Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 20 de febrer de 2007 > Consell de Treball, Econ˛mic i Social de Catalunya
Dimarts, 20 de febrer de 2007

El Govern aprova el Decret que desenvolupa la Llei de reforma del Consell de Treball, Econ˛mic i Social de Catalunya

El Govern ha aprovat avui el Decret de desenvolupament de la Llei 7/2005, de 8 de juny, del Consell de Treball, Econ˛mic i Social de Catalunya (CTESC), que tenia per objectiu reforšar el paper d'aquest organisme de consulta i d'assessorament al Govern.

El Decret aprovat avui introdueix per primer cop criteris de paritat de gŔnere en la composiciˇ del CTESC. AixÝ, aquelles organitzacions i entitats que tinguin mÚs d'un representant en aquest organisme han de respectar la paritat entre homes i dones en la proposta que facin per al nomenament dels seus representants.

D'altra banda, el Decret indica que els dictÓmens, estudis, informes i la mem˛ria anual elaborats del CTESC han d'aportar informaciˇ -mitjanšant indicadors de gŔnere qualitatius i quantitatius- sobre la situaciˇ de les dones a Catalunya. El decret precisa que totes les dades es recolliran, tractaran i presentaran desagregades per sexes.

Amb aquest Decret s'amplien els projectes de decret sobre els quals el CTESC haurÓ d'emetre informe. Si amb l'anterior Decret s'establia la necessitat d'emetre aquests informes per als decrets que tenien una relaciˇ nuclear o essencial amb matŔries socioecon˛miques, laborals i d'ocupaciˇ, ara el CTESC haurÓ d'emetre dictÓmens sobre aquells projectes de decret que tinguin una relaciˇ substancial amb les esmentades qŘestions.

La reforma del CTESC aprovada pel Parlament el 2005 ha servit per donar-li una major independŔncia, en suprimir els representants del Govern catalÓ i de l'Administraciˇ local en els ˛rgans de l'entitat, de manera que el n˙mero de membres del ple va passar de 49 a 37. D'aquesta manera quedava garantida la independŔncia del CTESC en l'emissiˇ de dictÓmens i informes, principal funciˇ de l'organisme.

El CTESC, creat per llei 3/1997 i constitu´t el marš del 2002, Ús un ens de dret p˙blic que fins a la seva reforma el 2005 exercia funcions consultives en matŔries socioecon˛miques, laborals i d'ocupaciˇ, mitjanšant dictÓmens preceptius no vinculants sobre els avantprojectes de llei, decrets legislatius i projectes de decret del Govern, amb l'excepciˇ de l'Avantprojecte de Llei de pressupostos.

D'enšÓ de la seva reforma el Consell estÓ format per 3 grups, que representen les organitzacions sindicals i empresarials, els sectors agrari, pesquer i de l'economia social i experts. Els seus ˛rgans sˇn el ple, el president, la comissiˇ executiva, la secretaria executiva i les comissions de treball.

La reforma duta a terme fa dos anys va establir tambÚ que l'organisme tingui sessions ordinÓries cada dos mesos en comptes de cada tres com es feia anteriorment, i va reduir el qu˛rum necessari per a la constituciˇ del Ple en primera i segona convocat˛ries, passant a ser de 18 i 12 membres, respectivament.

Pel que fa a les seves funcions, el Govern i els seus consellers poden sotmetre assumptes a consulta del CTESC perquŔ n'emeti dictamen o n'elabori un informe, proposta o estudi, per˛ amb la Llei de 2005 el CTESC tambÚ pot actuar per iniciativa pr˛pia sobre matŔries de l'Ómbit de la seva competŔncia.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya