà?

Les valoracions de dependència aniran a càrrec de 160 tècnics repartits en 23 equips en tot el territori que disposaran de tres mesos per resoldre totes les sol·licituds presentades.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya