Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 20 de febrer de 2007 > Requeriments d'incompetència
Dimarts, 20 de febrer de 2007

El Govern presenta tres requeriments d'incompetència al Ministeri d'Educació i retira del Constitucional un conflicte de competències amb el Ministeri de Justícia


Els requeriments al Ministeri d'Educació fan referència als decrets que regulen l'ordenació bàsica de la Formació Professional, als ensenyaments mínims del segon cicle d'educació infantil i als ensenyaments mínims de l'educació secundària

El Govern de la Generalitat ha acordat avui presentar tres requeriments d'incompetència al Ministeri d'Educació. Els requeriments fan referència als Reials Decrets que ordenen la formació professional (1538/2006), els ensenyaments mínims del segon cicle d'educació infantil (1630/2006) i els ensenyaments mínims de l'educació secundària (1631/2006). Tots tres decrets van ser aprovats el mes desembre passat.

En els tres casos, el Govern considera que el Ministeri d'Educació ha envaït les competències de la Generalitat, excedint en vàries ocasions, fins i tot, les previsions que conté la Llei Orgànica d'Educació (LOE).

Aquests requeriments se sumen al que al seu dia va presentar el Govern pels ensenyaments mínims de l'educació primària i que han desembocat en la presentació d'un conflicte de competències al Tribunal Constitucional (TC).


Èxit de la Comissió Bilateral

Per altra banda, el Govern ha acordat retirar el conflicte de competències que mantenia al Tribunal Constitucional des de l'any 2002 contra el Ministeri de Justícia, pel Reial Decret sobre el règim de nomenament de substituts del Ministeri Fiscal (326/2002).

Aquest decret, obviava el coneixement de la llengua catalana i el dret civil català, com a element a tenir en compte a l'hora de nomenar els representants del Ministeri Fiscal.

El conflicte es va debatre en la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que el 2004 va decidir recuperar el coneixement del dret o llengua propis de les comunitats autònomes com a mèrits valorats en el procés de selecció.

Aquest acord es va materialitzar en un nou Reial Decret del Ministeri (92/2006) i posteriorment ha estat recollit en una ordre per la qual es convocaven places de fiscals i en l'articulat del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya