Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 20 de març de 2007 > Decret per fer front a la sequera
Dimarts, 20 de març de 2007

El Govern prepara un Decret per fer front a la sequera i analitza l'estat de les reserves d'aigua


El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha informat avui el Consell de Govern sobre la sequera i les mesures per fer-hi front.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha informat avui al Consell de Govern sobre la situació de sequera que afecta Catalunya aquest any i ha exposat quines seran les línies d'actuació que el Departament, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), està activant per fer front a aquest episodi.

Baltasar ha recordat que la insuficiència de pluges esdevingudes a tot el país ha determinat una disminució important dels cabals dels rius, els nivells d'aqüífers i, en els cursos regulats, la reducció de les reserves d'aigua, cosa que fa preveure, si es manté la situació actual, que es puguin produir problemes en la satisfacció adequada de les demandes d'aigua per a l'abastament de poblacions en moltes de les conques hidrogràfiques i sistemes de gestió de recursos arreu del territori.

Per tal d'assegurar al màxim els usos de l'aigua per a l'abastament de la població i altres usos declarats prioritaris per la llei, resulta imprescindible adoptar amb immediatesa les mesures correctores que intensifiquin l'estalvi i un aprofitament encara més eficient de l'aigua emmagatzemada fins que els recursos superficials i subterranis i, especialment les reserves embassades, recuperin els nivells necessaris.


L'aprovació del Decret de sequera s'avança a causa de la baixa reserva dels embassaments

L'absència continuada de precipitacions anuals i plurianuals, i inferiors a les mínimes històriques, amb les reserves dels embassaments properes al 40% de mitjana, i la previsió d'afeccions a l'abastament a curt-mitjà termini aconsellen l'aprovació d'un Decret de sequera.

Els embassaments catalans, a dia d'avui, es troben al 41,78 % de la seva capacitat. Davant d'aquesta situació, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), prepara el nou Decret d'adopció de mesures excepcionals i d'emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics (Decret de sequera). Aquest esborrany de projecte de decret, l'ha d'aprovar el Consell d'Administració de l'ACA el pròxim dijous, dia 22 de març, com a pas previ per a l'aprovació definitiva del Govern. L'entrada en vigor d'aquest Decret es preveia per al mes de maig, però a causa del comportament climàtic dels darrers mesos ha calgut avançar-lo.

Com va recordar el conseller Baltasar durant la seva compareixença parlamentària, divendres passat, les característiques del nou Decret de sequera són les següents:

  • El Decret tindrà una estructura i un contingut molt similars al de l'any 2005, de manera que aglutinarà les mesures d'excepcionalitat i d'emergència en un únic text.
  • Al sistema Ter-Llobregat, la declaració d'entrada als diversos escenaris d'excepcionalitat es regirà per indicadors de volums del conjunt del sistema o de les conques per separat, per tal d'evitar desequilibris entre conques.
  • L'ús de fonts pròpies per a activitats lúdiques quedarà restringit a autoritzacions expresses.
  • Inclourà una línia d'ajuts d'abastaments d'emergència per a vehicles cisterna o obres provisionals equivalents en termes similars a la resolució que existeix ara, però restaran condicionats a l'aplicació de mesures de restricció progressiva i foment de l'estalvi en escenaris anteriors al d'emergència.
  • Es milloraran els mecanismes de declaració de dades i comunicació, i es fomentarà així el coneixement global de l'estat de les reserves per part de l'ACA i les demandes previstes per part de les entitats subministradores, per tal de millorar l'eficiència de l'ús del recurs en situacions d'escassetat.

D'altra banda, a finals del mes de gener es van constituir a l'ACA el Comitè Permanent de la Sequera, com a òrgan executiu per al seguiment dels episodis de manca de recurs i planificació d'actuacions, i la Comissió de Gestió de la Sequera (CGS), a la qual es va encarregar la doble tasca de redactar el nou Decret de mesures excepcionals i d'emergència per a la gestió del probable episodi de sequera d'enguany, i també la redacció i tramitació del Pla de gestió de sequeres.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya