Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Dimarts, 20 de febrer de 2007

El Govern encarrega a l'Autoritat del Transport Metropolità l'impuls del metro nocturn


El metro funcionarà ininterrompudament les nits dels dissabtes entre el 14 d'abril i el 13 d'octubre

El Govern ha encarregat a l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona que adopti, conjuntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a que el metro de Barcelona funcioni ininterrompudament els dissabtes a la nit i les vigílies de festiu a partir del proper 14 d'abril i fins el dissabte 13 d'octubre.

L'auge de la mobilitat en horari nocturn, especialment del públic jove, ha de trobar una resposta adequada per part del sistema de transport públic col·lectiu a fi de garantir una mobilitat sostenible i segura. En aquest sentit, durant els darrers anys s'han adoptat mesures per reforçar i ampliar els serveis nocturns d'autobús urbans i interurbans de Barcelona, i s'ha ampliat l'horari de funcionament del metro els caps de setmana fins les 2 de la matinada.

Amb el volum que ha assolit la mobilitat nocturna en cap de setmana, es considera que ha arribat el moment de donar nous passos per a incrementar l'oferta de transport públic col·lectiu amb criteris d'eficiència. Ës en aquest sentit que s'ha acordat impulsar un servei ininterromput de metro els dissabtes a la nit i les vigílies de festiu.


El nou horari de metro beneficiarà 350.000 nous usuaris

Aquesta mesura s'aplicarà a tota la xarxa de metro de Barclona que es composa de nou línies, sis de les quals (L1, L2, L3, L4, L5, i L11) són operades per Transports Metropolitans de Barcelona i les altres tres (L6, L7 i L8) per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Es preveu que es beneficiïn d'aquesta ampliacó del servei al voltant de 350.000 viatgers, 233.000 ho faran a les línies de TMB i 91.000 a les línies de FGC.

La freqüència de pas de cada tren entre les 2:00 i les 5:00 serà de 15 minuts a totes les línies excepte a l'L8 que serà de 20 minuts.


Obert les nits de dissabte

El metro el nocturn estarà obert totes les nits de dissabte i vigilies de festiu. En aquest sentit, s'ha tingut en compte que la mobilitat les nits de dissabte és un 30% superior a la de les nits de divendres. També s'ha valorat que el nombre màxim d'accidents a la via pública entre 00:00 hores i les 7:00 hores es produeix la nit de dissabte. Per tant, s'ha considerat que serà durant aquest periode quan la mesura pot ser més eficaç en termes de seguretat viària.

A més un 41% dels ciutadans prefereixen que el metro funcioni les nits de dissabte mentre que un 34% es descantaria per la nit del divendres, segons el baròmetre municipal de Barcelona de desembre de 2006.


Reforç del servei

Per tal de donar un servei de qualitat durant la nit, es reforçaran les dotacions de vigilància, neteja de totes les estacions. Igualment, s'incrementen les dotacions i personal per cobrir els nou serveis i el manteniment de la xarxa.

El cost del servei nocturn de metro ascendeix a 1,2 milions d'euros, 1 milió per finançar les línies de TMB i 203.000 euros per les de FGC. El nou contracte-programa 2007-2010 per al finançament del transport públic col·lectiu de la Regió Metropolitana de Barcelona inclourà els recursos suficients per a la prestació d'aquest servei.

A més llarg termini i en funció de l'acceptació del servei i del nombre d'usuaris es podria considerar prestar aquest servei els dissabte a la nit i vigilies de festiu durant tot l'any.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya